Latvijas speciālists skaidro, no kā patiesībā rodas daudzas kaites

Danilans-publicitates-e1485870071963

Gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns iesaka:

„Mūsdienās bieži smagas saslimšanas tiek diagnosticētas vēlu, jo cilvēks pie ārsta ir vērsies novēloti. Tāpatdaudzas kaites rodas pārdegšanas un sevis nesaudzēšanas dēļ. Tiklīdz parādās kādas sūdzības, ir jāvēršas pie speciālista. Tāpat nedrīkst baidīties no ārsta – pacients ir aktīvs ārstēšanās procesa dalībnieks, kas atklāti runā un droši uzdod jautājumus, kā arī ikdienā rūpējas par sabalansētu uzturu un aktīvu dzīvesveidu.”

Lasi arī: Lieto šos produktus, lai pasargātu sevi no gripas un citām slimībām

Pusei aptaujāto ir liekais svars vai aptaukošanās, katrs ceturtais ēd pārāk daudz neveselīgu našķu, katrs piektais pārēdas vairākas reizes nedēļā, aptuveni tikpat smēķē vismaz reizi dienā. Tomēr cilvēki ļoti labi apzinās, par ko viņu organisms būtu pateicīgs. Katrs ceturtais vēlas mainīt ēšanas paradums vai veidot aktīvāku dzīvesveidu, katrs piektais – atmest smēķēšanu, vēl citi – uzlabot miega ieradumus, nelietot alkoholu, vairāk atpūsties.

Ivars-Austers-publicitates-1024x683

Kā komentē Latvijas Universitātes profesors Ivars Austers:

„Lai gan mums ir pareizi tālejoši mērķi un attieksme pret veselību, bieži iekrītam dažādos īstermiņa vilinājumu slazdos – rūpes par kādu citu ir svarīgākas, kāds darbs steidzamāks un, galu galā, vienkārši slinkums. Mums katram ikdienā jāiemācās noturēt balansu, jo gan rūpes par sevi, gan citiem ir ieguldījums nākotnē.”

„GfK Baltic” veica Latvijas interneta lietotāju pētījumu 2016. gada oktobrī, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 16 līdz 65 gadiem.

Avots: www.grindeks.lv

Leave a Comment