No sīpoliem raudāt ir noderīgi, bet ne tad, kad sīpoli sabojājas dobēs

Sīpoliem nepieciešama regulāra laistīšana. Ja vasara ir sausa un karsta, laistīšana ir jānodrošina līdz jūlija vidum . Mēnesi vai pusotru mēnesi pirms ražas novākšanas laistīšana ir jāsamazina un pēc tam pilnībā jāpārtrauc.

Dažreiz sīpols pūst. Var būt vairāki iemesli. Varbūt pats stādāmais materiāls bija sliktas kvalitātes. Labāk ir iegādāties sīpolus no uzticama ražotāja un pirms stādīšanas apstrādāt ar kālija permanganātu. Otrs iemesls varētu būt sīpolu stādīšana tajā pašā vietā, kur pagājušajā gadā. Vai dārzā, kur auga nesaderīgas kultūras. Sīpolus ieteicams stādīt tur, kur pagājušajā gadā dzīvoja kartupeļi, bietes, cukini vai kāposti.

Puves cēlonis var slēpties arī sīpolu mušu kāpuros . Šie kaitēkļi ēd sīpolu lapas un galvas. Sīpolus no šīs mušas kāpuriem var pasargāt, mainot kultūraugus. Fakts ir tāds, ka kaitēkļi pārziemo zemē, un nākamajā gadā tie sāk iznīcināt ražu. Nu ar kaitēkļiem jācīnās.

Tomēr ne visi dārznieki pieņem ķīmisko vielu izmantošanu no kaitēkļiem. Bet ir arī populāri veidi. Lai izspiestu sīpolu mušu bez ķīmijas, mums vajag 1 ēd.k. l. tabakas putekļu, kas ir komerciāli pieejami. Neuztraucieties, jums nebūs jāmaļ tabaka ar rokām. Ielejiet putekļus 2-3 litros karsta ūdens un atstājiet 48 stundas. Pēc tam uzlējumam pievieno 1 ēd.k. l. malti sarkanie pipari un šķidrās veļas ziepes. Pievienojiet apmēram 7 litrus ūdens un samaisiet maisījumu. Ar šo sastāvu aplejiet sīpolus caur lejkannu.

Lasi arī: Merkurs Lauvā no 2023. gada 11. jūlija līdz 27. jūlijam: labākie padomi zvaigžņu zīmju pārstāvjiem, lai nezaudētu veiksmi

Lasi arī: Numeroloģiskā prognoze nedēļai no 2023. gada 10. līdz 16. jūlijam: neļaujieties slinkumam, tad fortuna jums smaidīs!

Vasarnieki arī stāsta, ka sīpolu muša necieš samteņu smaržu . Tāpēc daudzi tās audzē ne tikai dekoratīviem nolūkiem, bet arī, lai aizsargātu kultūru. Viena lieta ir droša: samtenes, ja tās nepalīdzēs, tās noteikti nekaitēs, atšķirībā no ķimikālijām.

Vēl viens iespējamais bojāto sīpolu cēlonis ir sēnīšu bojājumi . Piemēram, sēnīte sākumā skar tikai lokus, bet pēc tam pāriet uz sīpoliem. Pēc pirmās pazīmes jums ir jārīkojas, pretējā gadījumā jūs varat zaudēt visu ražu. Sērnītes puve attīstās augstā gaisa un augsnes temperatūras un mitruma dēļ. Pirmie simptomi ir dzeltenas, izliektas lapas.

Tagad jūs zināt, kā audzēt sīpolus, novērst puves un cīnīties ar kaitēkļiem. Savlaicīga kvalitatīva materiāla stādīšana un pareiza dobes kopšana nodrošinās jums labu sīpolu ražu. Ja jums ir savas metodes un triki, kas nav aprakstīti rakstā, noteikti padalieties komentāros!

COMMENTS

Leave a Comment