“Narkobaronam” Prīvertam draud cietumsods par izmeklētājas “sveikšanu” ar tējas paciņu

Par Latvijas “narkobaronu” dēvētais Rolands Prīverts iekūlies jaunās nepatikšanās. Viņš nopratināšanas laikā neveiksmīgi mēģinājis apsveikt Pol***jas darbinieku dienā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas Pol***jas pārvaldes Izmeklēšanas daļas vecāko muitas eksperti Annu Kleveri, uzdāvinot viņai Bolīvijas lidostā iegādātu tējas paciņu, kuras sastāvā ir kokas lapas. Par to Prīvertam pēc lietā inkriminētajiem pantiem tagad draud cietumsods.

“Es saprotu, ka ņemot vērā manu reputāciju, var rasties kārdinājums atrast kokaīnu katrā lietā, kurai esmu pieskāries, taču tiesībsargājošajām iestādēm jābūt arī kādai mēra sajūtai. Būtu pilnīgs vājprāts iedomāties, ka, dodoties uz nopratināšanu, es būtu ņēmis līdzi īstu kokaīnu un vēl piedevām dāvinājis to izmeklētājai, kas šo nopratināšanu veic,” savu sašutumu pauž apsūdzētais, uzsverot, ka šī “lieta no nekā” izpūsta visdrīzāk tam, lai tādā veidā stiprinātu tiesas aizdomas citā kriminālprocesā, kurā prokuratūrai arī trūkstot pierādījumu. “Loģiski, ka aizdomās turamais izskatās vēl “aizdomīgāks”, ja prokuratūra var pateikt, ka šī nav vienīgā lieta saistībā ar narkotikām, kura apsūdzētais iesaistīts. Taču šajā gadījumā, pat pavirši apskatot lietas materiālus, ir redzams, ka augstākais par ko mani var tiesāt, tas ir neveiksmīgi izspēlēts joks,” saka Rolands Prīverts.

“Nenoliedzu, ka savulaik nodarbojos ar kokaīna kontrabandu, par ko arī esmu izcietis sodu. Taču esmu arī daudz cietis no pašām tiesībsargājošajām iestādēm, nemaz nerunājot par to, ka Latvijas cietumā nogalināts mans brālis. Neskatoties uz visiem šiem faktiem, vienmēr esmu centies izturēties ar cieņu pret izmeklētāju darbu un saglabāt labas attiecības ar likuma sargiem. Gan Latvijā, gan arī citās valstīs. Tāpēc arī zinot, ka došos uz nopratināšanu tieši 2016.gada 5.decembrī – Pol***jas darbinieku dienā – paņēmu līdzi Bolīvijas lidostā iegādātu tējas paciņu ar kokas auga lapām. Šai tējai Bolīvijā ir dziednieciskas īpašības, tai nav nekāda sakara ar narkotikām. Vēl vairāk – šo tēju kā humora pilnu suvenīru iegādājas daudzi tūristi, kas dodas uz savām dzimtajām valstīm. Tāpēc man pat bija ideja, ka varētu to izplatīt Latvijā,” skaidro Rolands Prīverts, norādot, ka viņam no lidostas pat saglabājies tējas pirkuma čeks, kurš esot pievienots lietai. “Šādus suvenīrus esmu dāvinājis arī citu valstu muitniekiem, kuri, ņemot vērā iepriekšējās sodāmības, mani lidostās regulāri pārmeklē. Vienmēr attieksme ir bijusi pozitīva, un es pat iedomāties nevarēju, ka Latvijas muitas izmeklētāja nolems šo nevainīgo suvenīru “izņemt”, “ieprotokolēt” un veikt vēl ekspertīzi ar mērķi atrast tur kādas narkotiskās vielas,” stāsta bijušais narkotiku kontrabandists.

Prīverta versijai piekrīt arī viņa advokāte Rada Matjušina, uzsverot, ka jau pašu izmeklētāju iesniegtie dokumenti liek šaubīties par apsūdzētā vainu: “Koka tējas paciņā eksperti atrada it kā ķīmiski ražotu narkotisko vielu. Tomēr šķiet absurdi un neticami, ka starptautiskā lidosta tirgo stiprās narkotikas, maskējot tās tējas paciņās.” Advokāte ir pārliecināta, ka lietas materiālos atrodami vēl vairāki fakti, kas liek domāt, ka Prīverts tomēr runā patiesību, taču pilnībā tie tiks atklāti tiesas laikā. “Piemēram, protokolā, kurā kā lieciniece par tējas izņemšanas faktu nopratināta jau pati izmeklētāja Anna Klevere, teikts, ka Rolands Prīverts bijis labā garastāvoklī, izņemšanas brīdī jokojis un lūdzis arī viņu painformēt par analīzes rezultātiem. Šādi parasti neuzvedas cilvēks, kurš pieļauj, ka izmeklētāju rokās nonākuši kādi pierādījumi, kas viņam reāli varētu kaitēt. Vairāk izskatās, ka viņš patiešām bijis pārliecināts – uz apsveikumu Pol***jas svētkos izmeklētāji nolēmuši “pajokot” pretī. Diemžēl izskatās, ka šī savstarpējā “pajokošana” tagad ir izvērsusies par kaut ko pavisam citu, kas Prīvertam draud ar reālu cietumsodu,” skaidro cietušā advokāte.

Rolands Prīverts kļuva pazīstams Latvijā, kad 1999.gadā viņu kopā ar modeļu asociācijas vadītāju Dairu Silavu pieķēra Rīgas lidostā ar nepilniem diviem kilogramiem kokaīna. Tiesa Prīvertam piesprieda sešu gadu cietumsodu, taču par labu uzvedību viņu atbrīvoja jau pēc četriem gadiem. 2004. gada sākumā ar 894 gramiem kokaīna Prīvertu pieķēra Ekvadorā, kur par tādiem noziegumiem draud cietumsods, un viņš ieslodzījumā pavadīja četrus ar pusi gadus. “Pēc tam, kad pie varas nāca Rafaels Korrea (Rafael Correa), prezidents paziņoja, ka personas par narkotisko vielu glabāšanu līdz diviem kilogramiem nav sodāmas, jo tie nav noziedznieki, bet gan tikai trūcīgas personas, kas mēģinājušas nopelnīt. Tādēļ šie cilvēki tika atbrīvoti un es viņu starpā,” stāsta Prīverts. Atgriezies mājās, viņš brīvībā pabija vien dažus mēnešus un 2009. gada jūnijā nokļuva Somijas cietumā. Tiesa viņam bija piespriedusi astoņus gadus ieslodzījumā, taču kārtējo reizi Prīvertu atbrīvoja pirms termiņa, jo “Somijas cietums automātiski atbrīvo visus ieslodzītos pēc tam, kad izciesta puse no piespriestā soda,” skaidro Prīverts.

Šobrīd Rolandam Prīvertam ir 56 gadi, un viņš apgalvo, ka narkotiku kontrabandai metis mieru. Plašie sakari Latīņamerikas valstīs palīdzējuši Bolīvijā uzsākt konsultāciju biznesu, kas ienes pietiekamus ienākumus, lai varētu domāt par nodrošinātām vecumdienām. Viņš ir sarakstījis grāmatu par savu dzīvi, kuru plāno izdot tiklīdz noslēgsies pēdējās tiesvedības Latvijā. Jāatzīst gan, ka viena no tiesām pirmajā instancē ir zaudēta un Prīvertam piespriesti septiņi gadi cietumsoda, taču šajā lietā viņš savu vainu kategoriski noliedz, tādēļ priekšā vēl apelācijas izskatīšana un, ja tas būs nepieciešams, Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Leave a Comment