Nepērciet veikalā jau sarīvētu sieru – iemesls, par ko vērts aizdomāties

Veikalā nopērkams rīvēts siers var šķist ērta izvēle, taču tas bieži vien satur pievienotas sastāvdaļas. Mājas rīvēts siers ir ne tikai svaigāks, bet arī veselīgāks, norāda Southern Living.

Kas ir iepriekš rīvētā siera sastāvā

Lai novērstu siera gabaliņu salipšanu, bieži tiek pievienotas tādas vielas kā celuloze un kartupeļu ciete. Tās var izvadīt no siera mitrumu, ietekmējot tā tekstūru.

Tiek pievienoti arī konservanti, lai pagarinātu rīvēta siera uzglabāšanas laiku. Šīs piedevas var mainīt garšu un novērst siera kušanu.

Kāpēc labāk ir rīvēt savu sieru? Pašu rīvēta siera palīdz izvairīties no kaitīgām piedevām un piedāvā arī šādas priekšrocības:

Uzlabota garša un tekstūra — svaigi rīvētam sieram ir bagātīgāka, krēmīgāka garša bez cietes un pildvielu pievienošanas;

Labāka kušana — veikalā nopērkams rīvēts siers nekūst tik labi kā vesels siers, ko sarīvējat pats mājās;

Daudzpusība — varat sarīvēt jebkura veida sieru vēlamajos gabaliņos;

Izmaksu ietaupījums — iepriekš sarīvēts siers parasti maksā par 20–40 % vairāk nekā tā paša zīmola siers gabalos. Tātad jūs būtībā pārmaksājat par to, ka kāds cits to sarīvē un pārkaisa ar cieti.

Kā pareizi sarīvēt sieru

Izmantojiet pareizo instrumentu — rīve nelielam siera daudzumam vai virtuves kombains var padarīt procesu ātru un vienkāršu.

Atdzesējiet pirms griešanas — auksts siers ir stingrāks un vieglāk sarīvējams. Pirms rīvēšanas varat to arī ievietot saldētavā uz 10–15 minūtēm.

Sarīvējiet vēlamo siera daudzumu un ievietojiet to hermētiskā traukā vai maisiņā ar rāvējslēdzēju. Noteikti izspiediet lieko gaisu, lai siers neizžūtu, un pēc tam ievietojiet ledusskapī.

Lai saglabātu svaigāko tekstūru un garšu, sarīvēto sieru izmantojiet 5 līdz 7 dienu laikā. Lai uzglabātu ilgāk, sarīvēto sieru var sasaldēt līdz pat trim mēnešiem. Pirms lietošanas atkausējiet to ledusskapī, paturot prātā, ka tekstūra var nedaudz mainīties.