Kā tikt vaļā no sliktas elpas? Ieklausies farmaceita padomos

Iemeslu, kādēļ cilvēkam var būt slikta elpa jeb halitoze, ir daudz, tomēr tieši izvairīšanās un nevēlēšanās runāt par tās cēloņiem un sekām parasti ievērojami saasina šo problēmu. Pirmajā mirklī slikta elpa visbiežāk asociējas ar mutes dobuma problēmām, taču nepatīkama izelpa var būt kā viens no simptomiem arī citām nopietnākām saslimšanām. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte skaidro, kādēļ mēdz būt slikta elpa, kā pēc izelpas aromāta var noteikt iespējamās Vese***as problēmas un kā rīkoties, lai atbrīvotos no šīs nepatīkamās parādības.

Ir situācijas, kur slikta elpa ir normāla un loģiska parādība un tā nav saistīta ar Vese***as stāvokli, taču pastāvīgi slikta elpa bez redzama iemesla visticamāk liecina par Vese***as problēmām. Farmaceite Laila Zālīte min, ka, lai uzzinātu nepatīkamās elpas iemeslu, būtiski ir saprast, kādu aromātu tā atgādina. Elpas aromāts, kas atsauc atmiņā siera smaržu, parasti norāda, ka iespējamas problēmas ar degunu, savukārt, ja elpai ir jūtams augļu aromāts, nepieciešams pārliecināties, vai organismā nav strauji kāpis cukura līmenis un vai tādējādi nepastāv cukura diabēta risks. “Zivjaina” elpa var kalpot par signālu nieru slimībām. Līdzīgi ir gadījumā, ja izelpas smarža atgādina amonjaku – šādā gadījumā nepieciešams pārbaudīt nieru Vese***as stāvokli. Skāba izelpa var būt astmas vai cistiskās fibrozes (ģenētiska Sli**ba, kas veicina ārējo sekrēcijas dziedzeru darbības traucējumus) pazīme. Savukārt fekāliju aromātam līdzīga izelpa var norādīt uz zarnu traucējumiem, kamēr salda vai sasmakuša pelējuma smarža var būt aknu cirozes – aknu šūnu bojāejas priekšvēstnesis.

Kādos apstākļos slikta elpa ir normāla parādība?

No sliktas elpas nav izvairījies neviens cilvēks, jo daudzos gadījumos tā ir normāla parādība. Nepatīkama izelpa jo īpaši bieži mēdz būt no rīta uzreiz pēc pamošanās, kā arī pēc smēķēšanas, jo cigaretēs esošās ķimikālijas, savstarpēji reaģējot, mutē atstāj nepatīkamu aromātu vēl kādu laiku pēc paša procesa. Nepatīkamo aromātu var radīt siekalu trūkums mutē, ko veicina cigarešu dūmi. Tāpat slikta elpa mēdz arī būt pēc konkrētu pārtikas produktu lietošanas, piemēram, ēdot ķiplokus, sīpolus, eksotiskas garšvielas, kāpostus, kā arī dažādus zivju ēdienus. Sliktu elpu nereti var novērot pēc pārmērīgas alkohola lietošanas, gavējot vai ievērojot diētu, kuras laikā tiek patērēts pārāk mazs ogļhidrātu daudzums.

Kā novērst sliktu elpu?

Slikta elpa var būt kā simptoms citām, ar mutes dobumu nesaistītām, nopietnākām saslimšanām, tāpēc pirmais, ar ko vajadzētu sākt, ir konsultācija pie ārsta, lai atklātu halitozes cēloni un varētu uzsākt nekavējošu ārstēšanu. Taču kamēr tā tiek risināta, zemāk uzskaitīti padomi, kā ikdienā mazināt nepatīkamo izelpu.

Rūpējies par mutes dobuma higiēnu. Zobi jātīra vismaz divas reizes dienā ar fluoru saturošu zobu pastu. Tos ieteicams iztīrīt pēc katras ēdienreizes, neaizmirstot arī par mēles rūpīgu tīrīšanu. Zobu suku vēlams mainīt ik pēc 2 līdz 3 mēnešiem, kā arī uzreiz pēc slimošanas. Rūpīgākai zobu starpu iztīrīšanai reizi dienā vēlams izmantot zobu diegu vai aptiekās pieejamo starpzaru tīrīšanas birstīti. Savukārt cilvēkiem, kas lieto zobu protēzes, noteikti jāatceras tās uz nakti izņemt un pirms ievietošanas atpakaļ mutē rūpīgi iztīrīt ar tam paredzētu līdzekli. Ja kādreiz ikdienas steigā nav iespējams zobus izmazgāt tik bieži, cik vēlams, muti var izskalot ar antibakteriālu un spirtu nesaturošu mutes skalojamo līdzekli, kas aptiekās pieejams arī ērtā – “kabatas formātā”.

Regulāri apmeklē zobārstu. Zobārstu nepieciešams apmeklēt vismaz divas reizes gadā, lai regulāri veiktu mutes dobuma pārbaudi. Tās laikā savlaicīgi iespējams atklāt smaganu, sausas mutes sindroma vai citus mutes saslimšanas simptomus, kas var būt sliktas elpas cēlonis. Tāpat arī papildu rūpīgai zobu tīrīšanai ikdienā, reizi gadā vēlams apmeklēt zobu higiēnistu.

Atmet kaitīgos ieradumus. Lai izvairītos no sliktas elpas, ļoti ieteicams atteikties no tabakas izstrādājumu un pārmērīgas alkohola lietošanas, jo tie būtiski ietekmē elpas aromātu.

Pievērs uzmanību savai ēdienkartei. Arī kāda konkrēta pārtikas produkta vai produktu grupas nepanesība var būt cēlonis nepatīkamajam aromātam mutē, tāpēc ļoti ieteicams pievērst uzmanību ēdienam, kas, iespējams, rada nepatīkamo elpu, un konsultēties ar farmaceitu vai zobārstu par piemērotākajiem līdzekļiem halitozes novēršanai.

Izvairies no sausa mutes dobuma. Lai mute nekļūtu sausa, pieaugušam cilvēkam dienā ir svarīgi izdzert vismaz 1,5l ūdens. Ieteicams lietot arī košļājamās gumijas vai sūkājamās ledenes (vēlams bez cukura), tādā veidā stimulējot siekalu rašanos, kas palīdz aizskalot mutē uzkrātās pārtikas daļiņas un baktērijas.

Lieto mutes atsvaidzinošus līdzekļus. Farmaceite Laila Zālīte “ikdienas” nepatīkamās elpas novēršanai iesaka lietot aptiekās pieejamus mutes skalojamos un atsvaidzinošos līdzekļus, kā arī mutes atsvaidzinošo spreju. Taču jāatceras, ka mutes skalojamie līdzekļi tikai uz brīdi spēs atsvaidzināt elpu.

Par Apotheka

Apotheka ir viens no Latvijā vadošajiem un visstraujāk augošajiem aptieku tīkliem. Ar Apotheka zīmolu šobrīd darbojas 114 aptiekas visā Latvijā, kā arī interneta aptieka www.apotheka.lv. Uzņēmums tika izveidots 2005. gadā, apvienojot vairākus mazus uzņēmumus. Apotheka Latvijā strādā vairāk nekā 530 darbinieki, no kuriem 384 ir farmaceiti, kuri sniedz profesionālu padomu kā par ārsta izrakstītu medikamentu lietošanu, tā arī par pastāvīgu Vese***as aprūpi un skaistuma un labsajūtas veicināšanu. Apotheka ietilpst vienā no lielākajām Baltijas valstu farmācijas uzņēmumu grupām Magnum, kuras uzņēmumi darbojas Baltijas valstīs un Somijā.

Leave a Comment