Seksuāla vardarbība pret bērniem interneta vidē – aktuāla problēma arī Latvijā

Rīt,13. martā plkst. 11.00 -12.00 “Centrs Dardedze” telpās notiks ekspertu diskusija, kurā tiks meklēti risinājumi seksuālās vardarbības pret bērniem interneta vidē risku novēršanai.

Diskusijā piedalīsies “Centrs Dardedze” klīniskā psiholoģe Daina Dziļuma, konsultatīvās daļas vadītāja Laila Balode, Nils Konstantinovs no Pusaudžu Resursu centra, Dace Landmane no Valsts Pol***jas Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas, Andris Šillers no Drošsinternets.lv, kā arī vecāki un pedagogi.

Pēc diskusijas, 12.00 – 12.30 mediju pārstāvjiem būs iespēja izvaicāt diskusijas dalībniekus par iemesliem un galvenajiem riska faktoriem, kādēļ pusaudži kļūst par seksuālās vardarbības upuriem interneta vidē, kā arī par to, kā no tā viņus pasargāt.

Problēmas mērogu arī Latvijā iezīmē Latvijas Drošāka interneta centra, starptautiskās INHOPE asociācijas biedra, apkopotie dati – 2018. gadā Drossinternets.lv ziņojumu līnijā par bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā saņemti 180 ziņojumi. 65 ziņojumi bija par bērnu seksuālu izmantošanu atainojošu saturu vietnēs, kas tika uzturētas uz serveriem Latvijā.

“Jaunās tehnoloģijas pāridarītājiem ļauj vieglāk nodibināt tuvas, intīmas attiecības ar bērnu vai pusaudzi, vecākiem par to pat nezinot. Šādām manipulatīvām attiecībām var būt dažādas formas, tostarp emocionālas attiecības, kurās pāridarītājs uzņemas drauga/ draudzenes lomu vai mentora attiecības, kurās pāridarītājs pozicionē sevi kā personu, kura bērnu saprot un atbalsta. Tādēļ vecākiem der atcerēties, ka emocionāli tuvas attiecības ar bērnu ir pamats, lai pasargātu viņu no riskiem, kas saistīti ar seksuālo vardarbību interneta vidē,” skaidro “Centrs Dardedze” psiholoģe Daina Dziļuma.

Atgādinām, ka nodibinājums “Centrs Dardedze” ir uzsācis sociālu kampaņu “Par vērīgiem vecākiem. Pamani, KAD esi vajadzīgs!”

Tās mērķis ir uzsvērt vecāku būtisko lomu, sargājot bērnus un pusaudžus no seksuālas vardarbības riskiem internetā, vēršot vecāku uzmanību uz tiem faktoriem, kas var kaitēt pusaudzim, un uzsverot, ka seksuāla uzmākšanās, izmantojot interneta starpniecību, ir viens no izplatītākajiem apdraudējumiem bērnu un pusaudžu drošībai.

Leave a Comment