Vai lidmašīna var avarēt turbulences laikā: atbild pieredzējis pilots

Turbulence aviācijā ir dažāda veida gaisa kuģa svārstības, ko izraisa lejupvērstas un augšupvērstas virpuļveida vēja plūsmas.

Pasažieriem tas ir ļoti nepatīkams brīdis, bet gaisa kuģim tas nerada nekādas briesmas. Par to ziņo Styler, atsaucoties uz britu izdevumu Express.

Kāpēc lidmašīnā rodas turbulence

Lidmašīna “piedzīvo” turbulenci, kad tā intensīvi kustas gaisa plūsmas ātruma un virziena izmaiņu dēļ.

Biežākie turbulences cēloņi ir mākoņu veidošanās, vētras, kalnu caurvējš vai spēcīgas gaisa plūsmas. Lidojumu ietekmē arī pēkšņas vēja stipruma un virziena izmaiņas.

Turbulenci var radīt arī gaisa kuģis, kad liels gaisa daudzums saduras ar gaisa kuģa spārnu galiem. Visos gadījumos piloti pārbauda un trenējas, lai kontrolētu jebkuru radušos situāciju.

Turbulence reti rodas nakts vai rīta lidojumos, jo šajos laikos gaisa plūsma ir vienmērīgāka.

Vai turbulence apdraud lidmašīnu

Pilots skaidro, ka visas modernās lidmašīnas tiek pakļautas tā sauktajām “stresa pārbaudēm”, lai noskaidrotu, vai tās spēj izturēt vissmagākās situācijas gaisā.

Lasi vēl: 5 kļūdas, ko sievietes pieļauj pirmajā randiņā: nekad to nedari, citādi paliksi viena

Turbulences laikā pilots vai apkalpes loceklis parasti izdara paziņojumu, lai informētu pasažierus. Lidmašīnas salonā iedegsies zīme, kas pasažieriem liks piesprādzēties ar drošības jostām.

Kad lidmašīna ir tikusi galā ar turbulenci, pasažieri var noņem jostas, taču turbulences laikā pasažieriem vajadzētu apsēsties, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem, kad nokrīt bagāža.

Rīdingas Universitātes pētījumi liecina, ka klimata pārmaiņu dēļ nākotnē turbulence lidojumu laikā var kļūt vismaz par 30% biežāku parādību, tās kļūs arī spēcīgākas. Tāpēc aviokompānijām būs nopietni jāpārdomā, kā tās risinās šo problēmu.

 

Leave a Comment