Kādas zāļu tējas dzert rudenī?

Kā pareizi pagatavot zāļu tējas un kādām reizēm kāda droga ir piemērota, stāsta Ivanda Krastiņa, Apotheka sertificētā farmaceite.

Zāļu tējas rudens sezonā ir ieteicamas ne vien augiem piemītošo ārstējošo īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka, dzerot tējas, mēs uzņemam papildu šķidrumu, kas palīdz izvadīt no organisma vīrusu un baktēriju radītos toksīnus.

Kādas tējas dzert, parādoties dažādiem saaukstēšanās simptomiem

• Imunitātes stiprināšanai lieliski piemērota ehinacejas tēja, kurai piemīt spēcīga pretvīrusu, pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbība.
• Kad parādās saaukstēšanās simptomi, ieteicams dzert vīgriežu, liepziedu, salvijas, aveņu lapu, kumelīšu un kliņģerīšu ziedu tējas. Tām piemīt antibakteriālas, pretiekaisuma un sviedrējošas īpašības. Tieši laikā būs arī upeņu augļu un lapu, aroniju augļu un rožu augļu tējas, kas bagātīgi satur vitamīnus un līdz ar to paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusiem.
• Pret sāpēm kaklā un iesnām iesaka salvijas, eikaliptu lapu, kliņģerīšu un kumelīšu tēju. Šīs tējas var lietot arī kakla skalošanai un inhalācijām.
• Ja ir klepus, vajadzētu dzert mārsila Īslandes ķērpja un priežu pumpuru tējas, kas palīdz sašķidrināt krēpas un izvadīt tās no organisma.

Kā pareizi pagatavot zāļu tējas

Augu tēju pagatavošana ir atkarīga no to sastāva.

• Ja tās ir lapas, ziedi vai laksti, tad tos aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5-15 min, nokāš un dzer siltu.
• Ja tēja sastāv no augļiem (mežrozīšu, upeņu, aroniju) vai pumpuriem (priežu), tad to pagatavo, aplejot drogu ar aukstu ūdeni, tad to uzvāra un pavāra vēl 2-5 min uz mazas uguns, pēc tam nostādina 5-10 min un nokāš.

Kā pareizi dzert zāļu tējas

Zāļu tējas var droši lietot pa tasei trīs reizes dienā. Ieteicams katru reizi pagatavot jaunu, svaigu tēju, taču var vienā reizē pagatavot arī lielāku daudzumu uz visu dienu. Ilgāk par vienu dienu gan augu tēju nevajadzētu uzglabāt, jo aktīvo vielu saturs tējā būtiski samazināsies.

Pēc vēlēšanās augu tējas var saldināt ar medu vai cukuru un pievienot citronu. Liekot klāt medu vai citronu gan jāskatās, lai tēja nav pārāk karsta, jo temperatūrā virs 60°C mazinās medus ārstnieciskās īpašības. Augu tēju garšas uzlabošanai varam pievienot arī pašu gatavotos upeņu un aveņu ievārījumus, bet arī tos vitamīnu saglabāšanai pievienojam tikai tad, kad tēja jau ir padzisusi.

Avots:

aLA1

Leave a Comment