Kāpēc tomāti dažreiz kļūst melni un kā pasargāt tos?

Sli**bas, kas izraisa augļu nomelnēšanu

Arī tomāti saslimst, tāpat kā cilvēki. Viņi var inficēties no apkārtējiem augiem. Patogēni var nokļūt uz augļiem ar vēju, kompostu vai vienkārši atrasties zemē.

Vēlīnā puve
Phytophthora infestans ir vienkārša sēne ar fenomenālu spēju vairoties. Šis “ražas ēdājs” spēj samazināt ražu no 10 līdz 50%, un dažos gadījumos to pilnībā iznīcināt.

 

Vēlīnā puve īpaši ātri attīstās lietainā, mitrā laikā. Sākotnēji Sli**ba parādās uz tomātu lapām: to augšdaļa ir pārklāta ar brūniem plankumiem, bet apakšējā – ar pelēku pārklājumu. Pakāpeniski lapas kļūst melnas, un tad uz augļiem sāk parādīties plankumi.

Vēlīnā puve visbīstamākā ir jūlijā-augustā. Patiešām, šajā laikā ir lielas temperatūras atšķirības un nokrīt bagātīga rasa. Fitoftoras parādīšanās var izraisīt arī pārāk daudz laistīšanas. Šajā gadījumā ir vērts atteikties no apūdeņošanas un apstrādāt augus ar Bordo maisījumu.

Fomoze
Šī Sli**ba skar tikai augļus. Tomāti pie kāta kļūst melni. No tā Sli**ba izplatās dziļi dārzeņos. Tā rezultātā tomāti nokrīt, nekad pilnībā nenogatavojas.

Lasi arī: No sīpoliem raudāt ir noderīgi, bet ne tad, kad sīpoli sabojājas dobēs

Lasi arī: Numeroloģiskā prognoze nedēļai no 2023. gada 10. līdz 16. jūlijam: neļaujieties slinkumam, tad fortuna jums smaidīs!

Makroporioze
Vēl viena izplatīta tomātu sēnīšu Sli**ba . Sākotnējā stadijā uz apakšējām lapām ir pamanāmas bojājumu pazīmes: parādās noapaļoti, sausi brūni plankumi ar skaidrām kontūrām un raksturīgu koncentrisku rakstu.

Pamazām sēne izplatās uz kātiem un augšējām lapām. Inficētajos kātos ir iegareni brūni plankumi. Tad uz augļiem parādās noapaļoti nospiesti plankumi.

Drīz Sli**ba aptver visu krūmu, lapas saritinās un mirst. Attīstoties, sēne sāk sporulēties. Patogēna sporas pārziemo augsnē un uz augu atliekām un saglabā dzīvotspēju vairāk nekā 3 gadus.

Profilakses metodes

Kā preventīvs pasākums pieredzējuši dārznieki brīdina vairākus gadus nestādīt tomātus vienā un tajā pašā vietā. Tomātu zemes gabals ir regulāri jāatjaunina. Tas novērsīs augsnes noplicināšanu.

Tomātus ļoti nevēlams stādīt vietās, kur kartupeļi auguši pirms tiem, šie augi patērē tās pašas vielas no zemes, kā arī cieš no tām pašām slimībām, īpaši bīstama šajā ziņā ir vēlīnā puve.

Ir nepieciešams pareizi sadalīt vietu, nodrošinot pietiekamu attālumu starp tiem. Ideāls attālums ir 30 centimetri. Starp rindām ir vērts mainīt 30 un 70 centimetru attālumu, tad augiem būs pietiekami daudz barības vielu.

Virsējā zemes kārta jāapstrādā pariezi, jo dažu minerālvielu pārpilnība izraisa tomātu augļu, lapu un stublāju nomelnošanu. Jānodrošina pietiekams apgaismojums, vēlams arī, lai zemi apvējo vējš. Laistīšana jāveic nevis ar aukstu, bet ar siltu ūdeni zem lapām, nevis uz lapām. Dzinumus nepieciešams piesiet, bojātās un vecās lapas savlaicīgi noņemt.

Ko darīt, ja tomāti jau ir nomelnējuši?

Ja, neskatoties uz visiem profilaktiskajiem pasākumiem, tomāti joprojām sāk kļūt melni, steidzami jāglābj raža. Izvēlieties vienu no mākoņainajām dienām un apsmidziniet tomātu krūmus. Šim nolūkam tiek izmantoti dažādi sastāvi – ķiploki, kefīra ūdens, hlorīds. Visi no tiem aizsargā veselīgus augus no sēnīšu sporām.

Augu laistīšana jāpārtrauc. Neskartie augļi ir jānoņem, jāapstrādā ar karstu ūdeni līdz 70 grādiem un jāizliek nogatavināšanai. Sli**bas bojātie krūmi un lapas jāsadedzina uz sārta.

 

Tomātu melnēšana var rasties nepareizas kopšanas, kā arī slimību dēļ. Ja pareizi lietojat mēslojumu un pareizi rūpējaties par augiem, jūs varat samazināt riskus un iegūt lielisku sulīgu un gatavu tomātu ražu. Ja tomāti ir slimi, jums nekavējoties jāreaģē.

Leave a Comment