Šķībi zobi bērniem: kā izlabot, profilaktika, rašanās iemesli

Skaisti, taisni zobi papildina cilvēka šarmu. To, kas neļauj zobiem pareizi augt, bērnībā ir daudz vieglāk izlabot.

Šķību zobu cēloņi

Zobi var izliekties dažādu iemeslu dēļ: ģenētiskā predispozīcija, piena zobu agrīna pazušana, mākslīgā barošana. Pastāv arī īpaši gadījumi, piemēram, ilgstoša barošana ar nipeli, slikti ieradumi (sūkāšana, pirkstu nokošana) un pat problēmas ar mugurkaula kakla daļu.

Lasi arī: Kā izvēlēties izglītojošas rotaļlietas bērnam

Vai nipelis ir kaitīgs?

Nipelis ir nepieciešams: tas nomierina un atslābina mazuli. Bet, ja pēc diviem gadiem dodat viņam nipeli, paturiet prātā: nepareiza sakodiena rašanās varbūtību, logopēdiskās problēmas palielinās. Protams, mazuļiem ir dabiska nepieciešamība sūkāt. Un to pārvarēt, ir grūti bērniem. Bet mammai jāņem vērā, ka jo mazāk bērns izmantos nipeli, jo labāk.

Kā novērst izliektu zobu augšanu?

Lai novērstu izliektu zobu augšanu, ir svarīgi regulāri apmeklēt bērnu zobārstu un novērst sliktu paradumu parādīšanos, kā arī laicīgi novērstu deguna elpošanas grūtības cēloņus. Sākot ar pirmā pagaidu (piena) zoba izaugšanu, bērnam ir jālieto veselīga pārtika. Lai pienācīgi izveidotos zobi, ir svarīgi ēst pārtikas produktus ar lielu kalcija saturu – tas ir biezpiens, siers, piens, kefīrs un citi piena produkti.

Starp citu, vecums no 6 līdz 12 gadiem ir ļoti svarīgs periods. Kādi zobi tiks veidoti šajā laikā, tas viss būs viņu dzīvē. Tāpēc skolnieka ēdienkartē jābūt pietiekamam skaitam dārzeņu un augļu.

Lasi arī: Vai var sodīt bērnu un kā to pareizi darīt

Signāls par došanos pie ortodonta

Pēc 2-3 gadu vecuma, kad bērnu zobi jau ir izauguši, bērns var tikt pakļauts primārajai konsultācijai, lai ārsts (zobārsts un ortodonts) izpētītu, kā attīstās viņa zobi. Šajā vecumā jau ir patoloģijas kodums. Ir svarīgi zināt, ka problēmas ar piena saknēm tiek saasinātas, kad pastāvīgi izauguši zobi, tādēļ ir labāk uzsākt ortodontisko ārstēšanu tūlīt pēc anomālijas atklāšanas. Ja jums ir šaubas, ka zobi pienācīgi aug, uzskata, ka tas ir signāls, lai izsauktu savu ortodonti. Un neaizmirstiet par regulārām pārbaudēm laikā, lai atklātu un novērstu faktorus, kas noved pie neatbilstoša sakoduma.

Kādā vecumā jūs varat ievietot breketi?

Breketes detaļas nav pielīmētas pie piena zobiem, izņemot retus gadījumus – dažreiz saskaņā ar dažām indikācijām pēc griezēju sagriešanas, tas ir, pēc sešiem ar pusi gadiem ārsts iesaka iekavu sistēmu. Breketes pieņemts uzstādīt no 12 gadu vecuma – līdz brīdim, kad visi zobi jau ir izveidojušies. Zīdaiņiem ir arī citas ierīces zobu izlīdzināšanai, vairāk sabalansētas – noņemamas ortodontiskas ierīces. Tagad ir plaša standarta ierīču izvēle, kā arī individuāli ražotas.

Kāda veida pastu izvēlēties?

Šodien ir dažādas iespējas: pievienojot kalciju, fluorīdu, biopiedevas u.t.t. Pastu izvēlas atkarībā no bērna vecuma, zobu un smaganu stāvokļa. Pirmsskolas vecuma bērniem ieteicams lietot kalciju bez fluora. Skolēni var izvēlēties pastas, pamatojoties uz šķīstošiem fluorīdu sāļiem, kas paredzēti kariesa profilaksei.

Leave a Comment