Rēķini par elektrību var strauji pieaugt.

Plānotais elektroenerģijas pārvades tarifa pieaugums, straujais elektroenerģijas cenu pieaugums un elektrotīkla uzturēšanai un attīstībai nepieciešamie resursi kopā veido AS “Sadales” sadales pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo izmaksu pieaugumu. tīkls” 183 miljonu eiro apmērā gadā. Tāpēc sadales sistēmas operators ir sagatavojis un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) iesniedzis jaunu tarifu projektu.

Tarifu pieaugums būs vidēji 75%, bet konkrētās izmaiņas būs atkarīgas no klienta pieslēguma un patēriņa paradumiem. Tipiskai mājsaimniecībai, daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, kas patērē aptuveni 100 kWh mēnesī, tarifu paaugstinājums, ieskaitot pārvades tarifa maksas sadali, sastādīs aptuveni 6-8 eiro. Jāpiebilst, ka pārvades un sadales pakalpojums ir neliela daļa no klienta elektrības rēķina, līdz ar to kopējais elektroenerģijas maksas pieaugums būs daudz mazāks. Klientiem ir iespēja izvēlēties viņu patēriņa paradumiem piemērotāko fiksētā mainīgā tarifa komponentes proporciju. Jaunais sadales tarifs stāsies spēkā 2023.gada 1.jūlijā.

Vienlaikus, lai pakāpeniski virzītu izmaiņas un tādējādi samazinātu kopējo tarifa maksas pieaugumu, Sadales tīkls ir iesniedzis SPRK priekšlikumu par tarifu. korekciju, un attiecīgi daļēju maksas palielinājumu no 2023.gada 1.janvāra. Šobrīd sadales tikls gaida komisijas vērtējumu, lai varētu veikt nepieciešamos priekšlikuma uzlabojumus.

Svarīgi atzīmēt, ka līdz 2023.gada 30.aprīlim valsts atbalsta elektroenerģijas lietotājiem rezultātā sadales sistēmas pakalpojuma maksa tiks samazināta pilnā apmērā. Sadales rūpīgs darbs izraisīja izmaksu pieaugumu, veicot iepriekš veiktos pasākumus, tostarp uzņēmuma reorganizāciju, procesu un pakalpojumu digitalizāciju, specializētā aprīkojuma parka modernizāciju un darbinieku skaita samazināšanu. Šo aktivitāšu rezultātā jau septiņus gadus, kopš 2016.gada, sadales tarifs Latvijā nav pieaudzis, lai gan inflācija šajā laikā bijusi 41,9%, bet 2020.gadā tarifs samazināts par 5,5%.

Vienlaikus šajā laika posmā ir paaugstinājusies kopējā elektroapgādes kvalitāte – samazināts elektroapgādes pārtraukumu skaits un ilgums, ieviesta viedo skaitītāju programma, digitalizēta tīkla vadība. 2021. gadā Latvijā bija vismazākais elektroenerģijas piegādes pārtraukumu skaits no visām pētītajām valstīm. Elektroenerģijas sadales pakalpojuma kvalitāti apliecina tehnoloģiskā patēriņa apjoms, kas pērn bijis zemākais Baltijā. Tik augstus kvalitātes rādītājus esam sasnieguši ar zemākajām izmaksām uz vienu elektrotīkla kilometru Baltijā. Taču, turpinot pieaugt izmaksām gandrīz 200 miljonu eiro apmērā katru gadu, mēs vairs nespējam nodrošināt uzticamu elektroenerģijas piegādes pakalpojumu esošo ieņēmumu ietvaros.

Šī gada pirmajā pusē uzņēmums jau bija sarežģītā situācijā. Turklāt pieaugošo sabiedrības pieprasījumu pēc valsts kritiskās infrastruktūras – elektrotīkla – drošības un kvalitātes papildina klimata pārmaiņu ietekme, kas rada jaunus izaicinājumus sadales infrastruktūras uzturēšanai. Paaugstinājuma ietekmi valdība spēj samazināt, pieņemot mājsaimniecības un uzņēmumus atbalstošus lēmumus, piemēram, lēmumu par sadales tarifa maksas samazināšanu uzņēmumiem līdz 2023.gada 30.aprīlim. Ja turpmāk elektroenerģijas izmaksas tehnoloģiskajam patēriņam samazināsies, tas ļaus samazināt arī sadales tarifu,» rezumē «Sadales tīkla» vadītājs.

Leave a Comment