Urbanovičs: Latvijas demonstratīvais Krievijas nosodījums Kerčas šauruma incidentā mieru reģionā neveicinās

Latvijas sasteigtā iejaukšanās ar skaļiem paziņojumiem par incidentu Kerčas šaurumā mieru starp Krieviju un Ukrainu neveicinās, bet drīzāk radīs neizpratni no Eiropas Savienības līderu puses, uzskata Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs, kurš šodien Saeimas sēdē iebilda pret attiecīga priekšlikuma iekļaušanu sēdes darba kārtībā.

“Laikā, kad ES lielvalstu līderi pieliek visas iespējamās pūles saspīlējuma samazināšanai un veic to darbu, ko varētu darīt arī Latvijā, Nacionālā Apvienība apzināti nodarbojas ar konflikta eskalāciju. Uzskatu, ka tā ir apzināta un bezatbildīga kaitniecība,” norāda Urbanovičs.

Šī gada 26.novembrī Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu grupa aicināja ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī uzņemties mediatora lomu un palīdzēt panākt mierīgu incidenta atrisinājumu starp Krieviju un Ukrainu. Pēc trim dienām Mogerīnī kundze paziņoja, ka abām pusēm ir jācenšas atrisināt jautājumu mierīgā ceļā, un saspīlējuma palielināšanās ir ļoti bīstama.

Tāpat ES līderi, nevēloties eskalēt situāciju, nolēma nepiemērot nekādas sankcijas Krievijai, jo situācija Kerčas šaurumā bija neviennozīmīga.

Arī Vācija un Francija īpaši atzīmē nepieciešamību samazināt saspīlējumu pārrunu ceļā. Vācijas kanclere Angela Merkele novembra beigās pārrunāja situāciju gan ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, gan Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Arī Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns pauda pārliecību, ka incidents jārisina bez savstarpējiem aizvainojumiem. “Mēs vēlamies, lai visas puses parādītu spēju savaldīties,” viņš teica.

“Tikmēr Nacionālā apvienība diemžēl nespēj savaldīties un sev ierastā stilā apdraud jebkāda dialoga iespējamību,” norāda Urbanovičs.

Leave a Comment