Mīti un fakti par ultrasonogrāfiju. Kas jāzin grūtniecēm

Vai ultrasonogrāfija ir kaitīga

Topošās mammas ir jutīga auditorija, kas parasti ar īpašu uzmanību un piesardzību izturas pret savu un bērniņa veselību, cenšoties izvairīties no visa, kas var kaitēt. Diemžēl daudzās vietnēs ir atrodama nepatiesa informācija, kas iebiedē un traucē pieņemt mierīgu, nosvērtu lēmumu. “Ultrasonogrāfijas kaitīgums ir mīts,” uzsver dr. Ķempe un paskaidro, ka nav nekāda pamata uztraukties: ir veikts pietiekami daudz labas kvalitātes pētījumu, kas pierādījuši šī izmeklējuma drošumu. Ultrasonogrāfija tiek veikta ar ļoti augstas kvalitātes aparātiem, procedūra ir visai ātra un izmeklējuma laikā tiek izmantots skaņas vilnis, kas nevar ietekmēt augļūdeņu temperatūru, fiziski ievainot bērniņu vai kā citādi kaitēt. “Arī es savā praksē novēroju, ka dažas mammas baidās pakļaut sevi izmeklējumiem, taču, mierīgi izrunājot visus riskus, kas rodas, ja atsakās no izmeklējuma, sievietes lielākoties savu viedokli maina,” stāsta ginekoloģe.

Lasi arī: Godīgākais un precīzākais ķīniešu horoskops 2018. gada otrajai pusei

Taujāta, kā ir radies mīts par šī izmeklējuma kaitīgumu, ārste atbild, ka viss sākas no nezināšanas: neizprotot lietas būtību, tiek izdarīti nepareizi secinājumi. “Dažreiz topošo vecāku skepsi veicina fakts, ka ultrasonogrāfiskais izmeklējums nav atklājis kādu patoloģiju. Tādā gadījumā ir jāsaprot, ka kļūdas ir iespējamas, jo ir sarežģījumi, kas grūtniecības laikā izpaužas vēlīni. Lai arī ārsts veic savu darbu pēc labākās sirdsapziņas, ne vienmēr ir iespējams ieraudzīt katru sīkāko detaļiņu.”

Ultrasonogrāfija kā izklaide

Gluži kā par ikvienu parādību, arī viedokļi par ultrasonogrāfiju ir līdz galējībām atšķirīgi – kamēr viens baidās, cits šo manipulāciju uztver kā šovu. “Tehnoloģiskais progress tagad mums nodrošina tā saucamo 3D un 4D sonogrāfiju, kas parāda nevis plakanu, bet skaistu, telpisku, dzīvu bērna attēlu. Bieži vien vecāki šo izmeklējumu uztver kā izklaidi un šovu, kas ļauj ieraudzīt bērna kustības, mīmiku un citas mazas nianses, taču jāsaprot, ka primārais mērķis ir nevis iespēja mātei ieraudzīt savu bērnu, bet ārstam pārliecināties par atbilstošu bērna augšanu un Vese***as stāvokli. Procedūras laikā ir jārespektē ārsta darbs,” uzsver dr. Ķempe. Ir svarīgi veicināt abpusējo sadarbību un uzticēšanos starp ginekologu un topošajiem vecākiem, lai grūtniecības novērošana būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

Lasi arī: Saki šīs 6 frāzes sievietei un tu viņai liksi justies mīlētai un cienītai

Neauglības ārstēšanas kampaņa ilgst jau sesto gadu. Piecu gadu laikā neauglības ārstēšanai savākti vairāk nekā 120 000 eiro. Kampaņu īsteno sabiedriskā labuma organizācija “Taureņa efekts” sadarbībā ar nacionālo mazumtirdzniecības tīklu “ELVI” un kl**iku “EGV”. To atbalsta A/S “Vese***as centru apvienība”, veikali “ALKOUTLET DZĒRIENI&VĪNI”, degvielas uzpildes staciju tīkls “VIRŠI-A”, lietotu preču mazumtirgotājs “KRISTĪNE-RR”, aptieku tīkls “Mēness aptiekas”, “Centrālā laboratorija”, kā arī bērnu preču veikals “Muki.lv”. Ziedot līdzekļus kampaņai iespējams visu kampaņas partneru tirdzniecības vietās un pa ziedojumu telefonu – 90006282. Papildu informācija par kampaņu atrodama mājaslapā: www.taurenaefekts.lv

Avots:

Leave a Comment