Kāpēc tomāti dažreiz kļūst melni un kā pasargāt tos?

Tomāti ir viena no dārzeņu kultūrām, kuras jau sen ir iemīļojuši vasaras iedzīvotāji. Tos audzē gandrīz katrā dārzā, atklātā laukā un siltumnīcās. Katram pieredzējušam dārzniekam ir savi triki, kas palīdz iegūt dāsnu ražu.

Bet dažreiz nav iespējams bez problēmām izaudzēt sulīgus un veselīgus augļus. Tajā brīdī, kad, šķiet, atliek tikai novākt ražu, pēkšņi atklājat, ka krūmi ir sākuši žūt un nenobriedušie tomāti ir kļuvuši melni .

Kāpēc tas notiek? Eksperti saka, ka iemesls parasti ir saistīts ar nepareizu augu kopšanu vai slimībām. Lai novērstu problēmu, jums ir jāsaprot cēloņi, kas izraisa augļu melnēšanu.

Kāpēc tomāti kļūvuiši melni

Bojāto augļu pārbaude ļaus precīzi noteikt melno plankumu parādīšanās cēloni. Ir nepieciešams noplūkt tomātu ar plankumiem un pārgriezt to uz pusēm tumšuma vietā. Ja bojājuma vietā nav sulas un mīkstums ir manāmi sablīvēts, tad runa ir par sausā tipa virsotņu puvi.

Lasi arī: No sīpoliem raudāt ir noderīgi, bet ne tad, kad sīpoli sabojājas dobēs

Lasi arī: Numeroloģiskā prognoze nedēļai no 2023. gada 10. līdz 16. jūlijam: neļaujieties slinkumam, tad fortuna jums smaidīs!

 

Šī Sli**ba attīstās pārmērīga augsnes sāļuma dēļ. Iemesls var būt pārāk bieža mēslošanas līdzekļu lietošana vai pārmērīga to koncentrācija. Šajā gadījumā ieteicams kādu laiku atteikties no jebkādas virskārtas mēslojuma, lai ļautu zemei ​​atgūties, vai stādīt tomātus jaunā vietā, mainot mēslojuma devu.

Nepareiza laistīšana var būt arī ziedu galu puves cēlonis. Ar mitruma trūkumu aktīvās attīstības periodā un augļu sākumā augs piedzīvo ūdens stresu. Rezultātā lapas sāk vilkt mitrumu uz sevi, ieskaitot mitrumu no augļiem. Tas ir tas, kas izraisa puvi.

Tomāti ar paaugstinātu izturību pret ziedu gala puvi. Tie ietver šķirnes “Astrakhansky”, “Moryana”, “Lyana”, “Gruntovy Gribovsky 1180”, “Liya”, “Lunny”, “Rychansky”, “Akhtanak”.

Jebkuras tomātu šķirnes prasa rūpīgu visu kopšanas noteikumu ievērošanu. Pat bedres, stādot stādus, ir jāizrok līdz noteiktam dziļumam, kas var atšķirties atkarībā no šķirnes. Piemēram, ja bedres ir seklas, tad auga saknes var nonākt virspusē, kas var izraisīt arī augļu nomelnošanu pirms nogatavošanās.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment