Kā savienot optiskās brilles ar saulesbrillēm? Atbilde – optiskās saulesbrilles

Arī šogad sinoptiķi mūsu platuma grādos sola siltu un saulainu vasaru. Jāatceras, ka ne tikai atpūšoties pludmalē, bet arī pavadot laiku svaigā gaisā, jāatceras par viena no vissvarīgākā maņu orgāna – mūsu acu – aizsardzību. Saulesbriļļu primārais uzdevums ir nevis būt papildus stila elementam mūsu ikdienā, bet gan aizsargāt mūsu redzi no kaitīgā, saules izstarotā UV starojuma, kas īpaši kaitīgs ir agrā pavasarī. Uz jautājumiem par optiskajām saulesbrillēm, kā arī citu briļļu veidiem un to izmantošanu ikdienā atbild Jeļena Stūriška, Vision Express galvenā optometriste.

Parasti ir divi varianti: vai nu cilvēks iegādājas optiskās brilles un vēlas tām tonētās lēcas, vai arī iegādājas saulesbrilles, bet, tā kā ir nepieciešama redzes korekcija, vēlas lēcas nomainīt pret optiskajām, bet arī tumšajām lēcām. Kurš no šiem variantiem būtu pareizākais?

Abi varianti ir realizējami. Ja izvēlas konkrētu briļļu ietvaru, tajā viennozīmīgi varēs ievietot tonētās lēcas ar optiku un gala rezultāts izskatīsies līdzīgs saulesbrillēm. Grūtības var sagādāt gala rezultāta iztēlošanās, jo brilles nebūs ar ierastajām caurspīdīgajām lēcām, bet gan ar tumšākām.

Savukārt izvēloties optiskās saulesbrilles uzreiz iespējams iztēloties un novērtēt koptēlu, taču var gadīties, ka ne visās saulesbrillēs varēs ielikt nepieciešamo optisko stiprumu, vai arī sarežģītākos gadījumos būs nepieciešamas īpašas (varbūt – liektās) lēcas.

Ja cilvēkam nepieciešama redzes korekcija, bet viņš vēlās tonēt briļļu lēcas, vai tas aizkavē izgatavošanas procesu un, aptuveni, cik papildus tas izmaksās?

Viss atkarīgs no briļļu receptes – cik stipras brilles nepieciešamas. Jāpiebilst gan, ka izgatavošanas laiks var būt ilgāks. Cenas atkarīgas no konkrētā briļļu eksemplāra, kopsummā sadārdzinot preci par 10 līdz 25 eiro, atsevišķos gadījumos tās varētu tikt vērtētas kā līdzvērtīgas.

Vai var nomainīt lēcas jau iegādātām saulesbrillēm? Piemēram, ja cilvēks iegādājas saulesbrilles, bet viņam ir jākoriģē redzi. Cik tas varētu izmaksāt?

Jā, lielākajam vairākumam saulesbriļļu ir iespējams mainīt lēcas uz optiskajām lēcām. Lēcu nomaiņas izmaksas būs atkarīgas gan no izrakstītās briļļu receptes, gan no saulesbriļļu konstrukcijas, formas un izliekuma. Izvēloties optiskās tonētās lēcas ar dzidrināto pārklājumu jārēķinās ar izmaksām sākot no 23,50 eiro par vienu lēcu.

Cik pieprasītas kopumā ir optiskās saulesbrilles? Vai cilvēki ir informēti par to, kas vispār ir optiskās saulesbrilles?

Optiskās saulesbrilles Latvijas klientu vidū nav ļoti izplatītas. Pasūtot optiskās brilles klienti daudz biežāk izvēlas “hameleona tipa” lēcas, vai otras optiskās brilles ar tonējumu, jo plašā ietvaru izvēle ļauj piemeklēt tādu briļļu ietvaru, kas rezultātā izskatīsies pēc saulesbrillēm.

Jāpiebilst, ka tiem, kuriem ikdienā ir nepieciešama redzes korekcija, ir dzirdējuši par to, kas ir optiskās saulesbrilles, jo bez redzes korekcijas (ar parastām saulesbrillēm) gluži vienkārši nespēj skaidri redzēt.

Ja skatās vecuma kategorijās, kuri ir tie, kas biežāk izvēlas optiskās saulesbrilles? Vai ir atšķirība sieviešu un vīriešu izvēlē attiecībā uz optiskajām saulesbrillēm?

Vecāka gada gājuma cilvēki jau sākotnēji izvēlas ietonēt optiskās tāluma brillēs tā, lai arī ieejot telpā, varētu tās turpināt lietot. Proti, izvēlas universālāk lietojamas brilles.

Optiskās saulesbrilles vairumā gadījumu izvēlas gados jaunāki cilvēki. Īpaši tie, kuri bieži vada auto vai ilgstošāk saulainā laikā atrodas ārā. Vīrieši vairumā gadījumu izvēlas optiskās saulesbrilles ar polarizētajām lēcām, savukārt, sievietes lielāku uzmanību velta tieši tonējuma krāsai.

Vai vecāki saviem bērniem bieži iegādājas optiskās saulesbrilles? Vai vajadzētu?

Ja bērnam nepieciešama redzes korekcija, un bieži pavada laiku ārā, optiskās saulesbrilles ir ļoti labs risinājums. Ļoti lielai daļai vecāku tā nav pirmā izvēle, jo bērniem diezgan dinamiski mainās tas, kāda stipruma brilles nepieciešamas, kā arī tas nozīmē, ka nepieciešams iegādāties gan parastas optiskās brilles iekštelpām, gan – optiskās saulesbrilles.

Kas ir pats svarīgākais, ko ņemt vērā, iegādājoties saulesbrilles?

Pirmkārt, saulesbrillēm jābūt ar UV aizsardzību. Būtisks faktors ir arī tonējuma krāsa. Arī tas, cik tās ir individuāli piemērotas un ērtas. Ja tās ir pārāk vaļīgas, un slīd nost no acīm, tās nespēs efektīvi pasargāt acis no kaitīgā saules UV starojuma.

Kādi ir kvalitātes rādītāji, kuriem būtu jāseko iegādājoties optiskās saulesbrilles?

Līdzīgi kā izvēloties parastas saulesbrilles bez optikas – tas, vai brilles spēs pasargāt no UV starojuma. Vienkārši tumši tonētas brilles bez UV aizsardzības acīm var tikai kaitēt. Ja nav pārliecības par to, vai jūsu brilles acis pienācīgi aizsargā, to var noskaidrot optikas salonos.

Papildus kvalitāti un komfortu nodrošina dzidrināts lēcu pārklājums, kas samazina no brillēm atstarotās gaismas daudzumu. Tāpat, papildus funkcija ir iestrādāts polarizācijas efekts, tas noņem atspīdumu no horizontālām virsmām (atrodoties pie atklātiem ūdeņiem vai vadot auto).

Mūsu klimatiskajos apstākļos pilnībā pietiek, ja saulesbrillēm ir UV aizsardzība. Jāpiebilst, ka lielākā daļa no UV starojuma ir robežās no 400 – 320 nm (tā sauktais UVA starojums).

Vai pasūtot saulesbrilles internetā, varam paļauties uz to, ka tās būs pienācīgas kvalitātes?

Paļauties šajā gadījumā var tikai uz konkrētā pārdevēja godprātīgumu. Tomēr, aicinu ņemt vērā, ka bez briļļu piemērīšanas, iegādātās brilles var nebūt piemērotas, un pat sagādāt vilšanos.

Vai optiskās saulesbrilles ir tik pat funkcionālas redzes uzlabošanā kā parastās redzi koriģējošas brilles?

Optiskās saulesbrilles var nodrošināt tik pat labu optisko kvalitāti kā “parastās” redzi koriģējošās brilles. Viss atkarīgs no izvēlētā saulesbriļļu modeļa, nepieciešamajiem stiprumiem un atbilstoši optisko lēcu materiāliem un pārklājumiem. Ja visus šo faktorus ņem vērā, apvienojot tos rezultāts būs labs.

Kas ir fotohromās brilles? Kam tādas izvēlēties vislabāk?

Fotohromās brilles sarunu valodā mēdz saukt par “hameleoniem”: tās maina lēcu krāsu atkarībā no UV starojuma daudzuma. Ir arī tādas, kas reaģē uz gaismas intensitāti – spožumu. Proti, atrodoties telpās, šo briļļu lēcas ir gaišas (caurspīdīgas), bet izejot saulesgaismā, lēcas kļūst tumšas.

Fotohromās brilles iesaku izvēlēties ikvienam, sākot no bērnības līdz pat sirmam vecumam. Pārsvarā tās izvēlas, jo ne vienmēr ir ērti ikdienā nēsāt līdzi divas brilles: redzi koriģējošās brilles un saulesbrilles. Ļoti bieži šādas brilles izvēlas autovadītāji, kā arī cilvēki, kuriem daudz laika sanāk pavadīt gan iekštelpās, gan ārā.

Vai optiskajām saulesbrillēm nepieciešama īpaša kopšana?

Kopšana ir tāda pati kā jebkurām citām brillēm, proti, ir jābūt tīrai briļļu lupatiņai un briļļu tīrīšanas līdzeklim.

Ar ko atšķiras tonētās no polarizētajām briļļu lēcām? Vai abas no tām aizsargā acis?

Acu aizsardzību nodrošina UV starojuma aizsarg-filtrs. Tāds varbūt gan pilnīgi caurspīdīgās optiskajās brillēs, gan gaišākās un tumšākās tonētajās brillēs, gan arī polarizētajās.

Kā saprast, vai saulesbrilles jau savu mūžu nav nokalpojušas?

Tas jānovērtē vizuāli. Ja brilles ir deformējušās, saskrāpējušās briļļu lēcas, vai retākos gadījumos tās palikušas gaišākas, tad pavisam noteikti ir laiks nomainīt briļļu lēcas vai pašas brilles.

Sākot ar kādām summām jārēķinās, lai iegādātos saulesbrilles ar visiem nepieciešamajiem aizsarg-pārklājumiem?

Cenu kategorijas ir ļoti dažādas. Saulesbrilles ar UV filtru var iegādāties sākot jau no 10 eiro, polarizētās saulesbrilles iespējams iegādāties no 19 eiro, bet ar dzidrināto pārklājumu – saulesbrilles būs jau nedaudz dārgākas.

Ar kādām summām jārēķinās, iegādājoties optiskās saulesbrilles?

Cenu kategorijas ir ļoti dažādas. Optiskās saulesbrilles ar UV filtru un dzidrināto pārklājumu, ja nav kādas īpašas atlaides, var iegādāties sākot no 70 eiro.

Leave a Comment