Pieredzējuši dārznieki precīzi zina, kur nestādīt ķiplokus, ja nevēlaties palikt bez ražas

Zaļmēsli ir lielisks dabīgais mēslojums ziemas ķiplokiem. Šim nolūkam būs nepieciešami āboliņa, lucernas, rapša, sinepju, facēlijas vai vīķu stādi.

Kūdru, kompostu, humusu un koksnes pelnus ziemā izmanto kā organisko mēslojumu ķiplokiem. Svaigus kūtsmēslus nevar izmantot. Uz 1 kvadrātmetru zemes jums vajadzēs puskilogramu pelnu vai spaini humusa (kūdras, komposta).

Lai izveidotu visaptverošu mēslojumu, kompostu sajauc ar pelniem. Šeit varat pievienot arī 1 ēdamkaroti superfosfāta un 1-2 lielas ēdamkarotes kālija sulfāta. Mēslojuma normu nedrīkst pārsniegt par 1 kvadrātmetru, jo tad dārza dobē nekas neaugs.

Kā uzklāt mēslojumu ziemas ķiplokiem?

15 vai 30 dienas pirms ķiploka stādīšanas visā dārzā vienmērīgi tiek sadalīti koksnes pelni, komposts, kūdra vai humuss. Pēc tam dobe tiek uzrakta. Ja netika izmantota kompleksā mēslošana, tad pēc nedēļas augsni var piesātināt ar minerālmēsliem.

Lasi arī: Finanšu zvaigžņu prognoze 2023. gada novembrim: Vērsi sagaida veiksme, Skorpionu – pārmaiņas!

Lasi arī: Eņģeļu laiks 2023. gada novembrim: kādu palīdzību un kad vislabāk lūgt, lai iegūtu vislielāko laimi!

Kad plānojat dārza dobi barot ar zaļmēsliem, zaļmēsli jāsēj iepriekš. Pirms dobes rakšanas kultūrai vajadzētu ražot blīvus dzinumus. Pirms dārza aršanas ir jānopļauj pārāk augsti augu stublāji.

Kādas ir prasības dārza dobei, kurā augs ziemas ķiploki?

Ķiploku dobei jāatrodas labi apgaismotā vietā ar mērenu mitrumu. Kultūra slikti aug ļoti skābā augsnē. Ķiplokiem nepieciešama viegla smilšmāla augsne.

Jāievēro augsekas noteikumi un ķiplokus nedrīkst stādīt vietā, kur agrāk auga fenhelis vai sīpoli. Slikti ziemas ķiploku priekšteči ir šādas kultūras: kartupeļi, burkāni, bietes, tomāti, baklažāni un paprika.

Ķiploki aug labi pēc augiem, kas pieder pie pākšaugu dzimtas. Jūtieties brīvi stādīt to pupiņu vai zirņu vietā. Labu ķiploku ražu var novākt no dobes, kur agrāk auga cukini, gurķi vai ķirbji.

Vai savā dārzā jau iestādīji ziemas ķiplokus? Ir pienācis laiks darīt ko noderīgu! Turklāt tagad jūs zināt, kā to pareizi iestādīt.

Leave a Comment