Likmes uz zirgu jāšanas sacīkstēm – kā tajās uzvarēt?

Pirmie hipodromi, kas paredzēti zirgu jāšanas sacīkstēm, datējami vēl ar Seno Grieķu laiku. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem sporta veidiem pasaulē, tostarp arī azartspēļu derību veidiem. Arī Latvijas sporta totalizatoru tirgū zirgu jāšanas sacensības iekaro aizvien lielāku popularitāti.

No pirmā acu skatiena varētu šķist, ka izdarīt likmes uz zirgu jāšanas sacīkstēm ir kā spēlēt ruleti. Proti, katrs gājiens ir kā jauns gājiens. Tomēr tā nebūt nav.

Pastāv vairāki ietekmējošie faktori, kas var palīdzēt, vai gluži pretēji – patraucēt, izdarot izvēli šajā sporta totalizatoros pieejamajā disciplīnā. Spēlētājiem ir iespēja prognozēt ne tikai konkrētā skrējiena uzvarētāju, bet paveras arī daudz citas opcijas.

Kā iedalās likmju veidi?

Zirgu jāšanas sacensības piedāvā gan standarta likmes, gan tā sauktās, “eksotiskās”, kur spēlētāju izvēļu diapazons ir plašāks.

Standarta likmes

Tās ir vienkāršas. Tās iedalās:

1. Sacīkšu uzvarētājs

2. “Katra ceļa” likme

Kā tas strādā? Kā var noprast, tad pirmajā variantā spēlētājs būs laimējis vien tādā gadījumā, ja sacīkstē uzvarēs viņa izvēlētais zirgs. Tā ir standarta likme, ar ko parasti iesācēji uzsāk izzināt zirgu sacīkstes.

Tikmēr otrais variants funkcionē sekojoši – kad spēlētājs izdara vairākas standarta likmes, izvēloties vairākus sacīkšu uzvarētāj – zirgus.

Piemērs: tiek izdarīta likme uz vienu zirgu, kurš ierindosies pirmajā vietā, kā arī uz citu, kurš ieņems otro vietu. Bet arī šeit izejas scenāriji var būt dažādi. Ja spēlētājs pareizi prognozē sacīkstes uzvarētāju, bet neuzmin otrās vietas ieguvēju, viņš tāpat tiek pie laimesta. Protams, mazāku nekā, ja būtu piepildījušās abas prognozes.

Tas pats notiek, ja netiek atminēts skrējiena ātrākais zirgs, bet toties pareizi paredzēta otrā vieta. Un reizēm spēlētājs var tikt pie lielāka laimesta arī šādā kombinācijā. Ar nosacījumu, ka koeficients uz sacīkstes uzvarētāju bijis zems, bet par otro vietu augsts.

Svarīgi piebilst, ka izmaksu aprēķina mehānismi un to attiecība un koeficienti dažādos sporta totalizatoros atšķiras. Taču ir savas vadlīnijas. Proti, pārsvarā koeficients tiek aprēķināts, izrietot no skrējiena dalībnieku skaita. Tādējādi arī to pielāgojot katra konkrētā zirga potenciālo iespēju sacīkstēs finišēt pirmajam.

 

“Eksotiskās” likmes

Savukārt šī veida likmes ir nedaudz sarežģītākas. Tās iedalās četros veidos:

Exacta

Quinella

Superfecta

Trifecta

Un ko gan katra no tām nozīmē? Exacta likmē jāizdara izvēle uz sacīkšu pirmo divu vietu ieguvējiem precīzā secībā. Quinella likmē jāprognozē pirmās divas vietas vienalga kādā secībā jeb kuri divi zirgi būs labāko divniekā.

Superfecta nozīmē, ka spēlētājs prognozē pirmās četras vietas precīzā secībā, kamēr Trifecta, kad precīzi jāuzmin pirmais trijnieks secībā.

Apstākļi, kurus ņemt vērā, izdarot likmes

Kā jau katrā sporta veidā, arī šajā ir savi ieteikumi. Viens ir identisks visiem – nespēlējiet emocionāli, bet gan ar prātu. Uz emocijām pieņemt nepārdomātu lēmumu var sekunžu desmitdaļās, taču ar to sekām var nākties sadzīvot krietni ilgāk. Tāpēc svarīgi iziet cauri rūpīgi izstrādātai rutīnai, pirms likmes veikšanas.

Viens no tās elementiem – izpētiet zirgu pēdējo sacīkšu vēsturi. Tāpat vai viņi iepriekš ir piedalījušies garākās distancēs. Tas ir ļoti nopietns faktors. Nereti ir zirgi – “čempioni”, kuri dominē kā garākā, tā īsākā distancē, taču arī zirgi ir dzīvas radības – viņi mēdz pagurt.

Liela loma, protams, ir arī žokejam. Pirms izvēlēties kādu no zirgiem, svarīgi būtu iepazīties arī ar žokeja specialitāti, pieredzi un sacensību vēsturi. Izpētīt, kurās trasēs attiecīgajam žokejam ir veicies vislabāk, kur sliktāk, kā arī citus aspektus.

Tāpat ieteicams izvēlēties pāris sacīkšu zirgus, kuru sniegumam sekot līdzi. Agri vai vēlu ir iespējams iegūt kaut aptuveno ainu par rezultātu algoritmu, un, izejot no tā, arī izdarīt savas izvēles. Lai pretendētu uz augstvērtīgākiem laimestiem, svarīgi būtu neizdarīt likmes uz sev nezināmiem zirgiem vai žokejiem. Tā jūs samazināt nejaušības risku.

Lai uzzinātu vairāk par sporta totalizatoru aktualitātēm, iepazītos ar dažādām spēles stratēģijām un daudz ko citu, ienāciet LikmeTV, kur ir sagatavota visa saistošā informācija!

Leave a Comment