Olšūnā ierakstīta visa sievietes vēsture – interesanti fakti par olšūnām

1

Olšūna ir sievišķīgākā un lielākā šūna sievietes organismā, kuras aizmetņi sāk veidoties jau embrionālajā periodā. Tieši tāpēc olšūnas izdzīvo visu to, ko pati sieviete.

“Cigarešu dūmi, lietotie medikamenti, piesārņotais pilsētas gaiss, sēdošs darbs, kaitīgās plastmasas lietošana sadzīvē, alkohols un viss cits, kas nonāk mūsu organismā, ļoti tieši ietekmē arī olšūnu veselību,” saka ginekoloģe Gita Ruttasa. Lai palīdzētu olšūnām labi justies un būt iespējami veselākām, arī tām nepieciešamas īpašas rūpes un vitamīni.

Katrai sievietei olnīcās ir īpaši veidojumi, kurus sauc par folikuliem, un to pirmie aizmetņi sāk veidoties, meitenītei vēl esot mammas puncī jeb sešpadsmitajā grūtniecības nedēļā. Embrionālajā periodā katrai meitenītei ir apmēram septiņi miljoni folikulu, pubertātes sākumā vairs tikai 300 000 folikuļu. Veselai sievietei olšūnu rezerves ir lielas, un menopauzes iestāšanās nenozīmē to, ka tās izsīkušas. Šo procesu regulē ļoti smalks un ārkārtīgi niansēts mehānisms, olnīcas ir tikai mērķa orgāns, kas pilda augstāko centru norādījumus.

Lasi vēl: To ir jāzina katrai sievietei- 9 bīstamākie olnīcu vēža simptomi

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu vairāk par olnīcām!

Leave a Comment