Bērnam sāp vēders: ko darīt un kā palīdzēt ja moka vēdera sāpes

Kad bērnam sāp vēders: Bērns atsakās ēst, sūdzas par sāpēm vēderā, viņa imunitāte samazinās. Ņemot to vērā, saaukstēšanās saskaras viena ar otru, un tabletes vēl vairāk pasliktina gremošanu. Apburtais aplis?

bērnam sāp vēders

Visbiežāk sūdzības no pirmsskolas vecuma bērniem ir, “vēders sāp!” Un mēs paņēma kasti ar zālēm, vai dodamies uz aptieku, īsti nesaprotot, kas izraisa Sli**bas. Un tie var būt ļoti atšķirīgi – no banālām līdz dzīvībai bīstamiem.

Lasi arī: Sāpes vēderā – lejasdaļā, zem nabas, augšdaļā: ko tās nozīmē

Bērnam sāp vēders: Zarnu trakta traucējumi

Ja bērns norūpējies par vēdera uzpūšanos vai sāpēm, vērojama caureja (dažkārt mainās ar aizcietējumiem), apetīte samazinās, temperatūra var paaugstināties līdz 37,5 °, tad tas ir zarnu trakta traucējumi. Bērns kļūst kaprīzs, slikti aizmieg un nemierīgi guļ. Viņa fekālijām ir asa, nepatīkama smaka, dažreiz ar gļotu piemaisījumiem vai nepiesātinātiem ēdieniem.

Var būt citi simptomi: dažādi izsitumi uz ādas, trausli nagi un mati, asiņošana no smaganām. Daži ārsti tūlīt diagnosticē disbakteriozi un izraksta dārgas probiotikas. Citi, gluži pretēji, apgalvo, ka šāda diagnoze nepastāv un ir nepieciešams meklēt cēloni.

Lasi arī: Kā izvēlēties izglītojošas rotaļlietas bērnam

 

Zarnu trakta traucējumi var rasties nepietiekama uztura dēļ (īpaši, ja bērns ir mazs bērns), pēc infekcijas slimībām, antibiotiku lietošanas, helminta invāzijas, operācijas utt. Jebkurā gadījumā tas ir blakusparādība, nevis neatkarīga Sli**ba. Lai to atklātu, pietiek ar fekāliju klīnisko un bakterioloģisko analīžu veikšanu.

Ar vienkāršiem disbakteriozes veidiem tiek noteikts sabalansēts uzturs. Ir svarīgi, lai novērstu no bērna diētas makaronus, baltmaizi, pienu, tādējādi dodot vairāk skābpiena produktus (jogurts, paniņas, kefīrs), ir vēlams “dzīvos” vai pagatavot mājās. Vēlami graudaugi, ogas, augļi un dārzeņi, kas ir bagāti ar šķiedrvielām, cukini, burkāni, ziedkāposti. Sulas tiek aizstātas ar kompotiem, augļu dzērieniem un ķīseļiem. Ār*tnieciskos preparātus, zarnu mikrofloras atjaunošanai, izraksta ārsts, pamatojoties uz analīzēm.

 

Saindēšanās

Bieži bērnam ir sāpīgs vēders, ja viņš ēd nepierastu vai sliktas kvalitātes ēdienu. Vieglas saindēšanās simptomi ir letarģisks atteikums ēst, sausa mute, samazināts spiediens, bāla āda, dažreiz pietūkums vai izsitumi. Ielieciet mazuļu, dodiet viņam novārījumu no kumelītes vai sorbenta. Ar nopietnāku saindēšanās pakāpi tiek novērota caureja un vemšana.

Šajā gadījumā ārsta izsaukums ir obligāts. Pirms profesionālas palīdzības, dodiet dzert mazulim vārītu ūdeni, glikozes šķīdumu vai vāju tēju, ja vemšana neapstājas – ielejiet ar karoti ik pēc 5 minūtēm. Zīdaiņiem nedrīkst ievadīt kālija permanganāta, minerālūdens un zāļu šķīdumus. Tās var padarīt lietas vēl sliktākas. Ja temperatūra ir pieaugusi – jūs varat dot temperatūru pazeminošus preparātus. Papildus dzirdīšanai, ir atļauts izmantot sorbentu, piemēram, aktivētu kokogli ar daudzumu 1 tablete uz 10 kg svara.

Lasi arī: Kabatas nauda bērnam: kad un cik daudz dot

 

Apendicīts

Atbildot uz jautājumu, kur tas sāp, mazulis norāda uz nabu? Tas var būt apendicīta uzbrukums. Sāpes šajā gadījumā ir ierobežotas pēc dabas, var būt rokā vai kājā. Iespējama vemšana, caureja. Sākumā temperatūra parasti nepārsniedz 37,5 °. Bērnam steidzami nepieciešama hospitalizācija. Slim**cā veic As**s analīzi un ultraskaņu. Noteikti pieprasiet, lai jūsu bērnu pārbauda ķirurgs.

Ja bērnam ir asas sāpes vēderā, tad ir stingri aizliegts:

dot jebkuru medikamentu (ieskaitot caurejas līdzekļus, sāpju zāles) – tas apgrūtina pareizās diagnostikas noteikšanu;

likt sildītāju uz vēdera (var izraisīt peritonīta veidošanos);

barot bērnu.

 

Lasi arī: Sāpes vēderā – lejasdaļā, zem nabas, augšdaļā: ko tās nozīmē

Bērnam sāp vēders: Citi iemesli

Dažreiz sāpes vēderā ir saistītas ar nervu traucējumiem. “Mamma, vēders baidās!” – sūdzas bērns, un skolēni bieži cieš no “lāča Sli**bas”, it īpaši pirms eksāmeniem. Skolā bērns piedzīvo stresu. Dažreiz vēdera sāpes tiek saistītas ar vēlmi uz tualeti, it īpaši konkrētā nodarbībā. Šajā gadījumā mēs runājam par nervu spazmām panikas lēkmju laikā, psihoterapeits palīdzēs atbrīvoties no tiem.

Ilgstoši šķēršļi fiziskās audzināšanas nodarbībās nepieradušam bērnam var izraisīt sāpes vēderā, ko izraisa skābekļa badošanās. Ir svarīgi iemācīt bērnam pareizi elpot, strādājot un kontrolējot fiziskās aktivitātes.

Neviens no vecākiem nedomā, ka vēdera sāpju cēlonis var būt neērts apģērbs. Savilkta siksna vai josta svārkiem, biksēs, aizsprosto As**svadus vēderplēves un izraisa zarnu kolikas. Pārliecinieties, ka jūsu bērns nēsā ērtu apģērbu, kas netraucē viņa kustības un nekur nespiež. Sadzīves apģērbam jābūt vieglam un brīvam.

 

Avots: vedmochka.net

Gunta Graudiņa

Leave a Comment