Kāpēc pavasarī saasinās kuņģa Sli**bas? Ko darīt, iesaka Anatolijs Danilāns

– Nav tā, ka var paņemt laktobaktērijas vai saharomices, visu mūžu lietot un tā nodrošināties pret antibiotiku izraisītiem bojājumiem, vīrusu radītām caurejām un līdzīgām problēmām. Pagaidām šādā veidā stiprināt imūnsistēmu nav iespējams…

Uzpūsta problēma

– Vienā starptautiskā konferencē zinātnieki stāstīja, ka esot pārbaudījuši, vai dažādu preparātu sastāvā ir solītās dzīvās baktērijas. Izrādās – 80 % gadījumu baktēriju nav! Vienīgi BioGaia nemānījās, – atklāj profesors A. Danilāns.

Kuņģa un zarnu trakts ir stiprs, bet nelāgas sajūtas gadījumā cēloni neviļus meklējam ēdienā. Ja pirms dažām dienām ir apēsta pica un tagad, lūk, sākušās visādas problēmas, acīmredzot tā ir vainīga! Šādu secinājumu A. Danilāns vairumā gadījumu uzskata par kļūdainu.

Gluži tāpat, labu gribot, cilvēki lieto daudz skābpiena produktu. Dakteri taču saka – tajos ir organismam vajadzīgās labās baktērijas! Bet daļai tie rada nepatīkamu blakus efektu – vēdera pūšanos un gāzes, reizēm nelaikā un nevietā.

Tomēr baktērijas nav vainīgas! A. Danilāns kā biežāko uzpūšanās iemeslu min pienu – tajā esošo cukuru jeb laktozi. Dažkārt tāds efekts ir arī pēc augļu (fruktozes dēļ) un pākšaugu ēšanas. Vairāk nekā pusē gadījumu vainīgi ir cukura aizvietotāji!

Ir cilvēki, kuru organisms nešķeļ sēņu cukuru jeb trehalozi, un viņiem pēc sēņu ēšanas piepūšas vēders.

Zinot nelāgās sajūtas izraisītāju, problēmas novēršana ir vienkārša – izvairīties vai ierobežot šādu produktu lietošanu.

Diemžēl visbiežāk vēders uzpūšas, ja ir funkcionāli kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi. Viss it kā ir kārtībā, bet dzīves apstākļu, kādu savu iedomu vai zarnu pārmērīgas jutības dēļ tās nestrādā, kā vajag.

Zīdaiņiem vēdera problēma ir arī motorās darbības traucējumu dēļ un tālab, ka mazuļu organisms vēl nav iemācījies sagremot augļu (fruktozi) vai piena cukuru (laktozi). Viņiem vēl trūkst enzīmu, kas šos cukurus sagremo, tāpēc vēders uzpūšas. Palīdzēt var uztura maiņa vai probiotikas.

Leave a Comment