Kā tīrīt mīkstās mēbeles – no košļenēm, kaķu vilnas, nepatīkamām smakām…

Košļenes un traipi

Pie auduma pielipušu košļeni pilnībā var noņemt, vienīgi drānas gabalu ieliekot saldētavā.

Uz mēbeļu auduma radušos traipus vispirms mēģina iztīrīt, samitrināto vietu paberžot ar sausāku mikrošķiedras lupatiņu, kas uzsūks mitrumu kopā ar netīrumiem.

Grūti iztīrāmi ir kafijas, tējas, sulas un alkoholisko dzērienu, tostarp šampanieša, traipi. Par laimi, tagad var iegādāties ļoti labus putojošus līdzekļus mīksto mēbeļu tīrīšanai. Audumu apstrādā ar līdzekli un pagaida, kamēr nožūst. Putas netīrumus būs pacēlušas virspusē, un tos varēs notīrīt ar birstīti. Pēc tam tīrīšanas līdzekļa atliekas izsūc ar putekļsūcēju.

Ja nepieciešams, procedūru atkārto.

Ja mīkstā mēbele sen nav tīrīta un ir klāta daudziem traipiem, der apsvērt, vai lētāk nebūs to pārvilkt. Mūsdienās pieejama arī mīksto mēbeļu ķīmiskā tīrīšana. Dīvāns nav jāstiepj uz tīrītavu, meistaru var izsaukt uz mājām, vienīgi mēbeli kādu laiku nedrīkstēs lietot, jo tai pilnībā jāizžūst.

Mīksto mēbeļu tīrīšanu klienta mājās visā Latvijas teritorijā piedāvā vairākas firmas. “ABC Cleaning” vienvietīgu matraci iztīrīs par 20 eiro, divvietīgu – par 30 eiro. Liela klubkrēsla tīrīšana maksā 25 eiro, guļamkrēsla – 30 eiro. Par dīvāna tīrīšanu rēķina 15 eiro par 60 cm platu sēdvietu. Rīgas apkaimē un rādiusā līdz Siguldai, Jelgavai un Bauskai minimālā pasūtījuma summa ir 50 eiro, taču papildus jāmaksā par transporta izdevumiem. Vēl tālāk minimālā pasūtījuma summa ir 100 eiro, tāpat papildus jāmaksā par ceļa izdevumiem.

Uzkopšanas serviss “MMT” (“Meistars mēbeļu tīrībā”) par dīvāna ķīmisko tīrīšanu prasa 12–14 eiro par vienu sēdvietu. Atpūtas krēsla tīrīšana maksā 15–20 eiro. Ārpus Rīgas jāmaksā arī par ceļa izdevumiem.

 

Nepatīkamās smakas

Ja dīvāns vai klubkrēsls ir labā stāvoklī, taču ilgstoši glabāts šķūnītī vai pagrabā, tas būs piesūcies ar nepatīkamu mitru telpu smaku. Audumu vispirms izsūc ar putekļsūcēju un apstrādā ar kādu tīrīšanas līdzekli, bet smaku tas nenovērsīs.

Regulāri vēdinot telpu, tā pazudīs aptuveni pēc pusgada. Veco mēbeļu cienītājiem, iegādājoties lietotas mīkstās mēbeles, jāraugās, lai tās nebūtu atradušās telpās, kur smēķē, jo iestāvējusies tabakas dūmu smaka ir ļoti nepatīkama. Mēbeļu audums labi uzsūc arī medikamentu, piemēram, sirdszāļu, un citus aromātus.

Lai arī: Kā attīrīt tās vietas, kurām jau sen atmetāt ar roku?

Kaķu un suņu vilna

Kaķu un suņu vilna dzīvoklī ir liela pro­blēma. Lai to novērstu, saimniekam noderēs jaudīgs putekļsūcējs ar turbobirsti, kas rotē, uztinot vilnu. Ikdienā dzīvnieku apmatojumu no mīkstajām mēbelēm var noņemt, vairākkārt pārbraucot ar mitru plaukstu. Mājas mīluļu saimniekiem jāņem vērā, ka arī apģērbs aplips ar vilnu.

Ja vēlas dzīvoklī turēt suni, vērts painteresēties, kad konkrētā suga maina kažoku. Kaķi to dara divreiz gadā, pavasarī un rudenī. Protams, kāds vilnas pikucis dzīvoklī būs arī pārējā laikā, tomēr mazāk.

 

Dabiskās un mākslīgās ādas mēbeles

Mākslīgās ādas mēbeles tīra tāpat kā mēbeles ar plastikāta pārklājumu!

Dabiskās ādas mēbeles ir dārgas un prasa rūpīgu kopšanu. Lai nomazgātu ādas pārklājumu, parastās saimniecības ziepes sarīvē skaidiņās, uztaisa ziepjūdeni un uzmanīgi tīra ar mēreni mitru švammīti. Uz ādas kopā ar dažādiem netīrumiem var nokļūt arī smiltis. Tāpēc tīra maigi, neberž, lai nesaskrāpētu un neizstaipītu ādu. Pēc tam ar sausu lupatiņu noslauka.

Pēc tīrīšanas ādu pabaro, ieziežot ar kopšanai (nevis tīrīšanai) domātu emulsiju, ko klāj plānā kārtiņā. Ja uzklās par daudz, pārpalikumi paliks uz sēdētāju apģērba. Ja uz ādas redzami plankumi, tā nav labi notīrīta.

Ādas izstrādājumiem kaitē sauss gaiss, tāpēc arī starp tīrīšanas reizēm ādas mēbeles ieziež ar kopšanas emulsiju vai mitrinošu vasku, lai āda neizžūst un nesaplaisā. Ādas dīvānu vai krēslu nedrīkst likt blakus radiatoram, jāievēro vismaz 30 cm attālums. Tos nevajag novietot arī tiešā saulē, lai ultravioleto staru ietekmē neizbalētu krāsa.

Ādas mēbeles jāsaudzē. Sēžot uz tām, nevajag nodarboties ar skaistumkopšanas procedūrām, jo nejauši nopilējusi nagu laka, tās noņēmējs, dezodorants vai matu laka mēbeli var sabojāt. Tāpat šīm mēbelēm kaitē alkoholiskie dzērieni, karsta kafija, sula un trekns ēdiens, jo tauki un eļļa iesūksies ādā.

Avots:

aLA

COMMENTS

Leave a Comment