Neatklātais rudens ēdienu sabiedrotais – sidrs

Ierasti sidrs šķiet dzēriens, ko baudīt siltā vasaras dienā, tomēr to var veiksmīgi pārot arī ar pavisam rudenīgiem, sildošiem ēdieniem, kam sezona sākas tikai šobrīd. Sidru pamatā gatavo no āboliem, un tieši ābolu ražas laiks ir īstais brīdis, lai izmēģinātu jaunas ēdienu kombinācijas, kas labi saderētu ar glāzi vēsa sidra.

“Klasiski sidru gatavo no āboliem, arī Lielvārdes sidra ražošanā tiek izmantotas īpaši sidram paredzētas ābolu šķirnes, līdz ar to, vieglākais, lai nekļūdītos kādu ēdienu pasniegt kopā ar sidru, ir – domāt par garšām un ēdieniem, ko gatavotu kopā ar āboliem,” uzsver “Lielvārdes alus” vēstnesis Ingemārs Dzenis. Tas arī ir pamatnoteikums, kas jāievēro, eksperimentējot ar sidra un ēdiena saskaņošanu. Tomēr, lai gan tā ir drošākā izvēle, iespējamas arī citas, pārsteidzošākas garšu kombinācijas.

Krēmīgas mērces

Pastas ēdieni ar krēmīgām krējuma mērcēm, sacepumi ar kūstošu siera glazūru, risoto – pie šiem ēdieniem noteikti iederēsies sidrs, kurš atsvaidzina un nedaudz piezemē ēdiena sātīgumu. Pie tiem svarīgi izvēlēties sidru, kurš nav pārmēru salds, jo labāk piestāvēs pussausais vai sausais sidrs, kuru skābums labi sader ar dažādiem stingrākiem ēdieniem. Daudz pastas mērču receptes oriģināli nāk no Normandijas reģiona, kur rūpīgi koptas arī sidra darīšanas tradīcijas, kas izskaidro to savstarpējo saderību.

Ķirbja un citu rudens dārzeņu krēmzupas

Rudens drēgnumā nekas nesilda labāk par siltu, tumīgu krēmzupu. Krēmzupu galvenais sabiedrotais ir ķirbis, kura saldajai garšai ļoti labi piestāvēs arī sidrs. Bet noteikti var eksperimentēt arī ar citiem rudens dārzeņiem – puķkāpostiem, burkāniem vai seleriju, kas radīs neierastāku garšu, ko vēsa sidra ābolu nots tikai paspilgtinās.

Cūkgaļas ēdieni

Cūkgaļas sautējums vai cepetis ar āboliem ir vēl viens tradicionāls rudens vēstnesis, it īpaši, kad nogatavojas skābenās ābolu šķirnes, kuras receptēm iedod īpašu pieskaņu. Tādēļ arī pie šādām vakariņām droši galdā var likt arī sidru, kas tās tikai paspilgtinās. Arī gatavojot sautējumu, tam var pievienot nedaudz sidra – vāroties, alkohols no tā izgaros, savukārt sidrs piedos neparastāku garšu tik ierastajam ēdienam.

Sidrs – arī desertu sabiedrotais

Izvēloties pussauso sidru, to droši var arī galdā celt kopā ar saldiem desertiem, sniedzot svaiguma sajūtu ēdājiem. Protams, sidrs labi garšos ar ābolu vai aprikožu desertiem – kūkām, pīrāgiem, pudiņiem, bet tikpat labi kopā ar sidru var pasniegt arī, piemēram, siera kūku. Sidra izteiktā garša papildinās desertus, vienlaikus maigi notušējot to saldumu. Starp citu, arī muskatrieksts un kanēlis ir lielisks ābolu sabiedrotais, tādēļ, pasniedzot sidru, pie saderīgām uzkodām noteikti var pieskaitīt arī piparkūkas, kuru laiks jau strauji tuvojas.

Leave a Comment