Suņi spēj atpazīt «sliktus» un «labus» cilvēkus. Zinātniski pierādīts!

Bieži mēdz būt tā, ka suņu īpašnieki nespēj izskaidrot, kāpēc viņu mīluļi ar piesardzību izturas pret zināmiem cilvēkiem. Daži izdara pārsteidzīgu secinājumu, ka dzīvnieks, iespējams, ir nedaudz kaprīzs.

Tomēr zinātnieki uzskata, ka suņa uzvedība atkarīga no spējas atpazīt “sliktus” cilvēkus. Jau pierādīts, ka suņi ir jūtīgi dzīvnieki, kuri var atšķirt saniknotu cilvēku no mierīga.

Zinātnieki tomēr izlēma izpētīt aspektu, par kuru mēs vienmēr esam bijuši vairāk vai mazāk pārliecināti. Suņiem ir sestā maņa. Īpaši spēcīgi tā izpaužas attiecībā pret cilvēkiem. Un – ja dzīvnieki kļūst vairāk vai mazāk sabiedriski atkarībā no ļaudīm, ar kuriem kontaktējas, tam ir jābūt izskaidrojumam. Lai pārliecinātos, ka suņi spēj identificēt “sliktu” cilvēku, tika veikts šis eksperiments.

Pētnieki nolēma radīt sunim divas situācijas. Tajās bija klāt suņa saimnieks un divi zinātniskie darbinieki. Pirmajā situācijā suņa saimnieks no visa spēka centās atvērt kārbu ar suņu barību. Viņš vērsās pēc palīdzības pie viena no darbiniekiem, kas to sniedza, bet otrs darbinieks netika iesaistīts. Pēc tam, kad kārba bija atvērta, suns pieņēma barību no abiem darbiniekiem.

Lasi vēl: Veterinārārsti izmisīgi lūdz cilvēkiem vairs neiegādāties šo šķirņu suņus!

Otrajā situācijā viens no abiem darbiniekiem atteicās palīdzēt suņa saimniekam atvērt kārbu, bet otrs nedarīja neko. Suns pieņēma barību tikai no otrā darbinieka un baidījās pienākt pie cilvēka, kurš nepalīdzēja saimniekam.

Tāda pati attieksme pret cilvēkiem bija vērojama visiem suņiem, kas piedalījās eksperimentā.

Pētījuma rezultāti tika publicēti zinātniskajā izdevumā “Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.

Tādējādi pētnieki nonāca pie secinājuma, ka suņi par cilvēkiem spriež pēc tā, kā viņi izturas pret citiem.

Ja tavs suns rūc un negrib, lai viņu noglauda kāds no tava draugu un paziņu loka, tas nozīmē, ka pagātnē šie cilvēki, suņaprāt, pret jums ir izturējušies slikti. Neaizmirsti, ka suņiem ir teicama atmiņa!

Avots: you-journal.ru

Leave a Comment