LU Botāniskajā dārzā atklās starptautisku fotoizstādi par purviem

2019. gada 8. martā pl. 14.00 LU Botāniskajā dārzā Palmu mājā Kandavas ielā 2 notiks starptautiskas ceļojošas fotoizstādes “Purvu atjaunošana – ieguldījums klimata pārmaiņu mazināšanā” atklāšana.

Izstāde tapusi, sadarbojoties piecu valstu – Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Vācijas – purvu ekspertiem. Izstāde vērš uzmanību uz purvu ekosistēmām un to mazāk zināmo lomu dabā – klimata regulēšanu, kā arī degradētu purvu atjaunošanas nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā. Purviem ir liela nozīme ūdens un barības vielu apritē, tie nodrošina neaizstājamas dzīvotnes savvaļas sugām, kā arī glabā milzīgus oglekļa krājumus, piedaloties klimata regulēšanā. Tātad purviem ir milzīga loma arī cilvēces eksistences nodrošināšanā.

Izstāde uzsāk savu ceļojumu pa piecām valstīm tieši Latvijā. To sagatavojuši Latvijas Universitātes Botāniskā dārza speciālisti sadarbībā ar Eiropas Komisijas LIFE programmas finansētā LIFE Peat Restore projekta partneriem citās valstīs. Fotogrāfiju autori ir gan purvu pētnieki un eksperti, kas dokumentējuši savas un kolēģu gaitas un dabā novēroto, gan dabas fotogrāfi, kas novērtējuši purvu neparasto pievilcību dažādos gadalaikos un diennakts stundās. Fotogrāfijās izcelts purvu savdabīgais krāšņums, noslēpumainība, sugu un dzīvotņu daudzveidība un tās saglabāšanas nozīme, bet parādītas arī cilvēka darbības pēdas.

Diemžēl lielākā daļa purvu Eiropā ir būtiski pārveidoti. Daudzi no tiem ir zaudēti uz visiem laikiem. Nosusināšana un kūdras ieguve ir iznīcinājusi vai degradējusi milzīgas dabisku ekosistēmu platības. Cilvēka ietekmētie purvi no oglekļa uzkrājējiem pārvērtušies siltumnīcefekta gāzu emisijas avotos. Nosusināti purvi izdala lielu daudzumu oglekļa dioksīda un slāpekļa oksīda jeb siltumnīcefekta gāzes. Tādējādi tie kopā ar citiem cilvēka radītiem emisijas avotiem piedalās Zemeslodes uzsildīšanā.

Lai novērstu nosusināšanas ietekmi un mazinātu siltumnīcefekta gāzu emisiju, LIFE Peat Restore projekts atjauno purvu un citu kūdrāju ekosistēmas piecās valstīs – Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Vācijā. Latvijā projekta ietvaros tiek pētītas un atjaunotas trīs purvu teritorijas: Madiešēnu purvs dabas liegumā “Augstroze”, Baltezera purvs dabas liegumā “Baltezera purvs” un zāļu purvs ap Orhideju taku dabas parkā “Engures ezers”.

LU Botāniskā dārza Palmu mājā izstāde būs apskatāma no 8. līdz 22. martam. Darba laiks un ieejas biļešu cenas: https://www.botanika.lu.lv/nacciemos/. Pēc tam izstāde ceļos uz citām vietām Latvijā un citās valstīs.

Izstāde sagatavota projektā “Degradēto purvu atjaunošana CO2 emisiju mazināšanai Ziemeļeiropas zemienē” (LIFE15 CCM/DE/000138, LIFE Peat Restore). Projektu finansē Eiropas Savienības LIFE programma. Vairāk par projektu: https://life-peat-restore.eu/.

Leave a Comment