Rīga sāks dimdēt dziesmu un deju soļos. Vairāk vietu, alus un šašliks

Jau sestdien līdz ar 34 izcilāko Latvijas koru sacensībām Latvijas Universitātes Lielajā aulā un svētdien līdz ar grandiozo un krāšņo svētku dalībnieku gājienu Rīga sāks dimdēt dziesmu un deju soļos, un XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI Deju svētki būs sākušies. Šie būs vērienīgākie līdz šim piedzīvotie svētki ar vairāk nekā 43 tūkstošiem dalībnieku no 118 Latvijas pašvaldībām un 21 ārvalsts, kur tiek kopta Dziesmu un deju svētku tradīcija.

Dziesmu un deju svētku tradīcija ir jau 145 gadus sena, un ik reizi piedzīvojam ko jaunu – jaunas dziesmas un dejas repertuārā un daudz ko citu, taču šoreiz jaunumu ir sevišķi daudz – kā mākslinieciskā, tā arī organizatoriskā jomā.

Vairāk vietu, alus un šašliks

Gan Daugavas stadions, kur lieluzvedumā “Māras zeme” griezīsies dejotāji, gan Mežaparka Lielā estrāde, kur skanēs Noslēguma koncerts “Zvaigžņu ceļā”, kopš pēdējiem svētkiem būtiski mainījušies.

Lasi arī: Kā veikalā neapjukt un izvēlēties kvalitatīvu gaļu

Pēc pārbūves Mežaparka estrādē ir vairāk nekā 30 000 sēdvietu, savukārt Daugavas stadionā to skaits pieaudzis līdz 10 000, tomēr rīkotāji aicina ierasties vismaz divas stundas pirms koncertu sākuma, jo pārbaudes pie vārtiem būs pietiekami nopietnas. Uz estrādes būs 9802 koristu vietas, no kuriem 2292 tiks izvietoti pagaidu koka tribīnēs. Vizuāli un skatītāju vietu skaita ziņā izmaiņas ir uz labu, tomēr funkcionāli tās būs iespējams novērtēt tikai tad, kad svētki jau sāksies.

Norises vietās nedrīkstēs ienest šaujamieročus, asus priekšmetus, pirotehniku, lāzerpildspalvas, bīstamas vielas un priekšmetus, alkoholiskos dzērienus un narkotiskās vielas. Arī sporta aprīkojumu (skeitborda dēļus un skrituļslidas) labāk atstāt mājās. Lietussarga vietā jāizvēlas lietusmētelītis, tāpat statīvus foto un video aparatūrai (arī tā dēvētos selfijstikus) ienest nedrīkstēs.

Toties, kaut arī uz biļetes uzzīmēta foto un video iekārtas aizliedzoša ikoniņa, kā mobilos telefonus ar kamerām, tā arī fotoaparātus un videokameras līdzi ņemt un ar tiem filmēt un fotografēt drīkstēs uz nebēdu. Svētku rīkotāji aicina arī dalīties ar noķertajiem mirkļiem sociālajos tīklos, lietojot mirkļbirku #DzSv. Vērts atcerēties, ka bērniem līdz septiņiem gadiem Dziesmu un deju svētku pasākumos ieeja ir bez maksas, ja vien netiek aizņemta atsevišķa sēdvieta – vēlams gan paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu.

Lasi arī: Zīmes, kas norāda, ka veiksme ir tuvu

Jau šobrīd skaidrs, ka Noslēguma koncerts skanēs tālāk un apkārtne izskatīsies koptāka, jo ēdināšanas zona atrodas “zem” jaunās skatītāju zonas. Svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča norāda – pirms koncerta ar ēdienu un glāzēm drīkstēs izstaigāt visu atjaunotās estrādes teritoriju, bet, koncertam sākoties, skatītāju zonā ar glāzēm uzturēties nedrīkstēs. Skatītājiem savus ēdienus un dzērienus līdzi uz Mežaparka estrādi vēlams neņemt, jo ienest teritorijā tos nedrīkstēs. Kā izņēmumu rīkotāji norādījuši zīdaiņu un bērnu līdz četru gadu vecumam pārtiku un dzērienus.

Izvēlētās ēdināšanas firmas ļauj cerēt, ka šoreiz svētku apmeklētāji, kuriem uz lielajiem koncertiem jāierodas pat vairākas stundas pirms to sākuma, varēs gan padzerties sulu un dažādu veidu alu, gan pamieloties ar ceptiem kartupeļiem vai frī un šašliku. Kādas būs cenas, to redzēsim uz vietas, taču saprātīgāk būtu rēķināties ar izcenojumiem, kādi parasti ir brīvdabas tirdziņos un pasākumos – augstākiem nekā kafejnīcās ikdienā.

Turpini lasīt nākamā lapā, lai uzzinātu, kas ēdinās un dzirdīs!

Leave a Comment