Siera diena

Biedrība „Siera klubs” Jūs aicina uz Ikšķili, uz svētkiem „Latvijas novadu Siera diena”. Organizējam pasākuma laikā Preses konferenci, kas sāksies pēc svētku atklāšanas. Būs teorētiskā daļa Ikšķiles novada pašvaldības telpās, kur satiksieties ar piena pārstrādes uzņēmumu vadītājiem. Praktiskā daļa – svētku laukumā, kur varēsiet sekot, kā veidosies „Skaistumkonkursa plates”, redzēsiet, kā taps siera lielā torte, kā tiks vārīts siers un siera zupa. Tā kā tuvojas Jāņi, kad visiem interese par sieriem, iegūsiet plašu informāciju un vizuālo materiālu.

Septiņpadsmito gadu slavas dziesma SIERAM

8.jūnijā no visiem novadiem lieli un mazi siera rituļi ripos, bet kluči velsies uz Ikšķili, kur biedrība „Siera klubs” organizēs gada lielāko un svarīgāko pasākumu – Latvijas novadu Siera dienu. Jau septiņpadsmito reizi! Piena pārstrādes uzņēmumi ir gandarīti, ka tik daudzus gadus saglabāta un aizvien spodrināta šī tradīcija, kas vieno gan zemniekus – piena ražotājus, gan pašus sieriniekus, gan patērētājus.

Šogad Siera svētkos tirdzniecībā, degustācijās, balvās, ēdienos satiksies vairāk nekā 60 sieru šķirnes no AS „Jaunpils pienotava”, AS „Smiltenes piens”, AS „Rankas piens”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „Malevss”, SIA „Siera ražotne”, SIA „ELPA”, SIA „Trikātas piens”, PKS „Straupe”, SIA „Limbažu piens”, SIA „Vecsiljāņi”, zemnieku saimniecībām „Līvi, „Dālderi”, „Juri”, „Dzintari” u.c. Visu novadu sieru garšas satiksies Ikšķilē. Kopā tiks izmantoti apmēram 200 kg dažādu šķirņu sieri.

Diena būs bagāta ar interesantiem pasākumiem, precīzāk – ar siera gardumiem. Būs 150 metrus gara siermaize, kuru ceps, izmantojot 20 kg siera, Talsu novada uzņēmējs Aivars Varņeckis. Ogres, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas, Smiltenes un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma topošie pavāri ceps pustonnīgu siera torti, kuras garšu neatkārtojamu darīs 60 kg siera, 25 kg biezpiena, sviests, krējums un citi labumi.

„Siera kluba” sadarbības partneris – biedrības „Latgolys golds” vadītājs Andris Mejers no Rēzeknes vārīs siera zupu un vadīs meistarklasi Ķimeņu siera gatavošanā.

Bet svētku nagla – pirmo reizi Latvijā, droši vien arī pasaulē – notiks „Siera plašu skaistumkonkurss”. Siera plate ir kulinārās mākslas kalngals. Desmit izcilas pavāres no Rīgas, Ogres, Līvāniem, Rožupes, Auces, Talsiem, Dobeles gatavos siera plates, katrā platē izmantos 5 kg siera, arī krāšņus dekorējumus. Būs ko redzēt! Cīņa par 1.vietu būs sīva: uzvarētājai balva 120 eiro vērtībā, 2.vietas ieguvējai – 100 eiro, 3.vietas ieguvējai – 80 eiro vērtībā.

Būs bagātīga Jāņu sieru degustācija. Svētku apmeklētāju uzdevums būs izgaršot 36 kg Jaunpils, Straupes, Lazdonas, Valmieras un Rankas Jāņu sierus un nobalsot par, viņuprāt, visgaršīgāko. Tādā veidā tiks novērtēts labākais Jāņu siers, bet tā ražotājam „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova pasniegs Siera karaļa kroni.

Leave a Comment