Muzeju naktī 2018 – Dzimtās malas šūpuļstāsti

Latvijas simtgades reizē Muzeju nakts tēma ir ”Šūpulis”, tādējādi iekļaujoties valsts simtgades stāstā, kam 2018. gada vadmotīvs ir ”Dzimšana”. Katras tautas un nācijas pastāvēšanu nodrošina šūpulis. Valsts dibināšanas un pastāvēšanas jēga rodama rūpēs par ģimenes, dzimtas un tautas šūpuli. Muzeju naktī godinās šūpuļu darinātājus, sargātājus un šūpotājus.
Iekļaujoties Latvijas Muzeju nakts 2018 kopējā tēmā, Latgales Kultūrvēstures muzejs (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē), veidojot pasākuma programmu, akcentējis dzimtās puses stāstus, kā Pētera Jurciņa dzejas rindās ierakstīts un dziesmā ”Vuolyudzeite” izdziedāts – ”Izšyupuos dzymtuo mola/ Maņ mozu vuolyudzeiti”, domājot par Rēzekni, Latgali kā šūpuli visam latgaliskajam, kas izzināms, attīstāms un iemīlams.
Latgales Kultūrvēstures muzeja speciālisti sagatavojuši plašu un daudzpusīgu Muzeju nakts programmu, kas ir saistoša visām gaumēm, vecumposmiem un kas priecēs apmeklētājus no 19. maija plkst 19.00 līdz pat agram 20. maija rītam -plkst. 1.00!
Līdzās muzeja ekspozīciju ”Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”, ”Rēzekne laikmetu griežos”, izstāžu -”Pāri slieksnim”, kas aktualizē Latgales šūpuļa -Pirmā Latgales kongresa – nozīmību, norisi un rezultātus, Aleksandra Bondarenko fotoizstāde ”Troļļu zemē noskatīts”, Vladimira Nikonova fotoizstāde ”Izraēla vecticībnieka acīm”, Rēzeknes Māmiņu kluba rokdarbu izstāde akcijas ”Radīsim sirdssiltumu!” ietvaros, tiks atvērta jauna un interaktīva izstāde, ko piedāvā Tele2 ”Latvijas alfabēts”.
Līdzās visdažādākajām spēlēm un aktivitātēm pašiem mazākajiem un aktīvākajiem muzeju nakts apmeklētājiem, darbosies keramikas darbnīca ”Ligzda”, būs pieejama smilšu gaismas lampa un muzeja izveidotās spēles. Lai iepazītu 33 Latgales kultūrvēsturē nozīmīgas personības, to darbību, devumu Latgalei, Latvijai, pasaulei, būs iespēja spēles izveidotāju vadībā izspēlēt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas radīto datorspēli ”Īsapazeisim!”.
Savukārt mākslas gardēži varēs baudīt multimediju projekciju ”Šūpulis”, ko piedāvās māksliniece Gundega Strautmane.
Vēderpriekiem -pankūkas, cukurvate, kebabi un kafija!
Kā katru gadu saviem apmeklētājiem cenšamies sagādāt muzikālu pārsteigumu. Šajā gadā -triju Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks 2017 ieguvēji -apvīneiba ”Latgalīšu reps”, kuri saņēmuši balvas kategorijās Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā, Gada debija mūzikā un Labākais mūzikas video, kuri lepojas un popularizē savu dzimto pusi, savu latgaliešu valodu. Tādiem hitiem kā ”Kas te nūteik”, ”Es ticu” varēs gan dziedāt, gan dejot līdzi, gan mācīties latgaliešu valodu un mīlestību pret to, ko tu darbi!
Kā muzeju nakts draugu lokā šogad pievienojušies Rēzeknes zaļā sinagoga un Latgales vēstniecība Gors, kur arī varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs.
Lai atklājumiem un pārsteigumiem bagāti katra, kurš nāks sajust muzeju nakti, dzimtās malas šūpuļstāsti!

Leave a Comment