Mīti un fakti par ultrasonogrāfiju. Kas jāzin grūtniecēm

Mūsdienās, plānojot un gaidot bērnu, topošās mammas saskaras ar dažādas kvalitātes informāciju, un mēdz būt grūti izvērtēt, vai šī informācija ir zinātniski pamatota, vai tomēr mīts un viltus ziņa.

Viena no šādām ziņām ir apgalvojums, ka ultrasonogrāfiskā izmeklēšana ir kaitīga auglim mammas vēderā. Vai tā ir taisnība? To Neauglības ārstēšanas kampaņas ietvaros noskaidrosim kopā ar kl**ikas EGV ginekoloģi un ultrasonogrāfijas speciālisti dr. Kristīni Ķempi.

Lasi arī: 10 veidi, kā patiesi satikties, nesalaužot sev sirdi

Kas ir ultrasonogrāfija

Ultrasonogrāfija ir vizuālās diagnostikas izmeklējums, ar ko izvērtē dažādu orgānu un mīksto audu struktūru. Augļa attēlu redz, izmantojot augstas frekvences skaņu viļņus jeb ultraskaņu. “Ultrasonogrāfija ir vienkārša metode, ar ko ārsti strādā ikdienā. Man ginekoloģes darbā šī metode palīdz kontrolēt grūtniecības norisi un laikus pamanīt novirzes mātes veselībā vai augļa attīstībā, piemēram, Dauna sindromu,” stāsta Neauglības ārstēšanas kampaņas ginekoloģe Kristīne Ķempe. Valsts nosaka grūtniecēm divus obligātus ultrasonogrāfiskos izmeklējumus. Pirmo veic laikposmā no 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai un 6 dienām, otro – no 20. līdz 22. nedēļai. “Šie izmeklējumi ir ļoti svarīgi. Laikus konstatējot izmaiņas bērna veselībā, var savlaicīgi meklēt vislabāko risinājumu bērna Vese***as uzlabošanai. Ja konstatētās izmaiņas var būtiski ietekmēt bērna dzīves kvalitāti vai tās ir dzīvību apdraudošas, pāris pēc ārsta slēdziena var pieņemt lēmumu par grūtniecības pārtraukšanu. Otrajā izmeklējumā notiek rūpīga bērna augšanas un attīstības izpēte – tas ir tā saucamais anatomiskais skrīnings,” atklāj ārste. Ja nepieciešams, ginekologs var ieteikt veikt vēl vienu izmeklējumu 34.–36. nedēļā – tas palīdzēs atklāt potenciālus sarežģījumus dzemdību laikā. Savukārt sievietēm ar hroniskām slimībām, piemēram, cukura diabētu, izmeklējumi ir nepieciešami vēl biežāk – ārstam ir jāpārliecinās, ka mātes Sli**ba neietekmē augli. Tas pats ir attiecināms uz sievietēm, kurām Vese***as sarežģījumi radušies grūtniecības laikā.

Lai uzzinātu, vai USG ir kaitīga, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment