Kāpēc rudenī nevajadzētu dedzināt kartupeļu lakstus?

 

Ko darīt, ja nav smalcinātāja

Nav jēgas sērot, ja jūsu mājsaimniecībā nav smalcinātāja, jo daudzos gadījumos tas nav vajadzīgs. Piemēram, biešu un burkānu galotnes pēc ražas novākšanas var atstāt tieši uz dobēm. Ziemā galotnes sapūst un sasalst un tikai mēslo augsni.

Ņemsim vērā arī to, ka biešu un burkānu zaļās galotnes tiek izmantotas pat kulinārijā. Piemēram, burkānu galotnes sagriež salātos, bet biešu galotnes izmanto pat kāpostu tīteņu pagatavošanai. Taču līdz rudenim šādi laksti jau kļūst neēdami. Lai gan burkānu galotnes var izmantot, piemēram, daudzu kaitēkļu atbaidīšanai.

Kas attiecas uz kartupeļu lakstiem, tie satur solanīnu, no kā baidās grauzēji. Tāpēc ir iespējams un pat nepieciešams to lietot rudenī, kad peles tikai meklē mājīgu vietu, kur pārziemot.

Kabaču galotnes parasti izaug tādos apjomos, ka to sadedzināšana vai izmešana kļūst par problēmu. Un smalcinātājs diez vai tiks ar to galā. Tāpēc prātīgāk ir sasmalcināt šo sulīgo augu ar cirvi.

Sasmalcinātas kabaču galotnes var izmest kompostā un izmantot kā mulču dārza dobēs vai zem kokiem un krūmiem.

 

Laksti dārzam

Turklāt, stādot jaunu dārzu, var izmantot jebkura auga lakstus. Lai to izdarītu, ap jauno koku tiek izrakta 20–30 centimetru dziļa tranšeja attālumā, kas ir nedaudz lielāks par tā vainaga platumu.

Lasi arī: Zvaigžņu ekspertu padomi, kā mainīt savu likteni atbilstoši savai Zvaigžņu zīmei

Lasi arī: Kāds tuvākās nākotnes zīlēšanas veids ir vislabākais katram Zvaigžņu zīmes pārstāvim

Šeit der visi laksti. Jums pat nav nepieciešams to pārklāt ar augsni. Pēc pāris gadiem tiek aizbērta tranšeja ar lakstiem un izrakta jauna – šoreiz lielākā attālumā no koka.

Ceram, ka šīs un citas idejas palīdzēs no jauna paskatīties uz “nederīgiem” lakstiem, lai savā labā izmantotu augu atliekas. Galu galā ir kauns dedzināt vai izmest lakstus, kāpēc gan nedāvināt tiem otru dzīvi?

Leave a Comment