Noskaidros labākos jaunos profesionāļus lauksaimniecībā

Rīt, 8.septembrī, profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi cīnīsies par medaļām nozares jauno profesionāļu meistarības konkursā “Lauksaimniecība”. Konkurss notiks 11. novembra krastmalā, pasākumā “Lauki ienāk pilsētā”. Lauksaimniecības nozares konkursa darba uzdevumu saturs aptver 3 lauku saimniecības darbības jomas: augkopību, lopkopību un lauksaimniecības tehniku. Katrai no tām ir pielāgots uzdevumu saturs, iekļaujot gan teorētiskās, gan praktiskās iemaņas.

Konkursā, ko organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), piedalīsies audzēkņu komandas no trim profesionālās izglītības iestādēm:

• Arvis Pēterēns un Mārtiņš Kārlis Biļinskis no Priekuļu tehnikuma;

• Lauris Lipskis un Kristers Kaņepe no Malnavas koledžas;

• Signe Zumenta un Renāte Zāle no Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Saulaines teritoriālās struktūrvienības.

Augkopībā konkursantu zināšanas pārbaudīs, piemēram, par kultūraugu šķirņu pieejamību, to ražību un klimata pārmaiņu ietekmi, kā arī videi draudzīgas saimniekošanas priekšrocībām. Lopkopības uzdevumi ietvers jautājumus par piena pārraudzības datiem, kvalitātes rādītājiem un lopbarības kvalitātes noteikšanu. Savukārt lauksaimniecības tehnikas jomā konkursantiem būs jāpierāda zināšanas par izsējas normas aprēķinu, individuālo aizsardzības līdzekļu pareizu lietošanu, tehnikas apgūšanu pēc instrukcijas un citām tēmām.

Konkursanti jau jūnijā saņēma mājasdarbu – sagatavot sava reģiona lauksaimniecības attīstības redzējumu, lai konkursa laikā to prezentētu vērtēšanas komisijai. Konkursa darba uzdevumus izstrādā un vērtē nozares pārstāvji – eksperti.

Konkurss notiek, lai noskaidrotu labākos topošos nozares jaunos profesionāļus, veicinātu Latvijas profesionālās izglītības pievilcību un pilnveidotu sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm.

Nozaru konkurss notiek projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, kuru īsteno VIAA, finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.

Leave a Comment