Politiskajā dīķī muļļāšanās. Saruna ar Alekseju Grigorjevu


Filoloģijas zinātņu doktors, Latvijas Augstākās Padomes deputāts ALEKSEJS GRIGORJEVS daudzus gadus pavadījis bijušajās PSRS republikās, kur strādājis ASV Demokrātu partijas Nacionālajā demokrātijas institūtā. Patlaban darbojas Baltijas – Melnās jūras aliansē, ir šīs organizācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Jūs esat viens no lielākajiem Latvijas ekspertiem par to, kas šodien notiek kādreizējās padomju republikās. Kā jūs ieguvāt šo unikālo pieredzi?

Lasi arī: Brīvdienās ugunsnelaimē cieta viens cilvēks, bet no ūdenstilpnēm izcelti trīs noslīkuši cilvēki

A. Grigorjevs: Pēc darba Augstākajā Padomē vairākus gadus pasniedzu politikas zinātnes vispirms Norvēģijas, tad ASV universitātēs, kur man izveidojās labi sakari ar Demokrātu partijas dibināto Nacionālās demokrātijas institūtu. Tā radās izdevība gandrīz divdesmit gadus strādāt šī institūta birojos Krievijā, Gruzijā, Moldovā, Ukrainā un Azerbaidžānā.

Vai jums palīdzēja tas, ka nākat no Latvijas?

Protams! Baltijas valstu neatkarības atgūšana, demokrātisku sabiedrību izveide, iekļaušanās visās svarīgākajās Rietumu struktūrās – tā ir unikāla pieredze, kas tiks pētīta un lietota vēl un vēl. Saprotams, īpaši noderīga tā ir bijušajā postpadomju telpā. Pats uzskatu, ka mans svarīgākais pienesums Latvijai nav pat balsojums par neatkarību 1990. gada 4. maijā. Jau iepriekš zināju, ka tā darīšu, par to nebaidījos teikt cilvēkiem savā vēlēšanu apgabalā Ludzā, politiski visai sarežģītā vietā. Bet šajā laikā biju arī Tautas frontes laikraksta “Atmoda” krievu izdevuma redaktors. Uzstādīju divus mērķus – veicināt Latvijā dzīvojošo krievvalodīgo atbalstu valsts neatkarības idejai un informēt cilvēkus citās padomju republikās par procesiem Latvijā. Tas arī izdevās. Krievu “Atmoda” iznāca 100 000 eksemplāru metienā, Latvijas neatkarība tika sasniegta, savi nopelni šeit ir arī demokrātiski noskaņoto Krievijas iedzīvotāju atbalstam. Pats piedalījos 1991. gada 20. janvāra mītiņā Maskavā, Manēžas laukumā, tieši blakus Kremlim, kad milzīgs cilvēku pūlis pieprasīja izbeigt As**sizliešanu Baltijā.

Lasi arī: Īstais brīdis saplūst ar dabu. Saruna ar spridzīgo aktrisi Zani Daudziņu

Augstākajā Padomē jūs strādājāt Cilvēka tiesību un nacionālo jautājumu komisijā. Vai Latvijā šodien vēl pastāv tā saucamais nacionālais jautājums?

Tā nepavisam nav problēma tādā ziņā, ka uz šejieni būtu jābrauc starptautiskām komisijām vai ANO novērotājiem. Dzīve uzdod jautājumus, kuriem mēs meklējam un atrodam risinājumus. Dažreiz labākus, dažreiz sliktākus, bet atrodam. Gandrīz jālieto žargona vārds – dzīvojam “normāli”. Tas nozīmē, ka mūsu problēmas ir “normālas”, kā “pie cilvēkiem”. Dažreiz par maz naudas, dažreiz attiecības ar mīļoto cilvēku neveidojas tik labas, kā gribētos, dažkārt varbūt šķiet, ka bērni varētu būt vēl gudrāki vai skaistāki. Bet galu galā viņi ir gan pietiekami gudri, gan skaisti. Dzīvojam mierīgu, ikdienišķu dzīvi. Patiesībā par to jau arī cīnījāmies. 1990. un 1991. gadā man gandrīz katru dienu zvanīja BBC un citi ārvalstu mediji – nu kā jums tur iet, vai tad tiešām vēl nešauj? Vienam žurnālistam ienāca prātā pajautāt – kā jūs domājat, kas ar Latviju notiks pēc divdesmit gadiem? Un es viņam atbildēju – jūs vairs nezvanīsiet, jo mēs vairs nebūsim interesanti. Tas arī ir noticis. Un tas ir labi.

Turpini lasīt nākamā lapā….

COMMENTS

  • <cite class="fn">demokrāts Skolnieciņš</cite>

    Mūsdienu Baltkrievijā demokrātija ir mirusi. Baltkrievijas Republikā valda kapitālistiskā diktatūra, kuru vada diktators un uzurpators Aleksandrs Lukašenko. 2020. gadā notika Baltkrievijas prezidenta “vēlēšanas’’ (avots: dw.com/ru/vybory-prezidenta-belarusi-2020/t-53814030 2020. gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas). Priekšvēlēšanas notika no 4. līdz 8. augustam, bet pašas vēlēšanas notika 9. augustā. Šo vēlēšanu norise un rezultāti bija safabricēti. Šajās vēlēšanas ar pārliecinošu balsu vairākumu uzvarēja politiķe Svetlana Tihanovska, taču valdošais režīms vēlēšanu rezultātus viltoja. Sakarā ar valdošās varas nihilismu sākās plaši protesti. Tauta bija neapmierināta. Turpretī valdošais antidemokrātiskais režīms sāka šo protestu apspiešanu, un Baltkrievija iesoļoja totalitārismā. Paldies Dieviem, baltkrievu tauta nav viena šajā cīņā, arī kaimiņvalstu iedzīvotājiem rūp baltkrievu tautas liktenis. Baltkrievu tauta atrodas likteņa krustcelēs starp demokrātiju un totalitāro diktatūru. Lūgsim visus sev zināmos Dievus, lai baltkrievu tauta spētu atgūt kontroli par savu valsti. Lai Latvju Dievi svētī baltkrievu tautu! Brīvību baltkrievu tautai!!!
    Ar cieņu pret demokrātiju, Skolnieciņš no svētbirzs
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    P.S. Par notikumiem Baltkrievijā var iepazīties Krievijas opozīcijas oficiālajā YouTube kanālā Navalny Live: youtu.be/AVkr7X_Qnp0 (Navaļnijs par Baltkrieviju cīņas priekšvakarā) un youtu.be/Oa6DgVAP1k4 (Navaļnijs par pēdējiem notikumiem Baltkrievijā). Iesaku arī noskatīties skatītāju iemīļoto multiplikācijas seriālu “Zapovednik”: youtu.be/uWKt03Rs7qo (Lukašenko pasludina teroru. Labojumi no pasakas. Vaļu mednieku dziesma. 172. sērija) un youtu.be/kv1ZG4BtiVM (Lukašenko šovs. Baidens un Putins gatavojās tikties. Humoristiska dzeja par pašu būtiskāko. 173. sērija).
    #Batkrievija #BaltkrievijasRepublika #baltkrievi #protesti #brīvība #demokrātija #AleksandrsLukašenko #diktators #uzurpators #totalitārisms #opozīcija #AleksejsNavaļnijs #Skolnieciņš #Zapovednik #DeutscheWelle #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #Māra-VeļuMāte #Māra-ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni

  • <cite class="fn">demokrāts Skolnieciņš</cite>

    Jau kopš 2020. gada 9. augusta falsificētajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā nerimstas protesti. Tauta ir neapmierināta ar diktatoru un uzurpatoru Aleksandru Lukašenko. Baltkrievijas Republikā Aleksandrs Lukašenko tika ievēlēts 1994. gadā. 1996. gada 26. novembrī Aleksandrs Lukašenko vienpersonīgi monopolizēja varu. No šī brīža parlaments zaudēja varu, un tauta zaudēja kontroli par valsti. Aleksandrs Lukašenko nodibināja kleptrokrātiju, kuras centrā atradās viņam pietuvinātie cilvēki (avots no Iljas Jašina oficiālā YouTube kanāla: youtu.be/QMwruf6QOmA Kāpēc Putins zemojas un glābj Lukašenko?). Šajā ilgajā valdīšanas laikā viņš veica rusifikācijas politiku, tādējādi sagraujot baltkrievu kultūru. Rusifikācijas sekas būs vel ilgi jūtamas baltkrievu sabiedrībā. Aleksandra Lukašenko valdīšanas laikā Baltkrievijas Republika kļuva par Krievijas Federācijas vasaļvalsti (koloniju), tas pēc būtības ir noziegums pret baltkrievu tautu. Šai rīcībai nav attaisnojuma. Baltkrievija ir pelnījusi neatkarību. Baltkrievu tauta ir pelnījusi brīvību. Diemžēl asinskārais diktators Aleksandrs Lukašenko nevēlas atkāpties. Atliek vien lūgt Latvju Dievus, lai baltkrievu tauta spētu atgūt savu brīvību un neatkarību. Lūgsim visvareno Pērkonu – Debesu Tēvu, lai Pērkoņtēvs dāvā baltkrievu tautai spēku cīnīties pret netaisnībām! Lūgsim visvareno Dievieti Laimu, lai Laima dāvā baltkrievu tautai laimīgu likteni! Lūgsim visvareno Dievieti Māru, lai Māra dāvā baltkrievu tautai Saules mūžu! Lai Latvju Dievi svētī baltkrievu tautu! Brīvību baltkrievu tautai!!!
    Ar cieņu pret demokrātiju, Skolnieciņš no svētbirzs
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    P.S. Par notikumiem Baltkrievijā var iepazīties Baltkrievijas opozīcijas oficiālajā YouTube kanālā NEXTA: youtu.be/JEbKtZRAGGI (Lukašenko. Zelta padibenes.) un youtu.be/nneIt3EyClI (Zelta padibenes 2: diktatora ēnā). Iesaku arī noskatīties skatītāju iemīļoto multiplikācijas seriālu “Zapovednik”: dw.com/ru/lukashenko-objavljaet-terror-popravki-iz-skazki-pesnja-kitoboev-zapovednik-vypusk-172/av-57728347 (Lukašenko pasludina teroru. Labojumi no pasakas. Vaļu mednieku dziesma. 172. sērija) un dw.com/ru/shou-lukashenko-bajden-i-putin-gotovjatsja-k-vstreche-zapovednik-vypusk-173-060621/av-57795308 (Lukašenko šovs. Baidens un Putins gatavojās tikties. Humoristiska dzeja par pašu būtiskāko. 173. sērija).
    #Batkrievija #BaltkrievijasRepublika #baltkrievi #protesti #brīvība #demokrātija #AleksandrsLukašenko #diktators #uzurpators #totalitārisms #opozīcija #IljaJašins #Skolnieciņš #Zapovednik #DeutscheWelle #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #Māra-VeļuMāte #Māra-ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni

  • <cite class="fn">Сколниециньш</cite>

    Демократия пала. Демократия мертва. К величайшей скорби и презрению, в Республике Беларусь процветает капиталистическая диктатура, которую возглавляет диктатор и узурпатор Александр Лукашенко. В 2020. году проходили выборы президента Белоруссии (источник: dw.com/ru/vybory-prezidenta-belarusi-2020/t-53814030 Выборы президента Беларуси 2020 года). Предварительные выборы проходили с 4. до 8. августа, а сами выборы состоялись 9. августа. Эти выборы были сфабрикованы. На этих выборах победила Светлана Тихановская, но правейший режим подделал результаты выборов. Связи с произволом властей начались массовые протесты. Народ был недоволен. С тех пор правящий антидемократический режим стал жестоко подавлять всякие протесты, и Беларусь вступила на тропу тоталитаризма. Хвала Богам, судьба белорусов не безразлична остальному миру, жители соседних государств поддерживают белорусский народ. Жители Белоруссии находятся на перекрестке судьбы между демократией и тоталитаризмом. Будем молиться всем известным Богам, чтобы народ Белоруссии смог бы вернуть назад свое родное государство. Да благословят Латвийские Боги жителей Белоруссии! Свободу белорусам!!!
    С уважением к демократии, Сколниециньш (Skolnieciņš) из святорощи
    Да прибудет с нами мудрость Латвийских Богов!!!
    P.S. О событиях в Белоруссии можно ознакомиться на официальном YouTube канале российской оппозиции Навальный LIVE: youtu.be/AVkr7X_Qnp0 (Навальный о Беларуси накануне схватки) и youtu.be/Oa6DgVAP1k4 (Навальный о последних событиях в Беларуси). А также советую всем посмотреть мультсериал “Заповедник”: youtu.be/uWKt03Rs7qo (Лукашенко объявляет террор. Поправки из сказки. Песня китобоев – “Заповедник”, выпуск 172) и youtu.be/kv1ZG4BtiVM (Шоу Лукашенко. Байден и Путин готовятся к встрече. Лимерики о самом важном –“Заповедник”, выпуск 173).
    #РоссияБудущего #беларусьновости #романпротасевич #лукашенко #протасевич #nexta # Белоруссия #РеспубликаБеларусь #белорусы #протесты #свобода #демократия #АлександрЛукашенко #диктатор #узурпатор #тоталитаризм #опозиция #АлексейНавальный #Skolnieciņš #Заповедник #DeutscheWelle #ЛатвийскиеБоги #Пэрконс #Лайма #Мара #Мара-ВелюМатэ #Мара-ЗэмэсМате #БлагодатьЛатвийскихБогов #язычники

  • <cite class="fn">Сколниециньш</cite>

    С 9. августа 2020. года на территории Белоруссии не угасают протесты против фальсифицированных выборов президента. Народ не устраивает правление диктатора и узурпатора Александра Лукашенко. Александр Лукашенко стал президентом Республики Беларусь в 1994. году. 26. ноября 1996. года Александр Лукашенко единолично монополизировал власть на территории всей Белоруссии. С тех самых пор парламент утратил свою власть, и народ потерял контроль над своим родным государством. Александр Лукашенко создал клептократию, в центре, который находятся ему приближённые люди. (источник из официального YouTube канала Ильи Яшина: youtu.be/QMwruf6QOmA Зачем Путин унижается и спасает Лукашенко?). Во время своего долгого правления Александр Лукашенко активно проводил политику русификации жителей своей страны, таким образом Александр Лукашенко деградировал культуру белорусов. Последствия русификации будут ощутимы даже после падения его режима. Во времена вправления этого диктатора Республика Беларусь стала вассальном государством (колонией) Российской Федерации, по сути, это очень серозное преступление против белорусского народа. У этого предательства нет оправдания. Пришло время белорусам стать независимыми. Народ Белоруссии заслужил свободу. К сожалению, кровавый диктатор Александр Лукашенко не хочет уступать власть. Остаётся только молится Латвийским Богам, чтобы белорусский народ смог вернуть свою свободу и независимость. Помолимся древнему языческому Богу Пэрконсу, чтобы Пэрконс одарил белорусов храбростью и силой духа! Помолимся древней языческой Богине Лайме, чтобы Лайма одарила белорусов счастливой судьбой и удачей! Помолимся древней языческой Богине Маре, чтобы Мара одарила белорусский народ долгой жизнью! Да благословят Латвийские Боги жителей Белоруссии! Свободу белорусам!!!
    С уважением к демократии, Сколниециньш (Skolnieciņš) из святорощи
    Да прибудет с нами мудрость Латвийских Богов!!!
    P.S. О событиях в Белоруссии можно ознакомиться на официальном YouTube канале белорусской оппозиции NEXTA: youtu.be/JEbKtZRAGGI (Лукашенко. Золотое дно) и youtu.be/nneIt3EyClI (ЗОЛОТОЕ ДНО 2: В ТЕНИ ДИКТАТОРА). А также советую всем посмотреть мультсериал “Заповедник”: dw.com/ru/lukashenko-objavljaet-terror-popravki-iz-skazki-pesnja-kitoboev-zapovednik-vypusk-172/av-57728347 (Лукашенко объявляет террор. Поправки из сказки. Песня китобоев – “Заповедник”, выпуск 172) и dw.com/ru/shou-lukashenko-bajden-i-putin-gotovjatsja-k-vstreche-zapovednik-vypusk-173-060621/av-57795308 (Шоу Лукашенко. Байден и Путин готовятся к встрече. Лимерики о самом важном –“Заповедник”, выпуск 173).
    #Путин #Лукашенко #самолет #nexta # Белоруссия #РеспубликаБеларусь #белорусы #протесты #свобода #демократия #АлександрЛукашенко #диктатор #узурпатор #тоталитаризм #опозиция # ИльяЯшин #Skolnieciņš #Заповедник #DeutscheWelle #ЛатвийскиеБоги #Пэрконс #Лайма #Мара #Мара-ВелюМатэ #Мара-ЗэмэсМате #БлагодатьЛатвийскихБогов #язычники

Leave a Comment