Ziemassvētku kārumi mazulim – Laura Grēviņa iesaka 3 receptes

Iesaka “Mazais nav lielais” vēstnese un ēst gatavošanas blogere Laura Grēviņa

Svētku laikā, kad gaisu pilda burvīgas smaržas un visapkārt ir daudz dažādu kārdinājumu, mazuļa ēdienreižu plānošana var izrādīties vēl sarežģītāka nekā parasti – nav vienkārši līdzsvarot bērna vēlmi pēc kārumiem ar veselīgu, visām nepieciešamajām uzturvielām bagātu maltīti. Kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese, divu bērnu mamma Laura Grēviņa piedāvā trīs bērniem piemērotu, gardu Ziemassvētku našķu receptes, kas garšos arī pieaugušajiem un būs lieliska, veselīga alternatīva veikalā nopērkamajiem kārumiem.

Mazuļa maltītei jābūt pārdomātai, sabalansētai un vienlaikus gana košai un gardai, lai rosinātu bērna apetīti. Arī našķi var būt gan vērtīgi, gan garšīgi, un tiem nav jāsastāv no miltiem un cukura – vajag tikai nedaudz ierosmes un fantāzijas!

ZIEMASSVĒTKU KOKTEILIS

2 porcijas

Svētku gaidīšanas laikam ideāli piemērots brokastu kokteilis – aromātisks un Ziemassvētku garšām piesātināts. Ābolu pīrāga īpašā versija ar vērtīgākām sastāvdaļām, salīdzinot ar klasisku ābolu pīrāgu.

Sastāvdaļas:

2 mazi vai 1 liels ābols

1 saldēts vai svaigs banāns

2 dateles

4 ēdamkarotes auzu pārslu

300 ml Aptamil3 piena maisījums

1/4 tējkarote kanēļa

Šķipsniņa muskatrieksta

Šķipsniņa malta ingvera

Pagatavošana:

Ābolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Banānu sagriež ripiņās, dateles – mazos gabaliņos. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē.

ZIEMASSVĒTKU CEPUMI

15–18 gab.

Vienkārši un ātri pagatavojami cepumi, ko pasniegt mazajiem kā našķi Ziemassvētku laikā. Lai papildinātu un bagātinātu tos ar uzturvielām, var pasniegt kopā ar glāzi Aptamil Kindermilch1+ piena dzēriena vai glāzi Aptamil3 piena maisījuma.

Sastāvdaļas:

180 g smalko auzu pārslu

3 banāni

80 g kausēta sviesta

40 g žāvētu dzērveņu

30g saulespuķu sēkliņu

1 tējkarote piparkūku garšvielu maisījuma

Rīvēta miziņa no 1/2 apelsīna

Pagatavošana:

Banānu saspaida ar dakšiņu un sajauc ar garšvielām. Auzu pārslas samaisa ar ogām, garšvielām, kausētu sviestu, banāniem un sarīvētu apelsīna miziņu. No mīklas veido cepumus, cep cepeškrāsnī 180 grādos 15 minūtes.

ZIEMASSVĒTKU ČIA SĒKLU PUDIŅŠ

2 porcijas

Neierasta, arī mazajiem piemērota čia sēklu pudiņa versija. To var pasniegt gan brokastīs, gan launagā vai arī kā desertu svētkos.

Sastāvdaļas:

60 g čia sēklu

2 dateles

250 ml Aptamil3 piena maisījums

Svaigi spiesta sula no 1/2 apelsīna

1 tējkarote piparkūku garšvielu maisījuma (vai 1/2 tējkarote kanēļa, šķipsniņa malta muskatrieksta, šķipsniņa maltu krustnagliņu, šķipsniņa malta ingvera)

Dekorēšanai – granātābola sēkliņas vai svaigas/saldētas ogas pēc izvēles

Pagatavošana:

Dateles kopā ar čia sēklām sablendē, jo tad organisms pilnvērtīgāk uzsūc sēklās esošās uzturvielas. Pievieno garšvielas, sulu un Aptamil3 piena maisījumu. Visu samaisa. Masu liek mazos trauciņos un ievieto ledusskapī vismaz uz 3 stundām. Pasniedz ar granātābolu sēkliņām vai ogām pēc izvēles.

Lai veicinātu vecāku izpratni un atgādinātu par piemērotu uzturu mazuļiem pēc viena gada vecuma, Aptamil3 sadarbībā ar ekspertiem uzsācis izglītojošu kampaņu vecākiem “Mazais nav lielais”. Kampaņas laikā vecāki tiek izglītoti par mazu, 1-3 gadus vecu, bērnu uztura principiem, kā arī mācās gatavot mazulim piemērotas maltītes ēdiena gatavošanas meistarklasēs Lauras Grēviņas vadībā.

Vairāk informācijas par piemērotu uzturu mazulim pēc 1 gada vecuma: https://www.aptaclub.lv/lv/mazais-nav-lielais

Leave a Comment