Pirmais Latvijas filmu Rudens maratona skatītājs saņem balvu

Līdz ar septembri kinoteātru repertuārā sākās Latvijas filmu pirmizrāžu sezona – Rudens maratons -, un Nacionālais Kino centrs izsludināja balvu aktīvākajiem kinoteātru apmeklētājiem – noskatoties piecas Latvijas filmas un sakrājot kinobiļetes, balvā var saņemt vērtīgu kinogrāmatu. Pirmais skatītājs balvu jau nopelnījis, un tas ir students Miks Emīls Akmentiņš.

Kā jau ziņots, šogad no septembra līdz decembrim Latvijas kinoteātros gaidāmas aptuveni 20 jaunas filmas, šis pirmizrāžu vilnis jau nodēvēts par Latvijas filmu Rudens maratonu. Kinoskatīšanās maratona ietvaros Nacionālais Kino centrs (NKC) ir izsludinājis balvas aktīvākajiem kinoteātru apmeklētājiem – iesūtot piecu filmu kinobiļetes, balvā pienākas grāmata “Kinomāksla. Ievads”, ko sarakstījis amerikāņu kinoteorētiķis, “populārās kinozinātnes” meistars Deivids Bordvels ar kolēģi un dzīvesbiedri Kristīnu Tompsoni (latviski tulkota un izdota ar NKC un MEDIA Latvijas biroja iniciatīvu).

Pirmais kinobiļešu iesūtītājs Miks Emīls Akmentiņš piecas filmas noskatījies aptuveni mēneša laikā – vispirms Siguldas kinoteātrī Lora redzējis Aika Karapetjana spēlfilmu Sema ceļojumi, kas aizsāka rudens pirmizrāžu virteni, bet piektā filma Akmentiņa sarakstā ir Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas Janvāris 9.oktobra seanss kinoteātrī Splendid Palace, kur tika vākti ziedojumi Ukrainas kinematogrāfistiem. Šī arī esot pagaidām iespaidīgākā no šoruden redzētajām Latvijas filmām, saka Miks Emīls Akmentiņš, kurš pats ir Latvijas Kultūras akadēmijas pirmā kursa students un apgūst operatormākslu. Tāpēc viņa favorītu sarakstā ir arī Staņislava Tokalova spēlfilma Mīlulis, kurā īpaši novērtējis rumāņu operatora Oļega Mutu pārdomāti lakonisko kameras darbu. “Smieklīga un mazliet saldsērīga” bijusi Elzas Gaujas komēdija Mamma vēl smaida, Miks noskatījies arī režisora Uģa Oltes debiju Upurga. Šīs trīs filmas redzējis kinoteātrī Kino Citadele, jo tas atrodas vistuvāk studiju vietai Nacionālajā Filmu skolā, no kuras esot tikai desmit minūšu gājiens līdz kinoteātrim.

Deivida Bordvela grāmatu balvā Miks vērtē kā patīkamu bonusu un studentam ļoti noderīgu – mācību procesā jau esot lasījuši dažas nodaļas no LKA bibliotēkā atrodamās grāmatas, tagad tā būs pašam savā plauktā. Tomēr Latvijas filmu skatīšanās ar to nebeigšoties – Miks jau esot dzirdējis labas atsauksmes par Matīsa Kažas filmu Neona pavasaris un Signes Baumanes animācijas mūziklu Mans laulību projekts, būšot arī pašam jāiet novērtēt.

Pirmais laureāts ir apbalvots, bet balvu dalīšana turpinās! Lai piedalītos, līdz 31.decembrim jānoskatās kinoteātros piecas jaunas Latvijas filmas; kad sakrātas piecas biļetes, tās jānosūta uz e-pasta adresi [email protected] vai pa pastu uz adresi Peitavas ielā 10, Rīga, LV-1050, ar norādi “Rudens maratons” (katra biļete var tikt iesūtīta tikai vienu reizi). Sūtījumā jānorāda kinoskatītāja vārds, uzvārds, kontakttālrunis un e-pasta adrese; balvas varēs saņemt NKC vai vienoties par grāmatas nosūtīšanu adresātam. Informācija par gaidāmajām Latvijas filmām un arī par balvas saņemšanu atrodama NKC mājaslapas sadaļā Rudens maratons 2022.

Leave a Comment