Lielbritānijas latvieši jau ielīgojuši vasaras saulgriežus “Jāņu festivāls 2018”

Lielbritānijas latviešiem Jāņu atzīmēšana ir vieni no lielākajiem gada svētkiem, kas pulcē tur dzīvojošos tautiešus. Jau trešo gadu pēc kārtas vairāk kā divarpus tūkstoši latviešu sanāca kopā biedrības “Bērzes Strazdi” rīkotajā aktīvās atpūtas, mūzikas un latviešu kultūras tradīciju festivālā “Jāņu festivāls – 2018”. Šogad simtgades vasaras saulgriežu svinībām veltītais Jāņu ielīgošanas pasākums noritēja no 15. līdz 17. jūnijam Anglijas latviešu vienīgā lauku īpašuma – fonda “Daugavas Vanagi” muižas “Straumēni” teritorijā.
Pasākumu ar svinīgu uzrunu oficiāli atklāja Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže, Latvijas simtgadei veltīts koncerts “Mēs esam Latvija” un kopīgs foto sveiciens no tautiešiem Lielbritānijā. Pēc saulgriežu ugunskura tautiskas apdziedāšanas un aplīgošanas kopām ar folkloras kopu “Kokļu zapte”, pirmās dienas kulminācijā uz festivāla skatuves ar izteiksmīgu un vērienīgu uzstāšanos apmeklētājus priecēja viena no Latvijas leģendārākajām rokgrupām “Pērkons”. Grupai ar rokmūziķi un dziesminieci Ievu Akurateri un komponistu Juri Kulakovu, kuri šogad atzīmē arī savu 60. gadu jubileju, priekšgalā, šī bija pirmā uzstāšanās Apvienotajā Karalistē. “Jāņu festivāls 2018” Lielbritānijā uz divām skatuvēm uzstājās vēl arī citi mūziķi no Latvijas – Andris Kivičs, reperis Ozols, dziedātājs un dīdžejs Roberts Gobziņš ar Uldi Vanagu, grupas “Transleiteris” un “Astro’n’out”, dīdžeji Vento un Erminass.
Atzīmējot vasaras saulgriežus un Latvijas simtgadi, festivālā notika arī Lielbritānijas latviešu tautas deju kopu, folkloras un muzikālo kopu lielkoncerts, pirms kura no festivāla skatuves latviešu kopienu “Straumēnos” sveica īpašais viesis – Lielbritānijas parlamenta loceklis Alberto Kosta. Savā uzrunā parlamenta loceklis uzsvēra, ka latviešu kopiena ir ne tikai ļoti laipni gaidīta, bet arī svarīga Lesteršīras grāfistei, kā arī latviešu valodā novēlēja visiem priecīgus Līgo svētkus.
Trīs dienu ilgajā saulgriežu pasākumā Anglijas vidienē notika arī Londonas latviešu postfolkgrupas “Austrumkalns” akustiskais nakts koncerts mežā, Latvijas simtgades kino programmas filmu un kino hita “Nameja gredzens” seanss, darbojās vērienīgā latviešu kultūras un līgošanas tradīciju programma “Līgo Sētas” ārzemju latviešu ģimenēm, bērniem un jauniešiem, kuriem tika rīkots īpašs senlatviešu vēstures izziņas un aktīva dzīvesveida izziņas nakts pārgājiens “Leģenda par Nameja gredzenu” un plašs amatnieku tirdziņš.
Vasaras saulgriežu ielīgošanas festivālā, kas pēdējos gados tiek dēvēts par lielāko tautiešu ārzemēs Jāņu pasākumu, bija arī iespēja piedalīties tradicionālās latviešu sporta spēlēs, Jāņu lielā ugunskura kopīgā iedegšanā, apdejošanā un apdziedāšanā divas naktis pēc kārtas. Neiztrūkstošas grandiozā vasaras pasākuma izklaides ir arī populārās latviešu iepazīšanās spēles, piepūšamo atrakciju arēna un putu baseina ballīte.
Priecīgus visiem Jāņus un Līgo Latvijā un citviet pasaulē!
Pasākums notika ar LR Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu, kā arī Latvijas vēstniecības Lielbritānijā, Latviešu Nacionālās Padomes Lielbritānijā, Eiropas Latviešu Apvienības, Daugavas Vanagu fonds, “Owl Financial”, “Cēsu alus”, “Mario Furniture”, “LED Designer”, “HockeyJam.co.uk”, “Taylor’s Consumables Ltd” un piepūšamo atrakciju nodrošinātāja “Fun 4 U Bouncy Castle”, atbalstu.
Informatīvi atbalsta: “Latviansinuk.co.uk”, “1FMedia”, “Latviesi.com”, “latviešiem.co.uk”, “Anglo Baltic News”, laikraksts “Brīva Latvija”, video tiešraides platformas “Tauta”, “Lincolnshire LV”, “IBF entertainment”, “IBF.lv”, “Latvieši UK Facebook grupa”, “Courier4You”, “LatGo”, “Sirdī Brīvie UK”.

Leave a Comment