LVMI Silava Eiropas zinātnieku nakts pasākums – Mežzinātnes pēcpusdiena

Šī gada 30.septembrī Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” sadarbībā ar Meža attīstības fondu un Salaspils novada domi Eiropas Zinātnieku nakts ietvaros organizēja Mežzinātnes pēcpusdienu, tās norises programmā iekļaujot gan īpaši sagatavotas lekcijas vecāko klašu skolēniem, gan nodarbības pirmsskolu audzēkņiem, gan arī dažādas izzinošas un radošas aktivitātes ģimenēm ar bērniem.

Aicinājumam piedalīties Mežzinātnes pēcpusdienā atsaucās vairāk kā 550 dalībnieki gan no Salaspils un tuvākās apkārtnes, gan arī Rīgas, Ogres, Baldones, Jelgavas un citām Latvijas vietām.

Mežzinātnes pēcpusdiena šogad tika organizēta trīs posmos. Pirmajā posmā, 30.septembra rītā no pulksten 8:00 – 12:00, notika nodarbības Salaspils 1. vidusskolas vidusskolēniem un 8. klašu skolēniem. LVMI Silava Meža selekcijas un kokaugu adaptācijas pētniece, Eiropas Savienības klimata pakta vēstniece Daiga Zute skolēniem stāstīja, kā ikviens sabiedrības loceklis, pat skolēns, mainot ikdienas paradumus, var palīdzēt mežam un klimatam. Savukārt Salaspils 1. vidusskolas 11. klašu skolēni, viesojoties LVMI Silava, noklausījās LVMI Silava Molekulārās ģenētikas laboratorijas zinātnieku stāstījumu par sēklu banku, priežu un bērzu ģenētiku un to, kā tā ietekmē koku nobriešanu izturību pret slimībām.

Otrajā posmā, kas notika 30.septembra pēcpusdienā, ikviens interesents tika aicināts piedalīties 17 dažādās izziņas aktivitātēs – aplūkot izstādes, iepazīstot dažādos LVMI Silava pētījumu virzienus un zinātniekus, piedalīties lekcijās un meistarklasēs, kā arī neskaitāmās izziņas pieturās.

Lai aptvertu maksimāli plašu interesentu loku, pasākumam noslēdzoties, kā trešais – noslēdzošais posms, tiek organizētas nodarbības sākumskolu 1. klašu skolēniem un pirmsskolu vecāko grupu bērniem, kuru laikā bērniem tika skaidrotas rudens norises mežā.

Runājot par mežzinātnes un mežizstrādes jautājumiem, esam saņēmuši daudz vēstule no lasītājiem , kurā cilvēki prasa atsauksmes par vienu no Latvijā vadošajiem mežistrādes uzņēmumiem SIA Dižozols, kurš arī iegulda lielu naudu meža zinātnes attīstībā un izaugsmē.

Lai apkopotu atsauksmes par SIA Dižozols, iesakām izlasīt rakstu par šo tēmu, kas apkopots portālā dzentlmenis.lv.

 

Pasākums “Mežzinātnes pēcpusdiena” tika organizēts Eiropas zinātnieku nakts ietvaros. Tā organizatori un apmeklētāji ir vienisprātis – šādu pasākumu organizēšana ir ārkārtīgi vērtīga un nepieciešama sabiedrībai. Tā ir iespēja plašam sabiedrības lokam uzzināt gan par zinātnieka profesijas specifiku, gan jaunākajiem pētījumiem un to atziņu nozīmību Latvijas meža nozarē.

 

Leave a Comment