Nejauc kazrozi ar ugunspuķi. Vija Eniņa atklāj: tā palīdz intīmajai Vese***ai

Kāda ir pūkainā kazroze? Vai to var lietot ārstniecībā un pie kādām slimībām? VIJA PREIĻU NOVADĀ

Lasi arī: 6 lietas, kuras vīrieši noklusē

Pūkainā kazroze (Epilobium hirsutum) ir daudzgadīgs, līdz 1,5 m augsts lakstaugs. Veido stāvu, ļoti zarainu stublāju. Viss augs klāts ar mīkstiem matiņiem. Lapas iegarenas, ar smailu galu un sīkzobainām malām. Ziedi purpursarkani, lieli, sakārtoti pa vienam augšējo lapu žāklēs. Zied no jūnija līdz septembrim. Kazroze sastopama bieži visā Latvijas teritorijā – mēreni mitrās pļavās un piekrastēs.


Ugunspuķe (Chamaenerion angustifolium). Foto – Shutterstock
Farmācijas doktore Vija Eniņa akcentē: “Pūkainā kazroze nav klasisks ārstniecības augs, turklāt to ļoti bieži jauc ar ugunspuķi (Chamaenerion angustifolium), piedēvējot vairākas ugunspuķes īpašības, piemēram, spējas stiprināt imunitāti, uzlabot vielmaiņu. Pūkaino kazrozi var lietot ārstniecībā tāpat kā ugunspuķi, jo abas ir radinieces – pieder naktssveču dzimtai, tomēr šiem augiem atšķiras augšanas apstākļi un ķīmiskais sastāvs.”

Lasi arī: Ķirsis ved pie kārtības veselību. Noder pat saknes!

Farmaceite stāsta, ka tautas medicīnā pūkaino kazrozi izmanto ļoti reti. Lietojamas ir visas auga daļas: laksti (stublājs ar lapām un ziediem), lapas, saknes. Iedarbība: pretsāpju, pretiekaisuma, savelkoša, asiņošanu apturoša. Lakstu uzlējuma gatavošana: 1 ēdamkaroti drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, kamēr atdziest, tad nokāš. Dzer pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas dažādu sāpju (zobu sāpes, galvassāpes, kuņģa sāpes) remdēšanai. To izmanto arī menstruālā cikla traucējumu un prostatas iekaisuma ārstēšanai.

Avots:

Leave a Comment