Tieši tikko ceptu piparkūku smarža ir tā, kas ienes mājās Ziemassvētku sajūtu. Vieni dod priekšroku trauslām un kraukšķīgām piparkūkām, kas viegli drūp un atstāj visapkārt smaržīgas drupačas. Citiem visgardākās šķiet mīkstās un pufīgās, kas vairāk atgādina prjaņikus. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogu “Našķoties” piedāvā trīs piparkūku mīklas receptes, iedvesmojot ikvienu uzdrīkstēties pagatavot savu svētku gardumu.
PIPARKŪKU CEPUMI AR ŠOKOLĀDI (gatavās mīklas daudzums ∼ 900 g)
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” šokolādes kēksa maisījuma
- 100 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 80 g eļļas pēc izvēles
- 80 g tumšā cukura sīrupa
- 2 olas
- 40 g piparkūku garšvielu
- šķipsniņa sāls
- tumšā šokolāde
Gatavošana:
- Šokolādes kēksa maisījumu sajauc ar kviešu miltiem, sāli un piparkūku garšvielām.
- Olas un cukura sīrupu ar mikseri kuļ apmēram 2 minūtes, tad pievieno eļļu.
- Sausās sastāvdaļas sajauc ar slapjajām. Ar rokām samīca mīklu un to stundu atdzesē ledusskapī.
- Mīklu izrullē 1 cm biezu, ar formiņām veido cepumus un kārto tos uz cepamās plātnes. Cepumus gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 7-8 minūtes, pēcāk atdzesē un iemērc kausētā šokolādē, izrotā ar sakapātiem riekstiem vai cukura dekoriem.
MĪKSTĀS IESALA PIPARKŪKAS AR APELSĪNU MIZIŅU (gatavās mīklas daudzums ∼ 1,2 kg)
Sastāvdaļas:
- 650 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 250 g iesala ekstrakta
- 200 g sviesta
- 150 g tumši brūnā cukura
- 40-50 g piparkūku garšvielu
- 1 ola
- 50 g rīvētas apelsīna miziņas
- 30 g cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- mandeles dekorēšanai
Gatavošana:
- Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno iesala ekstraktu, cukuru un sāli. Masu maisot, karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas un apelsīna miziņu.
- Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu un cepamo pulveri. Pievieno pusi no miltiem, masu kārtīgi sajauc, tad pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
- Mīklu izrullē 0,5 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas. Kārto uz cepamās plātnes, katrā piparkūkā iespiež vienu mandeli. Gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.
KRAUKŠĶĪGĀS MEDUS PIPARKŪKAS (gatavās mīklas daudzums ∼ 1,2 kg)
Sastāvdaļas:
- 500 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 300 g medus
- 100 g tumši brūnā cukura
- 100 g skābā krējuma
- 100 g sviesta
- 40 – 50 g piparkūku garšvielu
- 30 g cepamā pulvera
- 1 ola
- šķipsniņa sāls
Gatavošana:
- Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu līdz cukurs ir izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas.
- Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Pievieno pusi no miltiem, masu kārtīgi sajauc, tad pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
- Mīklu izrullē 0,3 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas, tās izkārto uz cepamās plātnes. Gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.
Lai Ziemassvētku smarža ienāk jūsu mājas!