Rinkēvičs aicināja apstiprināt Eiropas Savienības sankciju devīto kārtu pret Krieviju, cerot, ka tas vēl vairāk sodīs valsti par nesenajām darbībām.

 

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirmdien Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē aicināja apstiprināt ES sankciju devīto kārtu pret Krieviju.

Sanāksmē Rinkevičs aicināja ES dalībvalstis sanākt kopā un sniegt Ukrainai visu iespējamo atbalstu. Viņš uzsvēra, ka Latvija atbalsta Ukrainu tās centienos kļūt par daļu no Eiropas Savienības un veikt reformas. Rinkēvičs uzsvēra, ka ir svarīgi ātri un izlēmīgi rīkoties, lai noteiktu nākotnes kursu, tostarp makrofinansiālās stabilitātes un Eiropas Savienības atbalsta jautājumos.

Viņaprāt, ir būtiski steidzami un kopīgi izstrādāt globālu koordinācijas platformu. Ministrs pauda Latvijas atbalstu ES Ārlietu padomes lēmumam uzsākt ES Militārā atbalsta misiju Ukrainā un Eiropas Miera mehānisma specializēto pasākumu apstiprināšanai 16 miljonu eiro apmērā. Rinkevičs norādīja, ka ES jāturpina izmantot savu politisko, ekonomisko un diplomātisko spēku, lai izdarītu spiedienu uz Krieviju, tostarp pastiprinot sankcijas. Viņš uzsvēra, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums ir iznīcinājis ES un Krievijas attiecību pamatu, atstājot tās sliktākā pozīcijā nekā iepriekš.

Vecie veidi, kā rīkoties starp ES un Krieviju, vairs nedarbosies — mums ir jāmaina savstarpējās mijiedarbības veids. Stratēģiskajai neatkarībai no Krievijas un lielākai noturībai jābūt ES politikas centrā, lai atturētu no agresijas. Ir jāstiprina Krievijas kaimiņvalstu noturība, sacīja Rinkevičs. Sanāksmē tika apspriests arī gaidāmais ES un Rietumbalkānu samits, kas notiks šī gada 6.decembrī Albānijas galvaspilsētā Tirānā.

Rinkevičs norādīja, ka Krievijas karš Ukrainā ir aktualizējis Rietumbalkānu reģiona ievainojamību un no jauna definējis ES paplašināšanās procesa ģeopolitisko un stratēģisko nozīmi. Lai mazinātu Krievijas kara radītās sekas, ir svarīgi stiprināt ES un Rietumbalkānu sadarbību un turpināt reģiona valstu iekļaušanu ES iniciatīvās. Tomēr tiek sagaidīts, ka visas reģiona valstis atbalstīs Eiropas Savienības vērtības. Piemēram, Bosnijai un Hercegovinai ir jāīsteno Eiropas Komisijas vērtējumā noteiktās reformas, lai virzītos uz priekšu pa ES integrācijas ceļu.

Leave a Comment