Parasti un maz zināmi miegainības iemesli. Pietiks ar dzīvesveida maiņu vai jāārstējas?

miegs_gulet_sh

Mūsdienu spraigajā, aizņemtajā dzīves ritmā miegainībai īsti nav vietas. Lai justos izgulējies, kvalitatīvam miegam jāatvēl pietiekami daudz laika – to prasa fizioloģija.

Bet ar ko izskaidrojama miegainība dienā, ja nakts pavadīta saldā un netraucētā dusā? Varbūt aiz šā simptoma slēpjas kaut kas nopietnāks?

Jāguļ pietiekami ilgi

“Miegainība ir mūsdienu ātrā dzīves ritma problēma. Šāds simptoms novērojams daudzās situācijās. Būtiskākie iemesli, kas skar lielāko daļu populācijas, ir nepietiekami ilgs vai slikts miegs. Ja cilvēks neguļ nepieciešamās 7–8 stundas un miegs nav pilnvērtīgs, dienas laikā viņš parasti ir miegains,” stāsta miega speciālists Jānis Labucis. “Ja miega bads vērojams vairākas dienas, nedēļas, mēnešus pēc kārtas, neizbēgama būs miegainība, nogurums dienā, kā arī personības pārmaiņas.”

Nepietiekams miega ilgums ir režīma pārkāpums. Būtu jāguļ tik ilgi, lai pamostoties justos izgulējies un mundrs. Katram svarīgi ir noskaidrot sev nepieciešamo miega ilgumu. Miegam jābūt nepārtrauktam, pietiekami dziļam, un jānovērš traucējošie faktori. “Ja pacients ierodas ar sūdzībām par miegainību, vērtējam viņa miega higiēnu. Varbūt ir kāds sīkums, kas miega kvalitātei traucē,” pieļauj speciālists.

Lasi vēl: Ko darīt, ja tev nenāk miegs – pētījuma rezultāti tevi pārsteigs

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu vairāk par miegu!

COMMENTS

Leave a Comment