Pašu siets jāņusiers ar ķimenēm
Sastāvdaļas
• 1 kg pilnpiena biezpiena
• 5 l piena
• 2 olas,
• 50–75 g sviesta
• ķimenes
• sāls
Lasi arī: Eksperts: kā izvairīties no avārijas situācijām sastrēgumos
Pagatavošana.
Pienu karsē, pa reizei apmaisot, līdz temperatūra sasniedz 90–95 °C. Pievieno samaltu biezpienu. Ja biezpiens ir salds, to samaisa ar puslitru rūgušpiena, lai labāk atdalītos sūkalas. Turpina karsēt 10–15 minūtes 85–90 °C temperatūrā. Kad atdalās dzidras sūkalas, karsēšanu pārtrauc, ļauj biezpienam nogulsnēties un sūkalas nolej. Biezpienu liek ūdenī samitrinātā drānā un, turot aiz tās stūriem, veļ no vienas puses uz otru, lai ātrāk atdalītos vēl palikušās sūkalas, bet biezpiens pārāk neatdzistu.
Tad biezpienu liek bļodā, pa daļām pievieno skābo krējumu, kas sajaukts ar olām, sāli un ķimenēm, un ar koka karoti samaisa. Pēc tam liek katlā izkausētā sviestā, maisot 10–15 minūtes karsē uz mazas liesmas 75–80 °C temperatūrā, līdz masa kļūst gluda un spīdīga. Ja masu karsē zemākā temperatūrā un īsāku laiku, siers būs irdenāks un mīkstāks, ja augstākā temperatūrā un ilgāku laiku – cietāks un sīkstāks.
Siera masu liek ūdenī samitrinātā drānā, tās malas saņem kopā un sasien, izlīdzina krokas. Noliek vēsumā zem sloga. Kad siers atdzisis, to izņem no drānas, liek lēzenā traukā un sagriež šķēlēs. Ja vēlas, var pārziest ar sviestu un apcept cepeškrāsnī dzeltenīgi brūnu.
Avots: