Latvijas biškopju vasaras saiets 2018

Ikgadējais Latvijas biškopju vasaras saiets notika 21. un 22. jūlijā Mārupē, kurā piedalījās 1637 apmeklētāji un notika trīs nozīmīgi konkursi ‘’Garšīgākais Latvijas medus 2018″, “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2018” un “Gardākā medus kūka 2018”.

Kopā tika iesniegti 73 medus paraugi konkursam ‘’Garšīgākais Latvijas medus 2018″, 26 etiķetes konkursam “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2018” un 9 medus tortes konkursam “Gardākā medus kūka 2018″. Medu, etiķeti un kūkas vērtēja gan biškopju saieta dalībnieki, gan profesionāla žūrija.

‘’Garšīgākais Latvijas medus 2018″ titulu un I pakāpes diplomu šogad medus vērtētāji piešķīra Rīgā ievāktam liepziedu medum, kuru ievācis Rīgas biškopis Valdis Janovs no savas dravas Āgenskalnā. Bites ir izvietotas un viesnīcas “ Hotel Janne” jumta.

Arī II pakāpes diplomu ieguva Rīgā ievākts liepziedu medus. Šo medu ievāca Rīgas Latviešu biedrība sadarbībā ar SIA “Vinnis”. Šis medus ir no bišu saimēm, kas izvietotas Merķeļa ielā uz Rīgas Latviešu biedrības jumta. Medus ievākts no Vērmanes dārzā, kanālmalas apstādījumos un Esplanādē ziedošām liepām.

III pakāpes diplomu ieguva Indras Jukņēvičas dravā bišu ievāktais pavasara ziedu medus no Amatas novada.

Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze: “Jau otro gadu pēc kārtas biškopju vasaras sietā par garšīgāko Latvijas medu ir atzīts Rīgas liepu medus, bet šogad tam ir arī otrā vieta. Bieži medus pircēji vienkāršu gaišu vasaras medu dēvē par liepu medu, bet patiesībā liepu medus tiešām ir gaišs, taču ar ļoti specifisku garšu. Tas nedaudz rūgts ar mentola piegaršu un izrādās, ka tieši šī garšu kombinācija visvairāk patīk medus ēdājiem. Savukārt Rīgā un citās lielās pilsētās var ievākt 100% tīru liepu medu, jo nekas cits liepziedu laikā pilsētā nezied no kā bites varētu ievākt nektāru, tās lido tikai uz liepām. Viss Rīgā ievākties medus tiek rūpīgi analizēts pārbaudot tā kvalitāti un nekaitīgumu, tādēļ pavisam droši varam apliecināt, ka pilsētā ievāktais medus ir labs.”

Konkursā ‘’Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2018″ uzvarēja SIA Brencmilni no Sakņu pagasta Madonas novadā un ieguva I pakāpes diplomu un arī skatītāju simpātijas. Etiķetes dizainu kopīgi izstrādāja Santa Stūrīte un Una Gorodecka. II pakāpes diplomu ieguva Ivars Lukšo no Rankas pagasta Gulbenes novadā. Savukārt III pakāpes diploms piešķirts Ērikam Zaicam no Susējas pagasta Ērgļu novadā.

Šogad pirmo reizi tika organizēts konkurss “Gardākā medus kūka 2018” un 1. vietu ieguva Kristīne Kristjansone, biškope no LPKS Medotava, no Ogres novada, Madlienas pagasta. Savukārt 2. vieta Leldei Gailei no Siguldas un 3. vieta Madarai Vītolai no Salaspils. Pasākuma apmeklētāju simpātiju ieguva Judīte Kaktiņa no Alūksnes novada.

Latvijas Biškopības biedrība (LBB), ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno 3319 biedrus – lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.

Leave a Comment