Somatoforma veģetatīvā disfunkcija – kas tas ir un kā rīkoties?

Mūsdienu stresa pilnajā ikdienā somatoformas veģetatīvā disfunkcija var skart jebkuru sabiedrības locekli, arī mūsu ģimenes locekļus un mūs pašus, tāpēc ir noderīgi apzināties tās cēloņus, zināt kā tikt ar to galā un kā ārstēties.

Kas tas ir? Mūsu nekontrolētās nervu sistēmas pārslodzes gadījumā neapzināta pār uzbudinājuma izsviede.

Tas biežāk izpaužas ar sirdsklauvēm, elpas tūkums, drebuļiem, svīšanu, sarkšanu un bālumu, reiboņiem, sliktu dūšu, vemšanu, caureju, durošām sāpēm sirdī, krūtīs. Bieži šos simptomus pavada panikas lēkmes – bailes nomirt vai sajukt prātā. Neskatoties uz nepatīkamajām izjūtām, šo stāvokli neizsauc fiziska saslimšana, bet gan mūsu pašu uzbudinātā nervu sistēma. Tas nav dzīvībai apdraudošs stāvoklis.

Mūsu nervu sistēma ir nogurusi no pastāvīgā stresa, mēs mēdzam pārāk daudz nodarbināt savu prātu un satraukt paši sevi, nedodot nervu sistēmai atpūtu. Pirmie soļi stāvokļa uzlabošanai būtu pareizi sakārtot darba un atpūtas režīmu, atrast sev hobiju, kas spētu novērst uzmanību no ikdienas rūpēm, stiprināt vispārējo Vese***as stāvokli un atbalstīt savu nervu sistēmu ar nomierinošām tējām un vitamīniem balstītiem uz augu valsti.
Ja šie paņēmieni nepalīdz un tikt galā ar savu stāvokli ir apgrūtināti, protams jāvēršas pie sava ģimenes ārsta un pie speciālistiem.

 

Leave a Comment