“Rīgas Meži” attīsta vides izglītības programmu “Zaļā klase” – atklāj plašāku informāciju

“Rīgas Meži” praktiski attīsta vides izglītības programmas “Zaļā klase” konceptu, un pakāpeniski to ievieš arī galvaspilsētā. Jūnijā uzsākta jauna iniciatīva – izglītojošas pastaigas uzņēmuma pārziņā esošajos galvaspilsētas vēsturiskā centra parkos un dārzos.

“Zaļajai klasei” ienākot Rīgā, pilsētas apstādījumus izzinošās aktivitātes jau kļuvušas populāras. Nepilna mēneša laikā astoņās pastaigās Vērmanes dārzā, Kanālmalas apstādījumos, Kronvalda parkā un Viesturdārzā piedalījās vairāk nekā 100 cilvēki – gan rīdzinieki un tālāku ceļu mērojuši cilvēki, gan pieaugušie un bērni, arī vairāki suņi. Daudzi cilvēki, kā sāka iepazīt vienu parku, tā pievienojās pastaigās arī pārējos.

Šīs pastaigas vada “Rīgas Mežu” vides projektu vadītāja Anitra Tooma. Viņa stāsta: “”Zaļajā klasē” jaunas zināšanas var smelties skolēni un pieaugušie, kuri visu mūžu vēlas apgūt ko jaunu un tas var notikt gan mežā, gan pilsētvidē! Nodarbību laikā ikvienam dabas draugam iespējams uzzināt, kā atpazīt kokus un dažādus krūmus, iepazīt Rīgas apstādījumu vēsturi, slavenākos ainavu arhitektus, dārzu mākslas modes izmaiņas un Rīgas parku dārznieku veikumu no senākiem laikiem līdz mūsdienām.”

Izzinošo pastaigu noslēgumā daudzi apmeklētāji neslēpa pārsteigumu: “Mēs zinājām, ka būs interesanti, bet – ka tik aizraujoši, necerējām!” Tagad šie cilvēki citādāk raugās uz Rīgas apstādījumiem un var arī saviem tuviniekiem parādīt, kur aug, piemēram, izslavētais ginks, Amerikas ragukoks, gurķu magnolija un citi unikāli retumi. Viņi atpazīs vismaz piecas dažādas zirgkastaņu sugas, zinās, kādu sugu puķes aug dobē pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas un vienmēr novēlēs “Rīgas Mežu” daļas “Dārzi un parki” dārzniekiem labu veiksmi nebeidzamajos darbos!

Pastaigas pa Rīgas vēsturiskajiem parkiem turpināsies jūlijā, kad būs krāšņi saziedējušas vasaras puķu dobes.

Jau vēstīts, ka 2021.gada septembrī “Rīgas Mežu” valde apstiprināja un atbildīgā Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja akceptēja uzņēmuma vides izglītības programmas “Zaļā klase” attīstības koncepciju. Tās mērķis ir regulāri un ilgtermiņā sniegt sabiedrībai zināšanas par mežu ekosistēmu, to ekonomisko un sociālo nozīmi, kā arī ilgtspējīgu un viedu gan mežu, gan Rīgas apstādījumu apsaimniekošanu.

Īstenojot koncepciju, izstrādātas un tiek pilnveidotas mācību ekskursijas “Zaļās klases” vides izglītības centrā, kā arī “Zaļās klases” idejas un aktivitātes tiek pakāpeniski iedzīvinātas plašākās “Rīgas Mežu” apsaimniekotajās teritorijās. Tādējādi vides izglītības iespējas tiek padarītas pieejamākas plašākai sabiedrībai – izglītības iestādēm, ģimenēm ar bērniem, nevalstiskajām organizācijām, profesionālajām auditorijām, individuālajiem interesentiem u.c. “Zaļā klase” ir arī uzņēmuma korporatīvās sociālās atbildības aktivitāte.

Savukārt vasaras un rudens mijā “Zaļās klases” kompleksā Ogres pievārtē paredzēts atvērt “Amatu māju”, kur tiks piedāvātas vēl plašākas vides izglītības un izzināšanas aktivitātes.

Plašāk par “Rīgas Mežu” vides izglītības programmu “Zaļā klase” un tās piedāvājumu iespējams iepazīties: https://rigasmezi.lv/lv/vides_izglitibas_programma_zala_klase/. Savukārt par “Zaļās klases” izglītojošajām pastaigām vairāk iespējams uzzināt arī “Rīgas Mežu” sociālo tīklu kontos un / vai rakstot e-pastu: [email protected].

Lai labāk iepazītu Rīgas parku vēsturi, pieejami pieci bezmaksas audio gidi:

“Ainavu arhitektūras pērle – Arkādijas parks”: https://izi.travel/en/9cd7-ainavu-arhitekturas-perle-arkadijas-parks/lv,

“Trīs gadsimti Viesturdārza vēsturē”: https://www.izi.travel/en/54a6-tris-gadsimti-viesturdarza-vesture/lv (turpat audio gids atrodams arī angliski, vāciski un krieviski),

“Divi simti gadu Rīgas un Vērmanes dārza vēsturē: https://izi.travel/en/a771-divi-simti-gadu-rigas-un-vermanes-darza-vesture/lv (turpat audio gids atrodams arī krieviski),

“Kanālmalas apstādījumi pie Operas”: https://izi.travel/en/9890-kanalmalas-apstadijumi-pie-operas/lv,

Īpaši izveidots audio gids pamatskolas skolēniem, bet tas būs aizraujošs ikvienam interesentam: “Vērmanes dārza koku stāsti”: https://www.izi.travel/en/f799-vermanes-darza-koku-stasti/lv. Ar šī gida starpniecību var iepazīties ar desmit koku stāstiem. Pie runājošajiem kokiem ir piestiprināti QR kodi – atliek vien tālruņa kodu lietotnei nolasīt kodu un koks sāks runāt.

Drīzumā plānots jauns audio gids par Rīgas Kanālmalas apstādījumiem Bastejkalna apkārtnē.

Par “Rīgas Mežiem”

SIA “Rīgas Meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Uzņēmums pārziņā ir 62 000 ha meži, 399 ha Rīgas parki un apstādījumi (125 objekti), kā arī kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” (385 ha). “Rīgas Meži” rūpējas par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Uzņēmumā ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava un kokzāģētava “Norupe”. Uzņēmums īsteno vides izglītības programmu “Zaļā klase”.

“Rīgas Mežu” objekti atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Uzņēmums ievēro labas korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas principus. Tam ir FSC (Forest Stewardship Council) un PEFC (Programme of the Endorsement of Forest Certification) sertifikāti. Tie apliecina atbildīgu mežu apsaimniekošanu, kā arī to, ka mežu produkcija sabiedrībai sniedz sociālos, vides un ekonomiskos ieguvumus.

2021.gada septembrī “Rīgas Mežiem” Uzņēmumu reģistrā ir reģistrēts nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statuss. Savukārt 2021.gada decembrī uzņēmums pievienojās biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un “CSR Latvia” iniciatīvai “Nulles tolerance pret korupciju”.

2022.gadā “Rīgas Meži” pirmo reizi uzņēmuma vēsturē piedalījās Ilgtspējas indeksā un ieguva Sudraba kategorijas balvu.

Leave a Comment