Pārsteidzoši stāsti par cilvēkiem blakus – stigma “cietumnieks”

13. decembrī Svētā Lūkas atbalsta biedrības telpās Bārddziņu ielā 2 plkst. 18.30 notiks otrais pasākums par bijušo ieslodzīto atgriešanos sabiedrībā, ko rīko Svētā Lūkas atbalsta biedrība sadarbībā ar Latvijas Universitātes sociologiem. Šis būs otrais pasākums trīs pasākumu sērijā, kuri rosina bijušā ieslodzītā pirmkārt redzēt cilvēku un domāt par to, kā viņam palīdzēt atbrīvoties no cietumnieka stigmas, attīstīt savu pozitīvo potenciālu un sākt jaunu dzīvi, kas neapdraud citus un sevi pašu.

Katrā pasākumā risināta cita galvenā tēmu, bet visos sniedzot vienu dokumentālu stāstu, pieaicinot ekspertus un diskusijā iesaistot klausītājus. Pirmais pasākums “Cilvēka vērtība. Es attiecībās ar sevi” notika oktobrī Kaņepes Kultūras centrā, kur pulcēja diskusijai par paša atbildību par savu dzīvi. Pirmais stāsts kliedēja dažus stereotipus – ne visi cietumos nonāk no nelabvēlīgām ģimenēm (tomēr ģimenei ir milzīga loma mūsu personības veidošanā), kā arī dažiem cietums patiešām palīdz pārvērtēt dzīvi un nonākt pie apņēmības to mainīt. Tomēr pārmaiņu solis ir jāsper pašam un te sākas arī līdzcilvēku atbildība – dot iespēju vai nē, atbalstīt vai novērsties.

Otrajā pasākumā “Ģimenes vērtība. Attiecības un atbildības” centrā būs jautājums par bērnības pieredzes nozīmi pieauguša cilvēka dzīvē. No kādas vides nāk cilvēki, kuri vēlāk savā dzīvē nonāk cietumā? Vairumam bijušo ieslodzīto ir zems izglītības līmenis un trūkst darba tirgum pieprasītu prasmju. Piektajai daļai no viņiem nav noteiktas dzīvesvietas un daudziem nav pat pases. Tikai 45% ieslodzīto cietumā nonāk pirmo reizi, bet visi pārējie tur atgriežas atkārtoti. Šāds “komplektiņš” liecina par dziļām problēmām un mēģināsim saprast, kā tās rodas.

Dokumentālo stāstu stāstīs Dailes teātra aktieris Kaspars Zāle (režisors Linards Āboltiņš), ekspertu diskusijā piedalīsies Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienības “Ziemeļi” Vecākā sociālā darbiniece Mārīte Šīre, garīdznieks un filozofijas doktorants Jānis Meļņikovs un psiholoģe Olga Kārkliņa. Diskusiju moderēs socioloģe Baiba Bela un brīvprātīgais cietuma kapelāns, Svētā Lūkas atbalsta biedrības vadītājs Mārtiņš Krūklis.

Pateicamies cilvēkiem, kuri uzticēja savus dzīvesstāstus un LU Socioloģijas maģistra programmas studentiem, kuri tos pierakstīja. Pateicamies režisoram un aktieriem, kuri transformēja dzīvesstāsta interviju dokumentālā stāstā.

Trešais pasākums “Sabiedrības vērtība. Sociālā iekļaušana” būs janvārī Latvijas Universitātē.

Leave a Comment