Pneimonoloģe: tik mainīgos laikapstākļos vājinās organisma aizsargspējas; īpaši uzmanīgiem jābūt hronisku plaušu slimību pacientiem

Pašreizējos mainīgajos laika apstākļos, kad vienu dienu ir “mīnusi” un nākamajā jau “plusi”, aktīvi notiek respiratoru infekciju izplatība. Mainīgie laikapstākļi novājina organisma aizsargspējas un veicina elpceļu Sli**bas izraisošo vīrusu izplatīšanos. Tā ir gan gripa, gan arī citi respiratori vīrusi.

– Īpaši uzmanīgiem jābūt hronisku plaušu slimību pacientiem, kam gripa vai cita respiratora vīrusSli**ba var izraisīt paasinājumu, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas pneimonoloģe Madara Tirzīte. – Visbiežāk organisms pats 7–10 dienu laikā uzveic elpceļu vīrusinfekciju, un nekāda īpaša ārstēšana nav nepieciešama. Tomēr daļā gadījumu Sli**ba ieilgst, attīstoties deguna blakusdobumu iekaisumam, pneimonijai jeb plaušu karsonim vai citiem sarežģījumiem, un tad gan bez ārsta palīdzības neiztikt.

Ja Sli**ba ieilgusi, cilvēkam nevajadzētu “zīlēt”, kas par vainu, bet gan vērsties pēc palīdzības pie ārsta! – Cilvēks pats bieži nespēj izvērtēt, vai viņš ir saslimis ar vīrusu vai baktēriju izraisītu infekciju. Taču tas ir ļoti svarīgi, jo bakteriālas infekcijas gadījumā nepieciešama ārstēšana ar antibiotikām, savukārt vīrusu infekcijas gadījumā antibiotikas nav efektīvas un var pat pasliktināt stāvokli, skaidro M.Tirzīte.

Pneimonoloģe uzsver, ka līdzīgi simptomi kā saaukstēšanās gadījumā raksturīgi daudzām slimībām, arī ļoti nopietnām, kuru gadījumā svarīgi pēc iespējas ātrāk sākt ārstēšanu. Hronisko plaušu slimību pacienti ir aicināti būt īpaši vērīgi pret savu veselību. Daktere Tirzīte atgādina, ka stacionārā Gaiļezers darbojas Hronisku obstruktīvu plaušu slimību kabinets. Tajā tādu plaušu slimību pacientiem kā bronhiāla astma, hroniska obstruktīva plaušu Sli**ba, bronhektātiskā Sli**ba u.c. pacientiem profesionāli ārsti kopā ar specializētu plaušu slimību apmācības māsu sniedz konsultācijas gan akūtos, Sli**bas paasinājumu brīžos, gan arī Sli**bas stabilā stadijā, lai izveidotu optimālu pacienta terapijas plānu Sli**bas simptomu mazināšanai un iespējamu paasinājumu riska mazināšanai. Pierakstīties pneimonologa konsultācijai vai vizītei pie inhalatoru lietošanas apmācības māsas Gaiļezerā Hronisku obstruktīvu plaušu slimību kabinetā iespējams, ierodoties personīgi, vai zvanot pa vienoto pacientu pieraksta tālruni 67000610, kā arī aizpildot elektroniskā pieteikuma formu Slim**cas interneta mājas lapā www.aslimnica.lv.

Leave a Comment