Smiltsērkšķu eļļa. Kā pašai pagatavot vērtīgo eliksīru?

smiltserkski

Pasaulē ir tūkstošiem visdažādāko augu, kuru vidū ne mazums ir tādu, kas izceļas ar īpaši plašu un kompleksu iedarbību uz cilvēka organismu. Viens no šiem augiem ir smiltsērkšķis.

Smiltsērkšķu krūmi Eiropā ir slaveni arī ar to, ka bieži tiek izmantoti upju krastu nostiprināšanai no izskalošanas. Sibīrijā, Pamirā, bet jo īpaši Ķīnā smiltsērkšķu audzes aizņem simtiem tūkstošus hektāru. Tā augļi ir ēdami, lai gan pēc garšas, augstā C vitamīna satura dēļ, ir nedaudz skābeni.

Smiltsērkšķu augļu dziednieciskās īpašības ir pieminētas jau kādā ļoti senā XI gadsimtā pirms Kristus rakstītā tibetiešu traktātā. Arī Hipokrāta darbos ir minēti smiltsērkšķu preparāti, kurus slavenais senatnes dziednieks piedāvāja kuņģa slimību ārstēšanai. Savukārt Senajā Grieķijā pirms Olimpiskajām spēlēm auga augļus deva zirgiem, lai vairotu viņu fizisko spēku, uzlabotu vispārējo stāvokli un izskatu (zirgu spalva ieguva neparastu spīdumu).

Smiltsērkšķu dziednieciskās īpašības bija zināmas arī senajām slāvu tautām. Slāvu rakstības pamatlicējs un apgaismotājs Kirils savu ceļojumu laikā dziedināja vietējos iedzīvotājus ar “sarkano eļļu”. Visticamāk, ka šis līdzeklis, kuru viņš izmantoja pret apdegumiem un brūcēm, bija smiltsērkšķu eļļa, jo tieši tai piemīt raksturīgā sarkanā krāsa.

Mūsu oficiālā medicīna smiltsērkšķu eļļu atzina aptuveni septiņdesmito gadu sākumā, bet tās ražošana notika pēc XVII gadsimta tehnoloģijas – ilgstoša smiltsērkšķu karsēšana saulespuķu eļļā. Īsā laikā šis preparāts kļuva ļoti populārs gan oficiālajā medicīnā, gan mājas lietošanā. Tagad radīta jauna smiltsērkšķu balzama iegūšanas tehnoloģija, kas ļauj pilnībā saglabāt praktiski visus šā auga dziednieciskos komponentus. Iegūtais līdzeklis ir īsts dabas vielu komplekss, kas domāts ātrākai bojāto audu atveseļošanai.

Balzamam nav konkurentu vidēju pakāpju apdegumu (tai skaitā arī saules radītu) ārstēšanā. Tas ir ļoti efektīvs pat pret acs radzenes apdegumiem, smagus ķīmiskus apdegumus ieskaitot. Preparāts veicina ātrāku brūču, skrambu un citu ādas bojājumu sadzīšanu. Piedevām tas būtiski izceļas ar augsto sadziedēšanas kvalitāti – pēc preparāta nepaliek rētas vai kādas citas manāmas zīmes, bet tas jau šo līdzekli padara ļoti nozīmīgu arī kosmetoloģijā.

Lasi arī: Minerālvielas sievietes Vese***ai

Kā liecina prakse, smiltsērkšķu eļļa ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem dzemdes kakla erozijas un daudzu citu ginekoloģisko slimību ārstēšanā. Turklāt galvenā šādas ārstēšanas priekšrocība ir tā, ka to var veikt mājās, patstāvīgi, tikai laiku pa laikam konsultējoties ar ārstu. Pašas nopietnākās kaites, kurām paredzēta smiltsērkšķu eļļa, ir kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, gastrīti un kolīti. Dabas gudrība, radot augu, kas spēj samazināt skābes līmeni kuņģī un paātrināt čūlas sadzīšanu, te izpaužas visspilgtāk.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, nav ne mazāko šaubu, ka smiltsērkšķu eļļai, kas nopērkama aptiekā, vajadzētu būt katrā mājas aptieciņā. Savukārt rudenī, kad ienākusies raža, eļļu katrs var pagatavots pats.

Šķir nākamo lapu un uzzini, kā pagatavot vērtīgo eļļu pašam!

COMMENTS

Leave a Comment