Mazdārziņš uz Tavas palodzes

Pavasaris atnes ne tikai siltumu un saulainu laiku, bet arī svaigu zaļumu ražu. Daudzi no mums skolas laikos bioloģijas mājasdarbu ietvaros ir gan audzējuši lociņus no sīpolgalvām, gan arī apguvuši citas zināšanas saistībā ar augkopību. Latvieši ir zemnieku tauta, kuriem patīk iekopt savu zemes pleķīti, taču ja nav tādas iespējas, tad var meklēt citus risinājumus un izveidot mini mazdārziņu uz savas palodzes. Mūsdienās zaļumu un citu augu audzēšana un dzīvokļa apzaļumošana ir moderna un stilīga mājokļa iekārtošanas pamatā.

Svaigi zaļumi ir ne tikai dabisks vitamīnu avots, bet šādi mājās tiek ienesta pavasara un vasaras sajūta, kas sniedz papildus optimisma devu. Mini mazdārziņam ir vairāki plusi – tas ir veselīgi, jo zaļumi satur daudz vitamīnus, kas šajā gadalaikā ir nepieciešami, ļauj pašiem darboties un redzēt, kā aug un progresē lolojums, kā arī katru reizi pēc zaļumiem nav jāskrien uz veikalu. Protams, tas prasa vairāk laika un veikalā ātri var iegādāties visu, kas nepieciešams, taču mājas mazdārziņa kopšana varētu būt lieliska aktivitāte ar ģimenes locekļiem, bērniem, pat nervu nomierināšana.

Mājas apstākļos vispiemērotākie augi, kuriem palodze būs laba vieta augšanai, ir sīpoli un sīpolloki, baziliks, pētersīļi, kressalāti un zirņu dīgsti. Viss, kas nepieciešams, ir gaiša palodze. Vēlams būtu izvairīties no palodzes ēkas dienvidu pusē, lai tiešie saules stari neapdedzinātu trauslās lapas. Vislabākā ir rīta vai vakara saule. Trauki, kuros plānojat audzēt, var būt dažādi, galvenais, lai saknes neslīkst ūdenī un gaiss varētu piekļūt, tāpēc trauka apakšā jābūt caurumiem. Pavasara augiem patīk istabas temperatūra, kas ir aptuveni 20 grādi pēc celsija.

Baziliks – tas ir jāsēj trauciņā ar ne pārāk biezu zemes kārtu. Lai tas izdīgtu ātrāk, trauciņu var apklāt ar caurspīdīgu plēvi uzlikt stikla kupolu, taču uzreiz, kā augs ir izdīdzis kupols jeb plēve ir jānoņem. Ar bazilika apūdeņošanu ir jāuzmanās, nedrīkst pārcensties.

Kressalāti – tie izaug no piecām līdz septiņām dienām. Kressalātos ir vērtīgā sinepju eļļa un dažādi vitamīni, kas stiprina veselību. To sēklas var diedzēt uz mitras marles vai salvetes. Ja gribas iegūt mīkstus, sulīgus un garšīgus trīs līdz sešus centimetrus garus dēstiņus, sēj sēkliņu pie sēkliņas uz nelielas, apmēram divus trīs centimetrus biezas, mitras kūdras kārtiņas, pieblietē, aplaista, pārsedz ar plēvi.

Sīpolloki – visvieglāk audzējamais zaļums, kas neprasīs daudz darba, bet dos lielu vitamīnu devu imunitātes stiprināšanai. Tos var audzēt dažādi – audzējot no lielajiem sīpoliem, loki būs treknāki un lielāki, no vairsīpoliņiem – smalkāki, taču pluss ir tas, ka šādi pie lociņiem iespējams tikt ātrāk, arī pašu sīpolu var ēst, bet uz lielu ražu cerēt nevajag. Jāievēro, ka sīpolu nevar stādīt vai mērcēt dziļi – zemē vai ūdenī liek tikai trešo daļu, lai ir kur saknēm plesties, un visu laiku jāraugās, lai saglabātos mitrums. Ja palodze ir saulaina, mitrums pietiekams, pirmos lokus var gaidīt jau pēc desmit dienām.

Garšaugu kaste – lai būtu ko stādīt garšaugu kastē, mājās uz palodzes var izaudzēt dēstus. Tos vēlāk siltajam laikam iestājoties, var izstādīt ārā. Kad sēkliņas sadīgušas un augi vēl dienas četras piecas paaugušies, tos vēlams izpiķēt atsevišķos trauciņos, līdz tie vēl nedaudz paaugsies un būs izstādāmi uz balkona, siltumnīcā vai laukā – kādas nu kuram iespējas. Lai arī kur dārziņš atrastos, tajā var audzēt ļoti daudzveidīgus un mums visiem noderīgus augus – spinātus, salātus, lociņus, baziliku, fenheli, dilles, majorānu, piparmētras un vēl daudz ko citu.

Uz balkona ir iespējams arī uzstādīt maza izmēra siltumnīcas, kur plaukti izkārtoti vertikāli, lai aizņemtu mazāku platību. Šādu siltumnīcu cena svārstās, sākot apmēram no 25 eiro. Gadījumā, ja tomēr blakus dzīvoklim vai mājai ir savs zemes pleķītis, var apsvērt lielākas vai mazākas siltumnīcas uzstādīšanu. Atkarībā no platības un konstrukcijas cenas svārstās, sākot no 50 eiro līdz vairākiem simtiem eiro. Tas var nebūt lēts pirkums, tāpēc kredīts ir viens no pieejamajiem risinājumiem. Gan Tavs gars, gan organisms, kā arī ģimenes locekļi būs priecīgi un pateicīgi par sevis audzētiem vitamīnu avotiem.

Leave a Comment