Kā mūs apmāna restorānos: 5 triki, ko viesmīļi jums nestāsta

Negodīgo restorānu skaits strauji pieaug. Viņu galvenais mērķis nav mūs pabarot, bet gan likt mums tērēt vairāk. Ja domājat, ka rūpīgi izpētāt ēdienkarti un zināt, par ko maksājat, tad, visticamāk, jūs jau esat uzķēries uz āķa, par kuru viņi labprātāk klusē

Šeit ir pieci veidi, kā restorāni maldina pusdienotājus un kā izvairīties no tiem, kas viņiem patīk.

1. Cena norādīta par 100 gramiem, nevis par porciju

Kad strādāju par viesmīli, es pat uzrakstīju rakstu par šo gadījumu. Jūs redzat ēdienkartē “Ribeye steiks – 25 EUR” un esat apmierināti ar cenu, līdz viņi jums atnes rēķinu, kurā norādīts, ka summa ir divreiz lielāka. Kāpēc? Jo cena bija norādīta par 100 gramiem, bet tev pasniedza 300 gramus smagu gabalu.

Īpaši bieži šo paņēmienu izmanto ar steikiem, zivīm un jūras veltēm, kas tiek pagatavotas uz uguns vai porcijās. Lai nenokļūtu slazdā, vienmēr pārbaudiet trauka svaru pie viesmīļa vai, vēl labāk, pajautājiet, cik tas galu galā maksās.

2. Svars nav norādīts – tikai daudzums

Vēl viens veikls triks ir norādīt daudzumu, nevis svaru. Piemēram, man bija gadījums, kad pasūtīju “3 brušetu komplektu”. Izvēlnē nebija norādīts svars, tikai daudzums. Galu galā viņi tiešām atnesa 3 brušetas, kuru kopējais svars bija mazāks par 100 gramiem.

Tas pats notiek ar garnelēm, uzkodām un pat desiņām – ēdienkartē ir rakstīts “3 gab.”, bet atnākot tās izrādās mazā pirkstiņa lielumā. Padoms: Ja svars nav norādīts, konsultējieties ar viesmīli, pretējā gadījumā jūs riskējat palikt izsalcis.

3. “Benefit” komplekti un degustācijas piedāvājumi

Restorāni mīl pārdot komplektus un degustācijas ēdienkartes, solot, ka tas ir “lielisks darījums”. Patiesībā šādā komplektā bieži vien ir iekļautas lētākās sastāvdaļas vai mini porcijas, kas nav naudas vērtas. Piemēram, 5 veidu tartara degustācijas komplekts par 20 EUR, kur katrs tartars sver 30 gramus. Vai siera plati, kur puse šķīvja ir medus un valrieksti, un paši sieri tiek pasniegti sīkos kubiņos. Labāk pasūtiet pilnvērtīgu maltīti – tā vismaz būsiet pārliecināts, ka saņemsiet normālu porciju.

4. Maksas papildinājumi, par kuriem jūs nesaņemat brīdinājumu

Reizēm viesmīlis ar prieku ieteiks pievienot kaut ko savam ēdienam, piemēram, pievienot makaroniem sieru vai pasniegt steiku ar mērci. Jūs piekrītat un tad uz rēķina uzzināsit, ka šī “mazā prēmija” maksāja 10–20 EUR. Turklāt dažos restorānos maize, kas vienkārši uzlikta uz jūsu galda, izrādās kā maksas prece, un bez jebkādiem jautājumiem izlietais ūdens pēkšņi parādās rēķinā par 2 EUR Atcerieties: ja jums piedāvā kaut ko “pievienot”, vienmēr jautājiet, vai tas ir bez maksas.

Lasi vēl: Kā ziema izžāvēt drēbes ļoti īsā laikā

5. Dārgi ēdieni tiek pasniegti uz milzīgiem šķīvjiem, lai tie izskatītos lielāki.

Vizuālā maldināšana ir viena no vecākajām restorānu metodēm. Jūs pasūtat gardēžu ēdienu, piemēram, liellopa fileju par 30 EUR un gaidāt pienācīgu porciju. Un viņi jums atnes milzīgu dizaineru šķīvi, uz kura atrodas skumjš mazs gaļas gabaliņš, kas dekorēts ar mikro zaļumiem un mērces pilienu. Reāli tur ir tikai pāris karotes ēdiena, bet noformējums rada sajūtu, ka ēdiens ir “naudas vērts”. Ja vēlaties apiet šo triku, koncentrējieties uz klasiskajiem ēdieniem: tos ir grūtāk “izrotāt” tā, lai paslēptu īsto apjomu.

Secinājums. Restorānos ir svarīgi ne tikai labi paēst, bet arī nevilties ēdienā. Rūpīgi izpētiet ēdienkarti, uzdodiet jautājumus viesmīļiem un nebaidieties izskatīties “paranojiskam” – galu galā tas palīdzēs nepārmaksāt par skaistiem trikiem.

Leave a Comment