Kā pasargāt sevi no apsaldējumiem

Uzturēšanās svaigā gaisā ir neatņemama veselīga dzīvesveida sastāvdaļa arī ziemā, tomēr, iestājoties īpaši aukstam laikam, ir jāievēro piesardzība. Nepārdomāta rīcība un neatbilstošs apģērbs lielā salā var radīt nopietnas sekas, proti, apsaldējumus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Kā no tā izvairīties un kā pareizi rīkoties apsaldējumu gadījumā – par to konsultē BENU Aptiekas mēneša farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Galvenie apsaldējumu iemesli

Farmaceits uzsver, ka viens no galvenajiem apsaldēšanās iemesliem ir nepareizi izvēlēts apģērbs, tādēļ, dodoties ārā lielos mīnusos, šo aspektu nedrīkst uztvert vieglprātīgi. Apģērbam ir jāaizsargā no aukstuma, vēja un mitruma, bet vienlaikus jābūt arī elpojošam, lai neveicinātu svīšanu, jo tā ievērojami paātrina ķermeņa atdzišanu.

Tāpat vienmēr jāatceras, ka arī spēcīgs vējš un paaugstināts mitruma līmenis ievērojami paātrina salšanu un apsaldējumu veidošanos, tādēļ šādos laika apstākļos ir jābūt ļoti piesardzīgiem, īpaši, ja ārpus telpām plānots pavadīt ilgu laiku.

Kā izvairīties no apsaldējumiem?

Lai izvairītos no apsaldējumiem, īpaši aukstā laikā, ir jāievēro daži pamatprincipi. Primāri, kā jau minēts, ir izvēlēties piemērotu apģērbu, ņemot vērā to, ka bieži vien visvairāk cilvēkiem salst pēdas un plaukstas. Tādēļ ir ieteicami tādi apavi, kas ir ne vien silti, bet arī ērti un nesaspiež pēdu, jo šauri apavi veicinās salšanu. Tāpat salā neaizmirstiet par siltiem cimdiem (ieteicams izvēlēties dūraiņus), cepurēm un šallēm.

Kaitīgie ieradumi lielā salā padara cilvēkus vēl neaizsargātākus pret aukstumu. Tādēļ nav ieteicams kājām mērot lielākus attālumus alkohola reibumā, kā arī smēķēt, jo tas samazina As**s cirkulāciju, līdz ar to pastāv liela iespēja apsaldēt pirkstus.

Savukārt, lai pasargātu ādu no sala ietekmes, pirms doties ārā, ieteicams lietot aizsargājošos krēmus uz sejas un plaukstām. Ir pieejami speciāli, tieši aukstam laikam piemēroti krēmi un aizsarglīdzekļi, kas palīdz pasargāt ādu no apsaldējumiem, sausuma un ādas plīsumiem.

Apsaldējumu pazīmes

Pat ja šķiet, ka esat pienācīgi parūpējušies par sevi aukstajos laikapstākļos, jāņem vērā, ka apsaldējumi var veidoties samērā ātri un sākotnēji to var arī nepamanīt. Tādēļ jāpievērš uzmanība pazīmēm, kas liecina par apsaldējumu rašanos, un nekavējoties jārīkojas, lai no tiem izvairītos. Šīs pazīmes ir ādas apsārtums, nieze, bālums, tūska un durstošas sajūtas apsaldējumu vietā.

Kā rīkoties, ja iegūts apsaldējums?

Apsaldējuma gadījumā ir jārīkojas atbilstoši iespējām. Ja esat ārpus telpām, būtu jāsāk ar iespējami ātrāku nokļūšanu siltumā – iekštelpās. Ja apsaldētas ir rokas, tās nedrīkst berzēt, bet vislabāk tās sildīt, ieliekot sev padusēs. Kad esat nonākuši siltumā, nelielam apsaldējumam līdzēs remdens ūdens, taču lielāku un nopietnāku apsaldējumu gadījumā noteikti ir jāvēršas tuvākajā stacionārā.

Kā pasargāt no sala bērnus?

Protams, liela sala laikā noteikti jāatceras par siltām cepurēm, šallēm un dūraiņiem. Kā arī jāņem vērā, ka vislabāk ziemīgā pastaigā palīdzēs aktīva izkustēšanās. Nestāviet aukstā vējā un nepavadiet ārā pārāk ilgu laiku, ja laikapstākļi tam nav piemēroti.

K.Čerjomuhins aicina pievērst īpašu uzmanību tam, ka bērnus līdz viena gada vecumam nav ieteicams vest ārā, ja gaisa temperatūra nokrītas zem -7 C grādiem.

Lielākiem bērniem, līdzās atbilstošam apģērbam, var noderēt speciālie krēmi aukstam laikam, kas paredzēti tam, lai aizsargātu bērnu jutīgo ādu no sala ietekmes.

Farmaceits aicina sala laikā būt piesardzīgiem arī pašiem pieaugušajiem un, pirms doties ārā, pārliecināties gan par gaisa temperatūru, gan par tuvākajā laikā gaidāmajiem laika apstākļiem kopumā.

BENU Aptiekas ir daļa no Eiropas mēroga aptieku tīkla, kas apvieno aptuveni 700 aptieku Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, Igaunijā un Lietuvā. BENU Aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 73 aptiekas visos lielākajos valsts reģionos. BENU Aptiekās Latvijā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Leave a Comment