Plūmes pūst: kāpēc tā, un kā pasargāt augļukokus?

Kāpēc šogad tik daudz pūst plūmes? INGA MĀRUPES NOVADĀ

Lasi arī: 24 ļoti jutīgas personas pazīmes

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Ilze Grāvīte skaidro: “Šogad masveidā savairojās kaitēkļi (plūmju zāģlapsene, plūmju augļu tinējs) un tajos dārzos, kur tauriņu lidošanas un kāpuru šķilšanās laikā netika lietoti insekticīdi, piemēram, Actara 25, tajā skaitā pavasarī fungicīdu sēņu slimību ierobežošanai, novārdzinātajiem kauleņkokiem bojātos augļus ātri vien piebeidza puve un kauleņkoku sausplankumainība.”

Plūmēm tagad no zariem jānolasa visi bojātie augļi, kā arī jāsavāc un jāiznīcina nobirušās plūmes. Ja iepuvušos augļus laikus nenolasa, tie veido puvekļu čemurus, bojā līdzāsesošās plūmes.

Lasi arī: Kas neļauj jums gūt panākumus ņemot vērā jūsu Zodiaka zīmi

Ja uz zariem ir ļoti daudz puvušo augļu, tas norāda, ka sēņotne jau ieviesusies koksnē. Tas nozīmē, ka nākamajā gadā infekcija būs vēl agresīvāka, tāpēc šādi bojātie zari noteikti jāizgriež (infekcijas avoti nākamajā sezonā būs nobirušās lapas un inficētie dzinumi) un jāsadedzina. Ja raža bijusi liela, augusta beigās, septembrī plūmju stādījumi jāmēslo ar kālija mēslojumu. Tas palīdzēs kokiem nostiprināties ziemai. Nav jēgas bērt minerālmēslus uz sausas augsnes. Jānogaida, līdz iestājas lietains laiks, lai mēslojums mitrumā var izšķīst un koki to spētu uzņemt.

Avots:

Leave a Comment